Защо пенсионерите на държавна работа не плащат осигуровки


04 Февруари 2016, Четвъртък


Чиновниците, работещи по Закона за държавния служител, се осигуряват изцяло за сметка на държавния бюджет. Има и немалко пенсионери, които работят


Автор: Христиан Митев юрисконсулт

като държавни служители и получават едновременно и заплата, и пълна пенсия. В това няма нищо лошо, разбира се. Въпросът ми е обаче, защо и техните осигуровки са за сметка на бюджета, а на всички останали работещи пенсионери им се удържат от заплатите?
Докога тази несправедливост? В някои ведомства сборът от заплатата плюс пенсията достига 2800-3000 лв. И служителите, които получават тези пари, не могат да си плащат осигуровките ли? Моля на страниците на вестника да отразите становището по повдигнатия от мен въпрос на парламентарната група на ПФ.
Валери Иванов,
София

Парламентарната група на ПФ не е разисквала поставения от вас въпрос. Поради тази причина ние ще изразим единствено нашето мнение по темата. На първо място не само държавните служители пенсионери, но и тези, които не са навършили пенсионна възраст, не заплащат осигурителни вноски за здравно и социално осигуряване. 

Проблемът с осигуровките на държавните служители е поставян многократно през годините. Идеята, стояща зад сега съществуващото положение, е да направи държавната служба по-привлекателна за по-добре подготвени кадри, които да предпочетат нея пред работа в частния бизнес, именно посредством подобни социални придобивки.
Целта е да се преодолее така наречения нисък административен капацитет или иначе казано, липсата на квалифицирани и мотивирани кадри за работа в държавната и общинската администрация.

Особено сериозно е положението в общини с малко на брой жители, където намирането на подготвени държавни служители за работа в общинската администрация често е силно затруднено, а понякога и невъзможно. Това принуждава нерядко кмета на такава община да сключва граждански договори за извършване на определени дейности например за правно обслужване.
Съществуващото положение обаче основателно поставя въпроса за неравнопоставеността между държавните служители и всички останали работещи по трудов договор, които са задължени да заплащат здравните и социалните си осигуровки и последните се удържат от основното им възнаграждение.

Решението се корени в търсенето и намирането на други способи и начини за стимулиране на държавните служители, които в по-голямата си част работят за много по-малки по размер възнаграждения от посочените от вас, които са по-скоро характерни за ръководните кадри в държавната администрация, и то на централно ниво, а не за редовите държавни служители. Безспорно се налага промяна на сега съществуващото положение, за което да не забравяме са необходими както политическа воля, така и формиране на мнозинство в Народното събрание.

Препоръчваме ви да ползвате адвокатска защита и съдействие.
Настоящият отговор не изключва, а предполага консултацията с адвокат.


В категории: Горещи новини , Кантора Десант

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки