Български университет е изправен пред фалит


Български университет е изправен пред фалит
Бившият ректор проф. Пламен Легкоступ (вляво) предаде през май миналата година властта и борчовете на ВТУ на проф. Христо Бонджолов
29 Януари 2016, Петък


ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ тегли заеми, за да плаща на преподавателите, държавата нехае

Автор: Здравка Маслянкова

Едно от най-старите висши училища в България – Великотърновският университет „Св. св. Кирил и Методий", е пред фалит. „Ако не получим спешна финансова помощ от държавата, през октомври затваряме", заяви ректорът на вуза проф. Христо Бонджолов.
Преди половин година той е информирал за проблема и е търсил съдействие от Министерството на образованието и Министерството на финансите, но безрезултатно. Стигна се до там да ходи на крака и да моли за помощ в критичната ситуация премиера Бойко Борисов. Но отново удари на камък.

Финансовият колапс, пред който е изправено  висшето учебно заведение, се дължи на липсата на държавни средства за ремонти за сградния му фонд. „От години парите за капиталови разходи в държавната субсидия за университета са едни и същи – по един лев за квадратен метър или 86 000 лв. за година. С това финансиране не може да се направи  спешен ремонт на нито една от сградите", посочва ръководителят на вуза.
По думите му, за да поддържа университетските здания, които са публична държавна собственост, ВТУ е принуден да заделя между 5 и 10 пъти повече от това, което дава държавата.

„Парите са от собствените ни приходи, което означава, че са от таксите на студентите по бакалавърски и магистърски програми", пояснява той. С намаляването на броя на студентите с всяка следваща година, падат и средствата от собствени приходи, което още повече затяга финансовата примка около ВТУ.
С 1 130 000 лв. е намален бюджетът на университета за тази година. С дължимите средства за капиталови разходи, които са около 500 000 лв. само за м.г., и неплатените наднормени часове на преподавателите по бакалавърски и магистърски програми недостигът в бюджета му е 2 млн. лв. Толкова иска ректорът като спешна държавна помощ.

Изплащането на заплатите е най-сериозният проблем. За да получат преподавателите възнагражденията си за декември, в края на 2015 г. от вуза са теглили заем. С парите са направени и част от плащанията за наднормените им часове. Те са получили дължимите суми по бакалавърски програми само за учебната 2013/2014 г.
Отделен е въпросът, че по времето на бившия ректор на ВТУ проф. Пламен Легкоступ са отчетени наднормени преподавателски часове, според които доценти и професори са били в учебните зали по над 24 часа в денонощието. Проверки на Държавната финансова инспекция констатираха и неправомерни харчове за близо един милион лева за ремонти, направени от предшественика на проф. Бонджолов.

„Държавната ни субсидия не стига дори само за заплати. По това перо дофинансирането от собствени приходи е с около 200 000 лв. на месец, което прави около 2,4 млн. лв. за година", коментира ректорът, изтъквайки, че ако нещата продължават така, съвсем скоро проблемите на университета ще се превърнат в проблем и на Велико Търново. „Има вероятност 12 000 студенти и още 1000 служители и преподаватели да се окажат на улицата. Това ще се случи, ако приемем този нереалистичен бюджет, неразчетен за последните два месеца на годината", убеден е проф. Бонджолов.

ВТУ започна да прилага спешни мерки за намаляване на разходите. Закриват се непопулярни специалности, а задочното обучение е сведено до минимум. Малките специалности и групи се сливат в по-големи лекционни потоци, което също се очаква да реализира икономии.
Преизчислена е натовареността на преподавателите, което води до спестяването на 19 000 часа, равняващи се на 52 щата по-малко за тази учебна година. Освен това се предвижда да се въведе обучение по бакалавърски програми за чужденци, което ще се води изцяло на английски и руски език.


В категории: Образование , Горещи новини

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
rose anna
25.06.2016 15:55:11
0
0
Здравей,
Това е да се информира широката общественост, че г-жа Роуз Anna, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (roseannamoore70@gmail.com)
1
04.03.2016 12:13:33
0
0
KOETO POKAZVA 4E MINISTERSTVOTO NA OBAZOVANIETO SE NUZDAE OT NOV MINISTAR,A NE
OT KUNEVA!MINISTAR-FINANSIST,NO NE KATO DJANKOV!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки