Болести на кожата на млечната жлеза при животните


02 Февруари 2016, Вторник


Продължение от миналия брой
Фурункулозата представлява  гнойно некротично възпаление


Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

на космените влагалища, мастните жлези и обкръжаващата ги съединителна тъкан. Най-често боледуват кравите и по-рядко козите по време на лактационния период. Причинители на болестта  са няколко  гноеродни бактерии, широко  разпространени в околната среда, като най-голямо значение имат стафилококите. За появата  на заболяването съществена роля играят и някои предразполагащи причини: понижена резистентност на организма и нарушаване целостта на вимето – рани, ожулвания, драскотини и  др.  Болестта се предава чрез замърсената постеля и при доенето на животните.

Клинично при страдащите животни се наблюдава образуване в кожата и подкожната съединителна тъкан на слабо ограничени, темперирани, твърди и болезнени при палпиране  възли. Те са единични или много на брой и с големина от грахово зърно до лешник или орех. При отварянето им се образува неголяма, но доста дълбока и кървяща рана, която бързо се изпълва с гранулационна млада тъкан, а след 5-7 дни  се епителизира.

Лекуването на кожните изменения включва вземането на мерки за предотвратяване образуването на нови фурункули. Вече появилите се може да се обработват с „Ихтиол“, след щателно измиване и почистване на кожата от засъхнали корички, гноен ексудат или полепнала прах. В случаи на спонтанно отваряне на фурункули, лекуването включва туширане на последните с „Йодасепт“ или „Сулфотиациол“ на прах или помада.
Профилактиката  е свързана с подобряване на хигиената при доене, а болните животни е добре да се доят ръчно след здравите.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки