Вирус Зика атакува Стария континент


29 Януари 2016, Петък


Двама са заболелите в Щвейцария и един – в Дания


?роени часове, след като в САЩ обявиха за първия случай там на пациент с т.нар. треска Зика, стана ясно, че новият екзотичен вирус си е проправил път и до Европа. „Ройтерс“ оповести, че в Швейцария са регистрирани двама заболели от инфекцията, а още един болен е установен и в Дания.
По данни на швейцарското Федерално управление по обществено здравеопазване, засегнатите от заразата са пристигнали от страни с тропически климат. „Американският пациент“, който е жител на щата Вирджиния, също се е заразил по време на „засегнати от треската държави“. По-късно се оказа, че вирусът е бил изолиран и при жител на Арканзас, но е изкарал леката форма на заболяването.

Като разпространител на инфекцията се сочи комарът Aedes aegypti (който също така е преносител и на смъртоносната треска Денга). Взривове на болестта са установени в Азия, Африка, Южна и Северна Америка, както и в страни от Тихоокеанския регион. В Западното полукълбо епидемията се разпространява бързо, като вирусът е проникнал в 21 от 55 страни, докато през май миналата година заболели е имало само в Бразилия.
Здравните власти в Съединените щати успокояват, че няма опасност от заразяване на други жители във Вирджиния, тъй като в момента не е сезонът на комарите, пренасящи Зика. 

Междувременно учени, разтревожени от бързото разпространение на вируса, са започнали да изследват и комари от вида Culex, които също са заподозрени като разпространители на треската. По сведения на координатора на проучванията Констансия Айрес, епидемията е била регистрирана и в Микронезия, където комарите Aedes aegypti не се срещат.
Вирусът Зика се проявява с подобни на грип симптоми. Той предизвиква висока температура, конюнктивит, главоболие и болки в ставите, възпалителни процеси, а в някои случаи – гадене и повръщане, разстройство и стомашни болки.

Установено е, че заразяването с него в периода на бременността причинява у бебетата микроцефалия – вроден дефект, при който се наблюдава значително намален размер на черепа, което се съпровожда с умствена изостаналост, невротични отклонения, нарушения на слуха и зрението. Световната здравна организация (СЗО) твърди, че засега все още са недостатъчни данните за предаването на Зика през бременността или по време на раждането от майката на детето.
По последни данни, от 22 октомври 2015 г. до 16 януари т. г. в Бразилия са се появили на бял свят 3893 новородени с признаци на микроцефалия, което надхвърля 25 пъти същия показател за 2014 г. Бразилските лекари подозират, че 29 от смъртните случаи при бебета са причинени от Зика.

Междувременно здравното министерство в латиноамериканската страна препоръча бразилките да се въздържат от забременяване заради опасните комари. Този призив е прецедент в световен мащаб.
СЗО препоръчва на хората, населяващи районите на разпространение на комара Aedes aegypti, да се пазят от ухапванията на насекомото, като носят дрехи, максимално прикриващи тялото, монтират в домовете си мрежи срещу инсекти, държат плътно затворени вратите и прозорците.

Апропо, в Бразилия, където опасните Aedes aegypti са изключително много, през миналата година бяха пуснати ГМО комари, способни да убиват заразните си себеподобни. Самците мутанти, „разработени“ от британската биотехнологична компания Oxitec, предават на местните самки ген, който води до смъртта на личинките на насекомите, още преди да достигнат полова зрялост.
Само за половин година пуснатите в бразилския град Жуазейро ГМО инсекти са успели да намалят популацията на злокобните си събратя с 95 на сто. Вдъхновени от този успех, учените са „заселили“ още 6 милиона трансгенни комари в Пирасикаба.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки