„Топлофикация“ на съд заради грабителски такси


„Топлофикация“ на съд заради грабителски  такси
Първият ми противник е ”Топлофикация” със закрепостяването на гражданите и ограбването им с недължими суми, обяви омбудсманът Мая Манолова
05 Февруари 2016, Петък


Омбудсманът Мая Манолова ще запознае с крепостния подход на монополиста и еврокомисаря по правосъдието и защитата на потребителите

Автор: Десант

Омбудсманът на републиката Мая Манолова внесе в Конституционния съд жалба срещу текст от Гражданския процесуален кодекс (ГПК), който регулира присъждането на юрисконсултски възнаграждения на юридически лица, институции и еднолични търговци в съдебен процес.
Зад тази привидно суха новина всъщност се крие радикален опит за решаване на планини от проблеми, засягащи стотици хиляди българи,  както и огласяване на най-високо ниво в държавата, че законодателят (вероятно воден от лобистки подбуди) е дал право на топлофикации, ВиК-дружества, ЕРП-та, мобилни оператори и пр. да ви осъдят без да ви уведомят за неплатена сметка, която може да е символична – примерно 2 лева, след което да ви бръкнат в джоба още два пъти с по 300 - 350 лева за „услугите” на своя юрисконсулт и за възнаграждение на частния съдия-изпълнител.

Поради което, отчитайки първите 100 дни, откакто пое поста омбудсман на републиката, Манолова обяви, че възприема „Топлофикация – София” за свой противник и подчерта, че стандартната практика е юрисконсултите да получават заплати, а сумите от таксата "юрисконсулт" служат за неоснователно обогатяване на монополните дружества.
Според Манолова, атакуваните пред КС текстове от ГПК представляват пречка за достъпа до съд и правосъдие, както и за достъпа до справедлив процес за българските граждани.
2540 жалби са постъпили през първите 100 дни от работата на новия омбудсман.  Приемната на обществения защитник в София е била посетена от 1322 души, а 2406 са споделили проблемите си по телефона.

Преобладаващата част от жалбите - 888 броя, са подадени от потребители срещу доставчиците на обществени услуги. 216 броя от жалбите са срещу столичната "Топлофикация", 129 срещу електроразпределителните дружества, 115 срещу мобилните оператори и 90 срещу ВиК дружествата.
За миналата година „Топлофикация – София" е завела 15 хиляди дела срещу свои клиенти, съобщи омбудсманът.

„Първият ми противник е ”Топлофикация”  със закрепостяването на гражданите и ограбването им с недължими суми. В средата на февруари организирам голям форум. Идеята е да натиснем „Топлофикация”  да се откаже от лошите си практики и след това да има промени в закона“, заяви Мая Манолова.
Голяма част от тези клиенти дори не знаят, че дължат суми, защото топлофикационното дружество не си прави труда да ги информира. Според омбудсмана дружеството прави това "абсолютно съзнателно, защото получава повече пари по този начин".

Българският обществен защитник изтъкна, че е въпрос на елементарна коректност на всеки търговец към неговите клиенти да ги уведоми при проблем с плащанията.
Омбудсманът припомни, че е сезирала и Върховния съд за допустимостта на такса "сградна инсталация" и каза, че ще се обърне към Европейската комисия, която да прегледа доколко българското законодателство в тази насока съответства на европейското.
Манолова подготвя и писмо до еврокомисаря за правосъдието, потребителите и равенството на половете Вера Юрова, в което ще я запознае с проблемите на българските граждани с такса "сградна инсталация" на "Топлофикация – София“ и противоречивата съдебна практика у нас.

"Искам да поканя г-жа Юрова в България, за да види абсурдната ситуация, в която се намират потребителите у  нас, включително и такива, които живеят на последните етажи в кооперация, в която няма тръби, но въпреки това са длъжни да плащат такса "сградна инсталация", посочи Манолова.
Омбудсманът съобщи, че не се е отказала от идеята си за въвеждането на еднодневни винетни стикери. Според обществения защитник,  макар това да е препоръчително по отношение на леките автомобили, е стандарт, към който всички европейски страни се стремят.

„България, ако всеки направи сметка, е много далеч от този стандарт, защото седмичната винетка е 15 процента вместо 5 на сто от цената на годишната, а месечната е 30 процента вместо 10 на сто", каза общественият защитник.
Манолова ще настоява да обсъди проблема с министрите на финансите Владислав Горанов и на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова


Голяма част от тези клиенти дори не знаят, че дължат суми, защото топлофикационното дружество не си прави труда да ги информира

В категории: Политика , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
syordanova
10.02.2016 20:11:29
0
0
Bravo! Blagodaria vi che nai-posle niakoi se seti za obiknovenite horica!Gospod zdrave da vi dava !
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки