Опрасването на свинете е много тънка работа


Опрасването на свинете е много тънка работа
02 Февруари 2016, Вторник


Спазването на строга хигиена в родилното помещение е задължително условие за нормално протичане на процеса

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

При свинете бременността продължава средно 114 дни, което най-лесно може да се запомни така: 3 месеца, 3 седмици и 3 дни (с отклонения от няколко дни). Установено е, че около 60 % от опрасванията стават през вечерните и нощните часове.
Около една седмица преди предполагаемата дата на опрасване бъдещите майки е добре да се вкарат в специалните за тази цел боксове. Те трябва да бъдат добре подготвени, като помещението първо се измива с топла вода под налягане, а след това се дезинфекцира заедно със съдовете, които ще се използват.

Така подготвен, боксът се оставя да престои празен поне 4 дни, след което се постила с чиста и суха слама и се затопля до необходимата температура – 20-22 градуса. Това е особено важно да се направи през студените зимни месеци.
Преди вкарването на свинята в помещението тя се изкъпва с четка и хладка вода. Най-голямо внимание се отделя на ингвиналната област, вимето и копитата. След хигиенизиране бъдещите майки е добре да се дезинфекцират.

В края на бременността настъпват значителни промени в организма. Няколко дни преди раждане коремът увисва, хълбочните ямки хлътват, външните полови органи набъбват и се зачервяват, като няколко часа преди раждането от тях започва да изтича бистра слуз. Млечните жлези набъбват, цицките се увеличават и зачервяват и на върха слабо избледняват. Последните часове преди раждането свинете стават особено неспокойни.
Самото раждане протича за около 2-4 часа, като от появата на едното до следващото прасе паузата е 10-15 минути и свинята не се нуждае от странична помощ. Понякога някое от прасетата се намира в неправилна позиция и не може да премине по родилните пътища или да бъде изтласкано но нормален начин. Често това се случва, ако свинята се безпокои и става по време на опрасването.

В такива случаи се налага стопанинът да се намеси. Предварително е добре той да се подготви, като измие грижливо ръцете си с топла вода, сапун и четка и да ги намаже с вазелин или крем за ръце. Ноктите трябва да бъдат изрязани, за да се избегне грубото травмиране на слузестата покривка на влагалището, която лесно може да бъде наранена.
Плацентата се изхвърля непосредствено след приключването на раждането и по-рядко след появата на всяко прасе. Ако се появят усложнения, се прибягва до помощта на ветеринарен лекар или се инжектира мускулно „Окситоцин“ в доза 4-5 мл.

Припомняме, че действието на лекарството е много кратко – 20-30 минути, така че манипулацията е добре да се направи няколко пъти през около час. Освен това този препарат стимулира отделянето на кърма.
Спазването на строга хигиена в родилното помещение преди, по време на опрасването и след него е задължително условие за нормално протичане на процеса и следродилния период.

Непосредствено след раждането изхвърлените плаценти и замърсената слама се събират, а боксът е добре внимателно да се измие. За задоволяване нуждите от енергия на майките е хубаво да се даде топла вода с разтворени в нея 200-300 г захар. И разбира се, да се предостави доброкачествена храна в достатъчно количество.
Още на втория-третия ден след раждането е необходимо малките прасенца да се инжектират с желязосъдържащи препарати, тъй като те се появяват на бял свят с физиологична анемия. Обикновено 10 дни след първото третиране се прави още едно – второ и последно третиране.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки