Много малко диети са обосновани научно


04 Февруари 2016, Четвъртък


Проф. Караханян разработва прог-рама за рационално хранене, адаптирана към българската кухня


Професор Ексапет Караханян – Джамбазова е лекар от 1956 г., изтъкнат специалист по педиатрия и ендокринология, лекар на годината за 2004, автор на учебници и човек с голямо сърце, посветено на пациентите. Тя има над 55 години стаж в медицината и много опит и енергия, които може да предаде на по-младите си колеги.
Арменка по произход, проф. Караханян е родена в Хасково, където в момента развива след пенсионирането си частна практика като педиатър и ендокринолог.

Голяма част от нейните пациенти – и деца, и възрастни, са с наднормено тегло.
„Това е един много тежък проблем, с много трудно лечение. За да се постигнат резултати, се изискват много усилия от страна на самия пациент, както и високото му съзнание. Много е трудно с децата, защото те идват под влияние на родителите. За тях е трудно да се спазва диетичен режим, защото имат нужда от разнообразна храна. Възрастните имат възможност да се подлагат на много ограничени диети, но за децата това е вредно“ – изтъква тя в интервю за framar.bg.

Специалистката разкрива и друг аспект на проблема – физическата активност. „Днешните деца не са физически активни – те стоят пред компютъра и телевизора, нямат навици да спортуват или да играят отвън. Това е една от основните причини за повишена заболеваемост“ – отбелязва проф. Караханян.
Преди много години като лекар в Хасково тя организира лагери за деца с наднормено тегло. За двадесет дни се получавали страхотни резултати от съчетаването на походи в планината, плуване в басейн и разумно хранене. За съжаление, тези лагери след това престават да съществуват и повече не се е чуло за други подобни инициативи.

По отношение на това какво трябва да бъде менюто на един ученик, педиатърката и ендрокриноложка съветва: „Трябва да включва абсолютно всичко! Дори и хляб, а сега младежите го избягват. Естествено, говорим за черен или за пълнозърнест хляб. Често децата не закусват у дома, а получават парички, с които си купуват чипс или дюнер, а това не са най-здравословните храни на света. Трябва да се изкорени и мнението, че пълнотата е здраве, особено за малките деца“ – категорична е тя.
Проф. Караханян изброява и грешките, които допускат и възрастните хора в режима си на хранене: липсата на закуска, много кафета, на обед се хапва на крак, а вечерта се преяжда. „Трябва да бъде точно обратното – лека вечеря, стойностен обяд и добра закуска“ – съветва специалистката.

Тя коментира и защо има толкова много диети, а толкова малък ефект от тях. „Много малко от тях са обусловени научно, голяма част са с белтъчни храни, лишаване от въглехидрати и мазнини, а така организмът страда. Първоначално се сваля от теглото, но след това настъпва „йо йо ефект“ и предишните килограми се връщат, че даже и повече“. Затова препоръчва в диетите да има рационалност, без да се допускат лишения – в менюто трябва да присъстват всякакъв вид храни, но в разумни количества, разпределени по часовете на деня.

Професорката смята, че най-вредната диета е тази на Дюкан, тъй като натоварва бъбреците с предимно белтъчен режим на хранене. Диетите с пълен глад също квалифицира като  абсолютен абсурд и дава за пример легендарния актьор Стефан Данаилов, който отслабна с гладуване много, но след това напълня пак, и то много бързо. „Не трябва да подценяваме и стреса – той може да направи неефективна всяка диета, дори и най-добрата“ – подчертава проф. Караханян.

Лично тя в в момента разработва една програма за рационално хранене, адаптирана от американски образец и базирана на най-важните параметри – часово хранене и определени количества, като я адаптира към особеностите на българската кухня. Този режим се адаптира към всеки човек в зависимост от теглото му, обиколката на ханша и таза, както и от ръста му, като се определят точни количества, както и заместители.
С нейния метод се отслабва бавно – по 1-1,5 кг на месец, но това е щадяща програма, при която се запазват резултатите, като разумността на храненето следва да се спазва цял живот.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки