В отговор на вашите въпроси


04 Февруари 2016, Четвъртък


„Аз съм от хората, чувствителни към магнитните бури. Непрекъснато следя прогнозите и гледам да се пазя  в неблагоприятните дни.



Въпреки това често страдам от главоболие и изпитвам дискомфорт. Мога ли с природни средства да си помогна да преодолея тези състояния?“
Юлия Борисова,
Шумен

Хората отдавна са разбрали, че природата влияе на самочувствието им. Още древните китайци например са открили, че ставите не обичат дъжда и вятъра. И ако в онези далечни времена хората само са се досещали, че различните природни аномалии се отразяват на здравето, то днес това е научно доказано. Те действат преди всичко на страдащите от хронични заболявания: бронхиална астма, артрит, ревматизъм, сърдечни проблеми. Метеозависимост често развиват и тези, които са прекарали сътресение на мозъка или имат атеросклероза.

Резките смущения в атмосферното налягане влекат след себе си колебания и в кръвното налягане. Повишената влажност на въздуха влошава състоянието на астматиците и сърдечноболните и предизвиква болки в ставите, тъй като в този случай намалява и кислородът във въздуха, това води и до сънливост, умора и понижена работоспособност дори и у здрави хора.
Силният вятър пък провокира стомашни и чревни болки, а също и безсъние. Мразовете водят до пристъпи на затруднено дишане у астматиците, а при хипертониците повишава кръвното налягане и разхлопва сърцето. Магнитните бури също повишават кръвното и предизвикват главоболие и сърдечни пристъпи.

Специалистите съветват, когато синоптиците обещават магнитна буря, рязко повишаване на температурата или други метеоизненади, да се увеличат в менюто продуктите, богати на калий, магнезий и калций – картофи, банани, патладжани, зеле, кайсии, сушени плодове, спанак, орехи, елда, извара, сирене и риба.
За някои хора, които са като „ходещ барометър“, е възможно да се наложи приемът на лекарствени препарати, предимно седативни средства (меки успокоителни на основата на валериана). За хипотониците пък са нужни адаптогени, които да поддържат тонуса – настойки от женшен, ехинацея, лимонник, аралия.

Добър ефект дават и водните процедури, в частност – лечебните вани.
Съществуват множество рецепти за билкови настойки, които могат да помогнат за по-лекото преживяване на капризите на времето.

Рецепта 1: Взимат се 3 части листа от бреза, 2 части полски хвощ, 1 част семена от кимион, 2 части мащерка и 3 части лайка. 2 с.л. от сместа се заливат с 1 чаша вряла вода. Настойката престоява 1 час и се прецежда. Пие се по ½ чаша 2 пъти на ден.

Рецепта 2: Смесват се равни части лайка, мента, резене и корени от валериана. 2 с.л. от този микс се кипва в 0,5 л вода и престоява 1 час в термос. Приема се по ½ чаша 2 пъти на ден.

Рецепта 3: 1 с.л. жълт кантарион се залива с 1 чаша вряла вода и се оставя да престои 15 минути. Пие се на глътки в течение на целия ден.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки