Анатомия на отстраняването на един министър на МВР


Анатомия на отстраняването на един министър на МВР
Ангел Солаков
03 Февруари 2016, Сряда


Подпийнал заместник-шеф на КГБ засяга националното чувство на Ангел Солаков

Автор: Борис Цветанов

Няма нищо вярно в митологията за „антисъветизма“ на най-успешния министър на вътрешните работи Ангел Солаков, заради което, според многотиражките, бил отстранен от длъжност.
В популярна песен се пее за момиче, което буди любимия си, защото „слънце иде, ке ни види, ке ни види и завиди“. Точно така „слънчица“ около Тато видяха истинския Ангел Солаков, видяха и завидяха и го наклеветиха пред голямото си „Слънце“, че му спряга преврат, за да стане той генерален секретар...

„Ангел Солаков (1922-1998), българин, участник в съпротивата, партиен и държавен ръководител. Началник на ДС от 1962 г., председател на КДС от 1965 до 1968 г., министър на вътрешните работи от 1968 г. до 1971 г. Генерал- полковник“. Така е представен той в „Кратка история на Държавна сигурност (1907-2013)“.
Бончо Асенов, професор, контраразузнавач, изтъкнат изследовател на тайните служби, изброява мащабите на дейността на Солаков: „подмяна на кадрите с нови по-образовани и професионално подготвени млади хора, създаване на научно-технически и научно-приложни звена, въвеждане машинна обработка на оперативните данни, извеждане борбата срещу чуждите разузнавания като приоритетна задача...“.

Сега да хванем бика за рогата. Една от точките в дневния ред на пленум на ЦК на БКП, състоял се на 6 октомври 1971 г., е свалянето на Солаков от поста шеф на МВР.
Ето откъси от изказването на Тодор Живков: „Всички ние очаквахме от другаря Ангел Солаков да разбере, да оцени голямото доверие, което му се гласува... Другарят Солаков се е главозамаял от голямата власт, с която разполага като министър, откъснал се е от колектива и сериозно нарушава партийните принципи... Скоро другарят Солаков формира цяла група... негови хора, в случая „Тексим“ и Георги Найденов“ (на това вече сме се спирали в наша публикация)... Вторият случай е спортната  мания... другарят Солаков си е втълпил, че е най-големият специалист по спортните въпроси“.

„Вие знаете, че стана злополука с Аспарухов и Котков. Другарят Солаков без да се посъветва със секретариата на ЦК (а защо е трябвало, б. а.), организира грандиозно погребение, каквото не е имало след погребението на Георги Димитров... и то в деня, когато се погребват съветските космонавти“ (всъщност денят на погребението на футболистите е обявен два дни преди смъртта на космонавтите, б. а.).

Третият мотив за отстраняването му, отново формулиран от Тодор Живков, е: „Другарят Солаков в навечерието на Десетия конгрес на БКП започва да заиграва с нашите кадри в голям мащаб... Той посещава Търговище, Русе, Търново, Толбухин, Пловдив, Перник, Видин, Софийски окръг и други... дава угощения („другарските вечери“ си бяха нещо като въздуха и слънцето и се даваха от домакините, б.а.).

Пак Живков продължава с обвиненията: „Преди Десетия конгрес имаше слухове... Научил, че ще бъде издигнат за секретар на ЦК, другарят Солаков обясни, че не желае това и иска да си остане на работа в МВР. Това е безпрецедентен случай в историята на партията...“
Че кой кариерист може да разбере човека, който иска да работи, а не гони служба. И по-важното: страх лозе пази – резултат от клеветите на „слънчицата“ – един министър на вътрешните работи винаги има много по-големи възможности да организира преврат, отколкото секретар на ЦК.

Това са мотивите на пленума. Никакъв намек за антисъветизъм!
Този партиен форум е доказателството и за онова,  което съм слушал от познавачи на дейността на тайните служби за съществуването на паралелна служба на ДС, която обаче е към ЦК на БКП и слухти и се занимава единствено с опазване на атмосферата около Тодор Живков. Именно тези верни (?) хора са изпитали шок и ужас за съдбата си и са измислили подготовката за преврат...

„Беше направо чудовищно“, казва сам за клеветата в антисъветизъм Ангел Солаков. По негово време в МВР работят 8 съветски съветници (а нима в английските тайни служби няма съветници на ЦРУ?, б.а.)
Главният съветник коментира по повод случая: „Обвинението в антисъветизъм бе голяма изненада за мен... Ние не сме давали информация за диалога Цвигун-Солаков, нито в ЦК на БКП, нито в КГБ, от което нямаше нужда...“

През 1969 г. българската делегация на МВР гостува на КГБ. Както обикновено, всичко завършва с другарска вечеря. Юрий Андропов не присъства, защото е болен. Замества го първият заместник на КГБ – Цвигун, генерал-полковник. Той инициира тост след тост,  като последният е за Съветската армия, освободителка на народите от фашистко иго. Ангел Солаков му отвръща кротко: „Аз посрещнах Съветската армия във Варна, където народът на 8 септември превзе затвора с щурм, освободи ни и ние овладяхме властта и отидохме да посрещнем Съветската армия... Беше всенароден празник, стекъл се беше целият град, така че правилното е да се казва, че съветските войски са... помогнали да се вземе властта в нашите градове“.

Цвигун, добре подпийнал, коригира госта: „Взели сте власт? А имахте ли самолети, оръдия и всичко друго?!“. На което Солаков отвръща: „Не сме имали, но е факт, че посрещнахме Съветската армия не с оръжие, а с цветя, което означава, че тия хора са били вече свободни“.
Цвигун обаче не отстъпва: „Не. Ролята на Съветската армия е решаваща!?“. Засегнато е националното чувство на Ангел Солаков. „Аз не можех да се съглася с незачитането от негова страна  на българския народ“ – разказва той.

В спора се намесва заместник-началникът на КГБ в България. Той говори за кратки схватки в някои градове и за загинали в бой съветски бойци. Погребани били в малка градинка на бул. „Черни връх“ – какво по-добро доказателство.
Това е вече лъжа. Солаков става: „Там наистина има погребани съветски военни чинове, но това са бойци, починали в български болници след ранявания при боеве в Югославия“.
Вечерята е компрометирана. Раздялата е хладна.

Рано сутринта на другия ден болният Юрий Андропов след скарване с лекарите напуска леглото и идва лично да се извини на Ангел Солаков за „неправилното поведение на моя заместник“. И добавя, че Цвигун не е лош човек, но не е зрял политически. Казва още, че е добре, че това е станало с човек като Солаков, а не с представител на друга страна, „което би имало други последствия“.

Той съпровожда българската делегация до летището и нарежда задържане на полета на самолета. Българите са въведени в луксозно обзаведена стая, в която Андропов дава прощална закуска. Очарователен, скромен, пие малко, но тостовете са доста и почти всички за България и българския народ...
Това е историята с „антисъветизма“, при това за „пияния министър Солаков“, както не пропускат да отбелязват със задоволство многотиражките.

Както видяхме на пленума от 6 октомври 1971 г., този въпрос изобщо не стои. Минали са две години, през които никой не се интересува от случилото се.
Накрая ще кажем, че Ангел Солаков бе и пророк. Още в 1993 г. той предрече: „Преходът на  България от социализъм към капитализъм ще донесе много проблеми на българския народ... Българската икономика трябва да съчетава пазарното стопанство с регулиращата роля на държавния план... Социалистическите идеи ще продължат да играят значима роля в живота на бившите източноевропейски страни, в това число и България...“


Генерал Цвигун Юрий Андропов

В категории: История , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
mnogolikia knjas vitjas artist
04.02.2016 06:23:57
0
0
znashi az s moite fantasii ot desetiletia sam popadnal v mreshite na raslishni emigrantski ,spionski ,residentski,studentski,i drugi otganisazii koito me mamili isnudvali s raslishni metodi da im pomagam kato dobrovolen bezplaten satrudnik i koito mi ograbvali vasmoshnostite da imam sobstveni pari ,sobstveno mnogodetno semejstvo s ljubimi sheni i me darshali kato njakoi kamili v polugladno sastojanie na koito im pokasvali mirasha fata morgana v daleshinata nakadeto trjabvalo da nosjat tovarite si .zatova iskam da si kupja plodorodna polivna niva koeto poshelavam na vsishki koito si go shelajat i v kojato da seja zareviza kojato pravi naj golemi zarevishni koshani i da gi prodavam i podarjavam nna tesi koito sa mi preshili na zdraveto i shtastieto i da im se vnushava she e za tjahno dobro dobrovolno bezplatno da si slagat tam zareviznite koshani otkadeto njama da ponikne niva zashtoto slanzeto ne ogrjava tam a njama plodorodni nivi bez slanze
i kato proshetete prjakorite mi moshe da vidite she tova sa sashto njakoi ot fantasiite moi i shushdi .i preporakite mi sa da se postavja vsishko pod samnenie do dokasvane i da se imat predvid mneniata no da se ozenjava po dejaniata
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки