Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
29 Януари 2016, Петък


Раждат се нови мегаполиси, замислят се нови терористични похвати, търсят се нови начини за събиране на данъци


Египет ще вдига нова столица

В Египет замислят най-амбициозния строителен проект от времето на фараоните насам. Президентът на страната Абдел Фатах Сиси планира да вдигне на 45 км югоизточно от Кайро в посока на Суецкия канал нова столица, съобщи германският вестник Die Zeit, цитиран от „Фокус“.
Мястото, където ще бъде разположен новият главен град на арабската република, назоваващ се Сисити, е насред пустинята. Предстои дотам от нулата да бъде изградена инфраструктура и прекарана вода. Апропо, още преди години в египетската държава бе разработен проектът за изграждане успоредно на Нил на изкуствена река, която да превърне пустинните територии край бреговете си в тучни оазиси.

За сведение на читателите, само 4% от територията на Египет е населена – останалото е само пясъци и дюни. С реализирането на новия проект, което се очаква да стане до 7 години, в тези необитаеми досега земи ще заживеят седем милиона души, като се предвижда това население да нараства с десетки хиляди граждани всяка изминала година. Мегаполисът се планира да бъде супер модерен, уютен, изцяло климатизиран и преливащ от зеленина. В града ще бъде построен и най-големият парк в света, който ще е 4 пъти по-голям от калифорнийския „Дисниленд“, както и ново международно летище.
Инвестиционното намерение, което ще коства 45 милиарда долара, бе огласено за първи път през март 2015 г. 


ИД с планове да трови водата в Турция

Турските спецслужби разполагат със сведения, че бойците на „Ислямска държава“ възнамеряват да използват причинители на опасното инфекциозно заболяване туларемия, за да отровят с тях реките в Турция – предупреждава публикация в италианския вестник „Стампа“.

„ИД се опитва да осъществи атаки, заразявайки водата със смъртоносно опасни химични вещества. За това се говори в доклад на турското разузнаване, който потвърждава подобен опит, разкрит в Косово през юли миналата година (тогава хиляди жители на Прищина останаха без вода, тъй като от полицията бяха задържани лица, извършващи подозрителни действия в района на водохранилището Бадовац, водоснабдяващо половината град, които се оказаха членове на терористичната групировка „Ислямска държава“). Заплахата е толкова сериозна, че инспектори от ООН се готвят за нова мисия в Сирия, за да разследват случаи на използване на химическо оръжие в страната“ – отбелязва кореспондентът на изданието Паоло Мастролили.

Турските власти са силно обезпокоени от разкритията за специалните служби на страната относно плановете за замърсяване на водните ресурси с бактерията, причиняваща туларемия, тъй като санитарните служби в югоизточната ни съседка са слабо запознати със заболяването и това може да доведе до несвоевременно разпознаване на причинителя му.


Вулканът Мисти в Перу се пробуди

Извисяващият се в южните части на Перу вулкан Мисти, който е смятан за най-опасния в страната, се събуди тези дни и е започнал да изхвърля магмени газове, съобщиха от Южната вулканологическа обсерватория, цитирана от АФП.
Газовете, които се носят от него, са магмени, потвърждават учените, което говори, че вулканът е активен, а не спящ, както мнозина са мислели досега. Евентуалното му изригване би изложило на опасност живота на близо 200 000 души, които живеят в околностите му.
Група изследователи от обсерваторията заедно с европейски вулканолози са направили преди месец снимки на кратера на Мисти, които доказват наличието на признаци на възможно следващо изригване – т.нар. фумароли от сярна киселина, въглерод и калций.

Според специалистите, като се има предвид височината на вулкана (5822 м), газовете няма да засегнат местното население и ще се разнесат от ветровете в безопасни концентрации.
„В Перу се водят на отчет малко над 400 вулканични структури, от които към момента 12 се определят като потенциално активни“ – заявява пред агенция „Андина“ експертът от обсерваторията Доминго Рамос, като в същото време успокоява, че терминът „активен” не означава, че вулканът изригва.
Последно Мисти  се е пробудил преди 2000 години, когато избълвал 20-километров стълб от дим и пепел.


Италиански кмет гони от площадки за игра деца на длъжници

Кметът на италианското градче Сен Джермано Верчелезе Микел Розети предлага да се забрани достъпът до игралните площадки на деца, чиито родители не са си платили данъците. На същите малчугани ще бъдат отказани и училищните обеди, информира „Локал“.
Данъчната задлъжнялост в населеното място, където живеят около 1800 човека, е към 100 хиляди долара. И тъй като с приходите от налози се финансират различни услуги, градоначалникът смята, че е справедливо тези, които не са се издължили към хазната, да бъдат лишени от достъпа до социални блага.
Като друга мярка, целяща да пробуди съвестта на длъжниците, се предвижда и да им се откаже безплатното изхвърляне на боклука.

В списъка с недобросъвестни граждани попадат 180 фамилии, като до всички вече са изпратени писмени предупреждения. На практика обаче може да се окаже много трудно да им се забрани ползването на обществената благодат.
Президентът на мюсюлманската културна организация Аити Ахмед например заяви, че въпросните мерки имат дискриминационен характер. Оказва се, че сред семействата, на които е забранен достъпът до парка, има много изселници от Мароко, които очевидно предпочитат да протестират и обвиняват в дискриминация, вместо да се издължат към местния бюджет.
На свой ред кметът контрира, че не признава обвиненията в дискриминация и расизъм. „Аз дискриминирам само тези, които не си плащат“ – категоричен е Розети.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки