Бойното изкуство на древните българи


Бойното изкуство на древните българи
Един от блоковете в ето
31 Януари 2016, Неделя


Името му, което е само с три букви – ето, често се среща в кръстословиците

Автор: Владимир Славев

Любителите на кръстословици често попадат на условие, при което трябва да попълнят в квадратчетата названието на древно наше бойно изкуство с три букви. Ако не го знаят, но успеят да го засекат – я по вертикала, я по хоризонтала, получават думата „ето“. Тя се научава бързо и в следващия ребус вече се пише автоматично.
Може би мнозина са тези фенове на енигматичните занимания, които се замислят за същността на този термин. Но трудно могат да намерят допълнителна информация за някогашните бойни умения, които са владеели българските воини.

От времето на цар Борис І изкуството на С огън и мечбой с мечове се нарича „ето“, също като едноименната частица от речта ни. Ами то и оттам идва това название – появило се е като отговор на заповедта на офицера „Дай!“, който бил: „Ето“. Този вик е давал сили на воините, подобно на по-съвременния възглас „Ура!“.
Майсторските степени в това бойно изкуство били 10. Ако някой е наблюдавал отстрани тези, които владеели над петата, изобщо е нямало да разбере какво става. Само е можел да види как   единият от войниците пада.

Всъщност това е и основната цел на бойното изкуство – постигането на бързина и точност, така че противникът ти да не може да реагира.
В ето се използват мушкания и съсичания, както и различни блокове, някои от които се извършват с отклоняване на войника назад или встрани. Мушкането също се осъществява  след отстъпване или пристъпване напред.

Тъй като обучението на наборната армия с мечове е било много скъпо и изисквало войниците да носят брони и шлемове, пък и можело да доведе до неволно нараняване, тренировките се извършвали без оръжие, а мечът се добавял само в случай на война. Така мушкането напред например се заменяло с удар с ръка. Така се практикува и днес.
В това бойно изкуство се използват и различни удари с крак. Те се нанасят както напреки на предния крак на противника, така и по меча или в тялото му. Основен ключ е ключът на китката за отнемане на оръжието. Ключовете и ударите се извършват в право  положение, тъй като на бойното поле си прав.

Ударът с краката може да е камшичен, като крайникът се движи отвътре навън по траектория на елипса, а този, който се изпълнява отвън навътре, наподобява волето във футбола, но е много по-бърз.
Удар по крака на противника се прилага, когато има атака с меч или нож. Целта е изваждане на неприятеля от равновесие. След това ръката му се захваща и се прави ключ.
Основни позиции на краката са нападателна позиция, с лек превес към предния крак; и защитна позиция, с превес към задния крак, като се следи главата да е далеч от съперника. В тези случаи ръцете на майстора на ето обикновено са ниско долу.

Блоковете се извършват пред тялото отвътре навън и обратното.
Така наречените ключове се използват за отнемане на меча от противника. Те може да се приложат при самозащита и в днешно време, особено ключът на китката, ако съперникът е заел боксьорска стойка.
Правилото изисква да се произведе удар по предния крак над коляното, а след това да се приложи ключ на ръката. За постигането на висока скорост се правели най-различни концентрации с използването на медитация.
В днешно време реално постижимо е достигането на 6-7 домайсторски и от 1 до 3 майсторски степени. 

Използването на древното бойно българско изкуство ето за самозащита е опасно, тъй като ударите при него са с висока скорост. Противникът пада само от един удар. Ако скоростта обаче е по-малка, може и изобщо да няма поражение. Затова се прилага непълен контакт – ударът трябва да е такъв, че да откаже нападателя. Следва да се има предвид, че неконтролиран удар може да увреди човек много сериозно!
В състезанията по ето ударите и ключовете се отчитат като чисти точки. Удар, при които противникът се свие, носи чиста точка. Всеки ключ е чиста точка. Три чисти точки гарантират чиста победа.

Едно от най-важните правила е,  че състезателят няма право да се стреми да уврежда противника. Съдиите изгонват всеки, който се опитва умишлено да наранява. Разрешени са удари по тялото (без слабините), в гърба и по краката (без коляното). В главата може да се удря, без да се засяга лицето, и то само с вътрешната и външната част на дланта, без да се използва юмрук. Вратът е забранено да се удря. Правят се ключове на китката и лакътя, както и на стъпалото, но в право положение с цел поваляне.
Днес ето се практикува както за спорт, така и за самозащита.


Ключовете в древното българско изкуство целят обезоръжаване на противника

В категории: Горещи новини

12
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
12
Владимир Славев
15.02.2019 12:47:56
0
0
Който иска да разбере Българско БИ Купувате 2 фехт. маски ок.170 лв двете -Правите 2 дървени меча ок 50 см с напречник да пази ръката,това се нарича "Състезание преди боино поле" за да не е армия от овчари.Играе се на точки съсичане или намушкване 1 т.Удар с ръка и крак в тялото след блок на оръжието 1 т.При опит за удар блокирате и с меча и е 1 т за вас понеже отсичате ръката.Подготовка за оръжието ритник през ръката с меча по крака или захват на ръката с меча пол. точка 3 точки чиста победа .Ударите се маркират при удар с меч нокаут няма а може и при Св. Петър.Такива състезания са се провеждали постоянно за да се подържа ниво в армията
11
Димитър Димитров
14.11.2018 06:52:52
4
1
радвам се че не съм единственият Българин който търси и уважава Българските Бойни Изкуства
10
Димитър Димитров
14.11.2018 06:52:50
1
0
радвам се че не съм единственият Българин който търси и уважава Българските Бойни Изкуства
9
Генади Савов
25.09.2018 19:45:11
1
1
Бойното изкуство на украинските-запорожки казаци е Гопак-отскоци с крака-удари с крака и подсечки с крак,техники на борба и премятане на човека-боец през кръста на врага си-бой с ръце и външната част на дланта и пръстите в уязвими точки на тялото на враг.Казаците по Днепър са българи и кумани-скити.Облеклото на казака е българско-бяла риза с червена бродерия,бели панталони-беневреци,пояс на кръста,калпак.Подстрижката е българска-бръсната глава с плитка до рамото,мустаци.Оръжията са сабя,лък,боздуган.Запорожката сеч е била от 7-8-9-до 17 век България в Руската и Полската империи и в Русия.
8
Борислав Стефанов
02.09.2018 11:21:02
0
0
Хубаво бойно изкуство, но аз разбрах, че има и, ФЕТЕ, също е българско бойно изкуство.
7
Генади Савов
02.07.2018 18:49:42
0
0
С изв.за писм.грешка-тюрките-татари се чете.Руски учени и казахи считат ,че-Чингиз хан е казах-Темиршин.Казахите искат нов прочит за казаха-Темиршин,който създал-тюркската-империя на Чингиз хан-от Монголия до Казахстан,Узбекистан,Иран и до р.Волга-Сарай-Бату.
6
Генади Савов
02.07.2018 15:38:06
0
0
Татарите-казахи,узбеки,тюркмени и други нападнали гр.Киев-историк е намерил данни,че-казаците на коне с две саби в лява и дясна ръка-сякли тюрските-татари,които имали по опростена техника на саблен бой-сеч от горе в глава,шия,ребра на врага.Казаците имат 5 -6 удара със сабя изненадващи за врага с техника-ключ с ръката на казака за чуждата ръка и сеч със своята сабя по врага.Да се бие някогашният българин с татарите нее било лесно-те татарите били силни,набити в тялото-бързи в ръцете.В ония войни по добрите в ръкопашния бой и стрелбата оцелявали и побеждавали-те били казаците в Украйна.Татарския княз Батий-дал автономни права на българите-казаци и ги наел за войска-стража на търговските-татарски кервани от Сарай-Бату на Волга до гр.Казан-Волжска България-по историч.дани.
5
Генади Савов
08.05.2018 18:34:07
0
0
С изв.за писм.грешка-когато,татарите се чете.
4
Генади Савов
08.05.2018 07:54:20
0
0
Българина е умеел да сече и мушка със сабята си с техники предадени от баща на син.При Памир ср.хуни и Украйна ср.хазари-войнственни и силни народи с две-три опростени техники-сеч нее ставало от българска страна.Сечта с меч е изкуство-сабленна атака-с неочаквани въртящи техники с ръка и сабя да съсечеш врага-туй са умеели-запорожките казаци.В стар летопис-историк днес-чете-Когато татарите нападнали Киевското княжество-срещу им излязли народа с бръснатите глави-казаците.На кон с две саби в ръка-бой със саби мелница от казашка страна и вражите стрели казаците ги ловили с ръце до телата си.Татарите отстъпили и дали автономия на българите-бродници-казаци.Дориян Александров в книгата си Бълг.Бойни Изкуства-дава доста данни за моща на българската сабя и копие-при донските и запорожки казаци.
3
Еао
12.04.2018 13:31:57
1
0
За съжаление какво е било бойното изкуство на древните българи нямаме ни най-малка представа. Горепосоченият стил е български, доколкото е създаден от българин, практикувал карате на младини (то се вижда и усеща). Извън темата за неговата ефективност като нов стил, всичко друго са измишльотини. Същото важи и за да-дао, на-дръж и пр. Боят с оръжие няма нищо общо с боя с голи ръце, да не говорим за дистанция, сила и бързина. Всички тези военни изкуства са практикувани в гъст строй, в пълно отличие от холивудските измишльотини, където нещата стоят по друг начин. Сред всички народи има бокс, борба и др. подобни като спорт за зрелища, но това не са точно военни изкуства. Ако е останало нещо от тези изкуства, то вероятно се изгубило към началото на миналия век, когато навлиза руското военно обучение.
Що се отнася въобще за подобни стилове като карате, кунг фу, трябва да се абстрахираме от действителността днес и тук, и да погледнем миналото в неговия дух, когато мъжете са носели оръжия и са имали правото да ги използват (в повечето страни), а саморазправите в стил пиянски свади са били наказвани жестоко от властите и от селското поверие какво ще кажат хората. Военното дело е било срещу бандити и на бойното поле. Има доста демонстративни и обучаващи видеота за употреба на хладни оръжия и там се виждат опитни хора, които с нож с невероятна лекота могат да отрежат пръстите на ръката на противника, държащ оръжие, преди да е разбрал какво става. Затова и подобни спортни стилове тип шамари, ритници и юмруци не са много разпространени в Европа (в миналото).
Военното изкуство е било запазено несъмнено сред хайдутите, но новосъздадената Българска войска е обучавана по руски образец, така че тези умения вероятно са се затрили с времето. Ако и да се е запазило нещо, не виждам някой да е публикувал по въпроса, всички т.нар. "възстановки" и "изследвания" са като краставицата на Мирча Кришан, и все избиват на аналогии с китайските бойни изкуства (напр. на Д. Александров), на заемки от карате и др. японски изкуства, подкрепяни с аргумента "така е, защото е така".
Аз дори подробни изследвания на старите хладни оръжия по нашите земи не съм виждал, само някои опити, а не е като да няма материал...
2
bonbonsho bonbonshev patagonsh
01.02.2016 16:55:53
1
2
znashi v internet sa pokasani desetki vidove bojni iskustva ot koito moshe da se ushat i drevnomisleshti balgari .no obezsilvaneto obesopasjavaneto obesorashavaneto na eventualni protivnizi moshe da stava i ot razstojanie i po po desetki nashini
i naj dobria nashin e da njamash protivnizi ili da otbjagvash protivnizi i da shiveesh v mir zdrave ljubov vsred mirni zdravi bogati prijateli kato miren zdrav bogat prijatel i to nabliso do plashnite barove kadeto se sabirat kato pshelishki na med hubavi sheni s ovlashneni ot ljubovni shelania i ot strast i nagon i seks fantasii oshi .a ne kato gospodin erdogan i podobni koito verojatno spjat s koshmari i s risi broneshiletki da ne bi shena im ili njakoi si da gi namushkat nasan
az kato bivsh trudovak znam she napoleon e bil sergeant hitler e bil efrejtor ,stalin e ushil za pop dobri dshurov za partisanin a az ushih za gotvash i si sabirah pravni i drugi znania koito da mi slushat v zashtita
na sobstveni mnenia vasgledi interesi i tesi na rodnini i prijateli no taj kato ne mi gi plashtat spored oshakvaniata to i zatova ne nosjat golemi polsi .
i zatova ne plashtam alimenti za raslishni menti i prezenjavam ne spored mneniata a spored polsite koito imam a te mogat da dojdat s politikata na sigurnost ,,,STEP BY STEP,,, STAPKA PO STAPKA ,,,PARVA STAPKA DA IMAM PONE 5 MILIONA I ZDRAVI MASHKI BLISNAZI ILI TRISNAZI ,,SLEDVASHTI STAPKI POVESHE MILIONI I POVESHE ZDRAVI MASHKI BLISNAZI I TRISNAZI ,,,MADE IN VASKO MULTITRADER,,
1
Генади Савов
01.02.2016 08:49:31
2
1
Древните българи са имали бойно изкуство в Балхара-Памир древна България.Нашите прадеди иранци и авганистанци-българи били високи,стройни или средни на ръст-набити люде те вероятно знаели свой самобитен бокс,своя българска борба и техники подобни на кунг-фу-за тях е спорно дали са китайски или български.Запорожките казаци са потомци на българите на Бат Боян,които от 665 год.остнали в Украйна-Кубратова Велика България.На видео клипове-филми днешни казаци показват наследственни бойни умения.Казак с две саби се бие срещу друг казак и той с две саби-единият с крак спъва с ключ другия и го хвърля на земята.Казак с камшик избива сабя от противник или запорожец с копие се бие 1 минута ср.казак,който носи сабя и дървен щит.Запорожец-боец с голи ръце хвърля в реката атакуващ го враг с нож в десницата.Българите наистина са били страшни на бран-война-един български войн е излизал ср.10 врагове,както е писал Паисий Хилендарски.Цар Симеон през 917 год.при Ахелой с българска армия от обучени с ръкопашен бой,сеч със сабя и мушкане с копия с разгромил византийската армия,която е имала школа по гръцка борба,бокс-наследство от Древна Гърция.Във войската на ромеите служели гърци,грузинци,арменци,селджукски турци,а арменците и грузинците и турците имат борбата и боя с меч и сабя за свои изкуства.-Българина е бил трениран на боево изкуство още от своето детство 5-6 годишно дете от дядо си и баща си-та до 18 год.младеж-обучен боец-по проф.Петър Чолов.[bluescreen][bluescreen]
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки