Златните ръце на българския книговезец Иван Калайджиев


Златните ръце на българския книговезец Иван Калайджиев
Иван Калайджиев
02 Февруари 2016, Вторник


Едно от най-ценните издания, минали през ръцете му, е евангелие от 1910 г., отпечатано в Солун

Автор: Камен Колев

Святите ръце на най-известния жив български книговезец - Иван Калайджиев, подвързаха червеното настолно евангелие, което ще замине за българската черква на о. Ливингстън. Параклис и черква без Евангелието, Библията и требник не са храм, казва майсторът.
Той ще изпрати на Ледения континент и требник, издаден в Москва през 1873 г., жития на светии, молитвеник и още един требник от по-ново време – реставрирани, подшити и подвързани лично от него. Пратката ще бъде доставена в Антарктическия институт през пролетта, за да я отнесат на острова българските антарктици при следващата им експедиция.  

Преди дни книговезецът отпразнува 80-ия си рожден ден. През годините досега над 350 000 книги са получили нов живот благодарение на уменията му. Половината от тези подвързии той е направил като дарения за манастири, църкви, училища, библиотеки.
Едно от най-ценните издания, минали през ръцете на Иван, е евангелие от 1910 г., отпечатано в Солун. На корицата е образът на Исус Христос, а над него има обков от сребро проба 1000 %. Цели три месеца е работил по него, докато го реставрира. 
Талантливият книговезец е роден на 20 януари 1936 г. във Ветрен, Старозагорско.

Семейството му е от трудолюбиви и имотни селски хора, които дават мило и драго за учението на децата. Съпругът на леля му бил учител по математика, физика и история. Той силно повлиял върху образованието на племенника си, тъй като го карал и през лятото да учи по 8 часа на ден, за да се представи добре на приемните изпити.
„Имах великолепни учители в началното училище, които ми внушиха респект към образованието, към четмото и писмото. После трайните ми спомени вече са свързани с Индустриалното училище в Сливен, където постъпих след завършване на основното образование", казва Калайджиев.

В школото го изпратил баща му, след като му национализирали 100 дка ниви. Възрастният мъж взима заем от ТКЗС-то 2000 лв. и още 500 лв. от познати, за да изпрати Иван да учи в Сливен. „Бяхме изгубили всичко, но навярно родителите ми ги е крепила надеждата, че аз ще бъда образован, че ще имам занаят и ще се оправям в живота при новата власт".

В Сливен Иван се забърква с политиката - с движението на т.нар. „горяни”, земеделци партизани, които открито се обявяват против народната власт на отечественофронтовското правителство и излизат като четници в горите за военна съпротива срещу комунистическите безобразия. Със съмишлениците му печатат позиви за каузата, след като намират бракувана печатарска машина „Американка”.

Хващат ги и Държавна сигурност ги праща зад решетките за близо година, през която, макар и непълнолетни, не виждат близките си.  "По някакво чудо оцеляхме, не знам, но ни спаси един роднина, който беше кмет в Казанлък. Намериха вратички, получихме помилване лично от Вълко Червенков и се измъкнахме от ада. Със сигурност мога да кажа само едно - аз тогава се родих като че ли втори път. Затова и до ден-днешен смятам, че има Бог и че той ме обича".

В рода на Иван Калайджиев дарителството има повече от 170 г. история - още от времето на прадядо му Нанчо Хаджигурбалов, който през 1848 г. подарил кесия с жълтици за изографисването на черквата в родното си село Ветрен. Отделно от Ерусалим донесъл 60 богослужебни книги за църквата.
„Тези книги комунистите ги изгориха в центъра на Ветрен, когато трябваше да се подрежда нова библиотека, с подходящи за новия строй книги. Как да ти кажа, простите хора съсипаха цвета и духовността на България. Книгите от семейната библиотека една по една изгоряха пък в пещта за хляб, баба ми плачеше и ги гореше, за да не ни набедят, че сме врагове.

Моят чичо, брат на баща ми, беше завършил висша полицейска школа в Германия, отличник, имаше подарена нацистка „библия”- подвързано с луксозна телешка кожа колекционерско издание на „Моята борба”, с автограф от Адолф Хитлер, пипал съм я тази книга като дете, тя също изгоря в семейната пещ. Не съм чел книгата, но бях поразен от изработката на подвързията. Немско изящество и прецизност!“, разказва Калайджиев.
Точно тази подвързия провокирала Иван да се увлече по книговезането. Отделно пък дядо му бил акционер в печатница „Слънце“ в Казанлък, така че още от детството си той се навъртал покрай майсторите и сам се залавял да прави някои обложки. От това време обикнал и миризмата на печатарското мастило и на хартията.

Започнал да се учи през ваканциите на занаят – първо от най-дребните неща, но постепенно започнал и да експериментира. Едва 19-годишен заминал да си търси прехраната в Русе. В свободното си време подвързвал безвъзмездно старопечатния фонд в библиотеката, за да трупа опит.
Освен стотиците хиляди подвързани книги, Иван е изработил безброй луксозни поздравителни адреси, дневници, архивни единици, книги за впечатления, издания с висока колекционерска или научна стойност. 

„Интересно е да усетиш как от един свитък с хартия, купчина изписани листи, се ражда красива книга. Понеже съм правил какви ли не поръчки, един ден в русенската библиотека „Любен Каравелов” ме запознаха с представител на френска фондация, която същевременно издава книги с рисунки и текстове само за деца. Французинът хареса моите мостри и направих първите бройки, след което в продължение на няколко години не можех да насмогвам с другата работа заради специалните поръчки на фондацията. Направих им не по-малко от 1500 книги", спомня си Калайджев.

Той има и незабравим спомен, свързан с позлатено евангелие от манастира край Правец, старопечатно, въртяно на литографски машини в Москва. Правил богослужебната книга страница по страница. И до ден днешен, има ли път до София, задължително се отбива и до Правец, за да види евангелието. Казва, че когато го докосва, усеща прилив на сили.
Днес Калайджиев работи по малки поръчки на ценители на старопечатни книги, подвързва библии. Най-новата му страст са миниатюрните книги, големи колкото палец. Има микроскопична Библия и няколко приключенски романа.

Преди няколко години, послучай 142-рия рожден ден на добричкото читалище “Йордан Йовков 1870”, се организират изложба и концерт, а наред с другите експонати е показан и вторият добруджански препис на “История славянобългарска”. 
Книгата е подвързана от Иван Калайджиев, който се свързал с читалищното ръководство, след като прочел в медиите за родолюбивата инициатива и пожелал да участва в нея с подвързването на преписа. В задната корица книговезецът направил и специален тайник, в който се прибира дискът със снимки на всички 404 души, направили преписа за по-малко от месец. Най-малкият участник е Вяра, на 7 години, а най-възрастният – Недка, на 89 години.


Книговезецът позира със свой приятел и евангелието, което ще замине за о. Ливингстън Евангелието, което нашите антарктици ще отнесат на острова Преписът на

В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки