Бушоните гръмнаха първи


05 Февруари 2016, Петък


Подобно на мол „Странд“, покрай фалита на Корпоративна търговска банка гръмнаха още десетки други „бушони“.


Сред начинанията, създадени и финансирани с милионите на КТБ, бе и затвореният миналата година вестник „Преса“. Случаят с него също е показателен за схемата, по която се източваше държавата, затова си позволяваме да го припомним.
Всекидневникът бе създаден от бившия главен редактор на вестник „Труд“ Тошо Тошев и издателя на списание „Тема“ Валери Запрянов в началото на 2012 г. Двамата бяха единствените акционери във фирмата „Обединени български медии“, която се явяваше официалният издател на в. „Преса“ и списание „Тема“.

От самото създаване на двете медии в журналистическия бранш се говореше, че на практика те са част от империята на депутата от ДПС Делян Пеевски. Това получи своето потвърждение през лятото на 2014 г., когато стана ясно, че три кухи фирми, които са сред едрите кредитополучатели от банката, са отпуснали общо 34 млн. лв. към фирмите, които пък издават вестниците „24 часа“, „Труд“, „Преса“, „Тема“ и „Стандарт“.
Кредитор на „Преса“ бе компанията „БГ корпорейшън“, която щедро отпуска на Тошев два и половина милиона чрез пет договора за заем в периода между ноември 2011 г. и февруари 2012 г. 

След фалита на КТБ, „БГ корпорейшън“ заведе дело срещу „Обединени български медии“ за откриване на производство по несъстоятелност. В иска си към Тошев и Запрянов компанията посочва цифрата от 8,4 млн. лв. като финансова загуба на „Преса“ за целия период от създаването на вестника до въпросния момент.
Краят на ежедневника се ускорява в началото на юли 2015 г., когато Тошо Тошев и Валери Запрянов прехвърлият акциите си на задлъжнялата строителна компания „Интегрирани пътни системи". Тя е свързана с Бисер Лазов, който е близък на Цветан Василев и управляваше редица негови фирми.

Самата „Интегрирани пътни системи"  дължи на КТБ  почти 100 млн. лв., като към днешна дата срещу нея също е заведено дело за обявяване на несъстоятелност.
На 1 август 2015 г, Тошев официално обявява, че „Преса“ спира да излиза поради неплатежоспособност. По думите му вестникът има дългове само към печатницата за над 600 000 лева извън датата на падежа. Отделно си признава и за милион и половина задължения към КТБ.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки