Журналисти бойкотираха сесия на ОбС в Шумен заради цензура


Журналисти бойкотираха сесия на ОбС в Шумен заради цензура
Наталия Стефанова от НФСБ предложи да отпадне специалният режим за достъп на журналисти до сесиите на Общинския съвет в Шумен
05 Февруари 2016, Петък


Журналистическа солидарност не допусна в шуменския Общински съвет да бъде наложена цензура.

Автор: Десант

На 28 януари, по време на заседание на местния парламент, съветници от БСП, начело с бившия областен управител Венцислав Венков, опитаха да спрат екип на телевизия СКАТ да си свърши работата в залата. Но срещнаха категоричния отпор от цялото пишещо братство, което напусна залата вкупом.
Социалистите скочиха срещу репортера Василиса Стоянова и оператора Радослав Радев с измисления мотив, че двамата нямали акредитации. Все едно журналистите няма да отразяват сесия на местния парламент, а среща в НАСА.

Истинският повод червените да бъдат толкова изнервени обаче бе съвсем друг. Групата им тайно се надяваше да провали обсъждането на докладна записка, внесена от общинския съветник от „Национален фронт за спасение на България“ Наталия Стефанова.
Предложението на представителката на родолюбивата формация бе да се забрани провеждането на религиозна пропаганда по домовете на шуменци.

„Въвеждането на новите правила, ограничаващи извършването на религиозната агитация по улиците и по домовете, ще доведе до опазване на обществения ред, морала, правата и свободите на жителите на Шумен“, се казва в мотивите за направеното от нея предложение. Неговата същност е чрез изменения в общинската Наредба за поддържане и опазване на обществения ред агитацията на сектите да бъде прекратена, както и да се забрани раздаването по улиците на религиозни пропагандни материали.

Венков, който е председател на общинската Комисия по култура и вероизповедание, по време на сесията изненадващо поиска докладната на Стефанова да отпадне от дневния ред. Мотивите му – нейното предложение трябвало да бъде подложено „на по-широко обсъждане“ сред членовете на ръководената от него комисия.
„Моето предложение бе входирано преди повече от две седмици и бе качено на сайта на Общинския съвет. Докладната записка бе разпределена на ресорната комисия по право и опазване на обществения ред, където бе одобрена.

Венков, неясно защо, иска предложението да бъде обсъдено и от комисията по култура, въпреки че това не се изисква от правилника на ОбС. Нима 14 дни не стигнаха на съветниците от БСП, ако наистина желаеха, да се запознаят с текста на предложението на НФСБ“, коментира пред „Десант“ Наталия Стефанова.
В крайна сметка докладната записка отпадна от дневния ред и ще бъде разгледана на следващото заседание на шуменския Общински съвет.

Докато течеше дебатът за предложението на Националния фронт, Венков като истински последовател на сталинисткия тоталитаризъм реши да изгони екипа на СКАТ от залата на ОбС - Шумен под вече споменатия по-горе предлог.
Оказва се, че в правилника за работата на местния парламент има изискване, прието от предишния мандат на ОбС, доминиран от групата на БСП, според което журналистите трябвало да показват акредитации преди всяко заседание. Процедурата по издаването им пък била такава, че до заветния пропуск да не може да припари неудобна медия.

Нищо, че според действащия Закон за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) заседанията на общинските съвети трябва да са открити за граждани и журналисти. Този момент убягна дори на председателя на ОбС в Шумен Борислав Беджев (ГЕРБ), който също настоя екипът на СКАТ да бъде изведен.
Самозабравилите се „цензори“ не предвидиха журналистите от шуменските медии, които в знак на протест и солидарност също напуснаха залата, в която се провеждаше заседанието на ОбС - Шумен. Възмущението на присъстващите репортери бе още по-голямо и поради факта, че Венцислав Венков, преди да стане областен управител (по време на кабинета на Пламен Орешарски), по професия бе именно журналист.

Настъпилата суматоха стресна по-разумната част от общинските съветници и по предложение на бившия ректор на Шуменския университет професор Добрин Добрев (ГЕРБ) бе дадена почивка, за да бъдат издадени съответните документи на колегите от СКАТ.
Междувременно се оказа, че общинската администрация е издала акредитации на всички местни медии, без патриотичната телевизия.

„Пресаташето на Община Шумен е приела нашата заявка, която беше направена още преди два месеца, но по неизвестни причини акредитация не получихме. Дори в опита да се оправдае, служителката излъга, че е дала документи на „други наши колеги“. Това е абсурдно, защото единственият репортер за региона на СКАТ съм аз. Искам и да благодаря на колегите от Шумен за подкрепата, защото само обединени ние, журналистите, можем да изпълняваме призванието си - да информираме обществеността“, заяви пред „Десант“ Василиса Стоянова.

По предложение на Наталия Стефанова бе внесена допълнителна докладна записка за промяна в правилника на Общинския съвет, която да отмени сега действащото изискване за акредитации и сесиите да бъдат открити за всички жители на общината, както изисква законът.
Случилото се в Шумен показва, че въпреки 26-те години „демокрация“, някои самозабравили се червени „шамани“ все още си мисля, че могат да заглушат свободата на словото със забрани. Положителното в случая обаче е нещо по-важно – в Шумен медиите, без значение държавни или частни, се обединиха и казаха твърдо „не“ на цензурата.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки