НФСБ почете с факелно шествие Освобождението на Търговище


НФСБ почете с факелно шествие Освобождението на Търговище
Момент от факелното шествие в Търговище
05 Февруари 2016, Петък


Членове и симпатизанти на патриотите отбелязаха и годишнината в Разград

Автор: Десант

На 29 януари родолюбците от НФСБ отбелязаха с факелно шествие в Търговище 138 години от освобождението на града от османско робство. За трета поредна година членове и симпатизанти на патриотичната партия почетоха загиналите за свободата на България руски воини и български опълченци. Тази година в събитието се включиха и възпитаниците на търговищското основно училище „Христо Ботев", както и представители на градските структури на НФСБ в Русе и Попово.

Патриотите потеглиха с факли и трикольори от площад „Свобода“, като спряха за минута мълчание пред бюст-паметника на освободителя на Търговище – руският генерал Казимир Енрот. Шествието завърши пред паметния знак – морена в кв. „Варош“, където участниците в шествието поднесоха венци и цветя.

Събитията, предшестващи освобождението на Търговище, са изключително трагични и съизмерими само с Баташкото клане. В началото на 1878 г. отстъпващите турски войски и местният башибозук опожаряват градския панаир, чаршията и българската Срещна махала. Изгарят заедно със стоката си около 400 дюкяна, както и повече от 50 български къщи. Общият брой на жертвите достига 485 души, повечето живеещи в тогавашната „Варуш махала“, където днес е издигнат паметен знак.

Първенците от града изпращат пратеници в Омуртаг, за да извикат на помощ руските войски. Спешно бил сформиран отряд от три батальона на Охотинския полк, начело с генерал Енрот, който незабавно се отправя към града и на 29 януари го освобождава.
Патриотите отбелязаха и 138-та годишнина от Освобождението на Разград. Членове и съмишленици от местната организация на партията на СКАТ преминаха на 28 януари в шествие през централните улици на града до Мавзолея - костница на загиналите руски воини и български опълченци. Там бяха поднесени венци и цветя, след което бе отслужена заупокойна молитва в памет на далите живота си за свободата на България.

„Днес се прекланяме пред подвига на хилядите воини – българи и руси, които загинаха, за да бъде нашата земя свободна. Свеждаме глави и пред всички българи, които по примера на революционери като Васил Левски и Христо Ботев се бориха на живот и смърт с османския поробител. Не трябва да забравяме нашето минало и да позволяваме да се подменят традиционните български ценности. Националният фронт ще продължи да се противопоставя на гласовете, идващи главно от протурската ДПС, които искат да омаловажат акта на Освобождението и саможертвата на загиналите руски войници и български опълченци“, заяви областният координатор на НФСБ за Разград Димитър Димитров.

На 28 януари 1878 г. разградчани посрещат с цветя и песни своите освободители - руските воини от І дивизия на 13 армейски корпус, начело с княз Александър Дондуков-Корсаков. Признателното население с доброволни помощи изгражда Мавзолей на руските воини и български опълченци, който е открит официално на 14 октомври 1880 г.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки