Евродокладът, без който (не) можем


Евродокладът, без който (не) можем
Една от препоръките на ЕК е да се осигурят условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи на властта в Софийски градски съд
29 Януари 2016, Петък


Документът е не само обективен, но и не казва нищо, което не знаем

Автор: Борислав Михайлов

Всяка година е едно и също. В навечерието на поредния мониторингов доклад на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка избухва някакъв политически скандал. Това се случва на фона на нечии прогнози, че тази година докладът ще е по-унищожителен от всякога, докато управляващите уверяват, че няма как в Брюксел да не са забелязали политическата воля за справяне с корупцията по високите етажи и организираната престъпност.
Година след година черновата на доклада, която ЕК изпраща на правителството, изтича във всички възможни посоки и дава опорни точки на властта. Понякога има парадоксални реакции в 12 без 5.

Като тазгодишната декларация на ГЕРБ и РБ, в която се призовава за оставката на Висшия съдебен съвет.
Парадоксът в случая не е атаката срещу институция, в която поне половината от членовете са избрани по волята на управляващите, а това, че едни от най-яростните защитници на Конституцията и разделението на властите нарушиха драстично и основния закон, и принципа за независимостта на съдебната система.

Познати и повтаряни до втръсване са както повечето от констатациите в докладите на ЕК, така и ответната реакция на управляващи и опозиция. Ако е за кривиците на родната съдебна система (по-точната дума е „пороци”) – няма начин в Брюксел да ги знаят по-добре от трите родни власти – законодателната, изпълнителната и съдебната – които са автори, изпълнители и контрольори на тези пороци.
Това определя и ответната реакция, която тази година намери доста добро обобщение в казаното от вицепремиера Томислав Дончев например. Той препоръча тези, които ще коментират доклада, първо да го прочетат. По думите му документът е не само обективен, но и не казва нищо, което не знаем.

„Разликата е в това, че ако се каже тук, става обект на оспорване, а ако го каже ЕК - тогава е безспорно”, коментира Дончев. Той отбеляза, че и в този доклад има ясни констатации, коментари, насърчавания или препоръки по отношение на всяка от властите и институциите. 
Всяка година е едно и също, извинете за повторението. Поредният министър на вътрешните работи с половин уста се съгласява, че докладът е обективен и с пълно гърло обяснява, че например „по отношение борбата с организираната престъпност обща е констатацията, че за разлика от предишни доклади, тук бележките са много по-малко на брой” (коментар на Румяна Бъчварова). 

Освен това, според вътрешния министър в документа се посочва, че връщането на ГД БОП в структурите на МВР се е осъществило по-бързо и по-добре – като че ли всяка година връщаме ГД БОП от ДАНС в МВР, та сега е станало просто чудесно...
Освен това поредният министър на правосъдието, отчитайки обективността на доклада, обикновено отбелязва, че той "констатира проблеми, които от години наблюдаваме и все още не са решени" и допълва, че „оттук нататък трябват резултати".

Тази година го каза Екатерина Захариева, която определено е невиновна, тъй като смени своя скандален предшественик Христо Иванов съвсем неотдавна. Той, от своя страна, го раздава невинна жертва на нежеланието на управляващите да правят съдебна реформа по неговите мерки и теглилки, но всъщност е смятан за автор на голяма част от изпратените в Брюксел донесения за пороците на българската съдебна система.
Особен, но също доста традиционен, дори тривиален акцент в реакцията на мониторинговите доклади е мнението на премиера. Той винаги признава обективността на констатациите с едно „но”, след което следва поменик от успехи.

Бойко Борисов, например, много се гордее с успехите в борбата с контрабандата, които според него доказват, че борбата с корупцията е особено успешна (нека не си спомняме многократните спецоперации по арестуването на цели смени митничари, провалените съдебни дела срещу тях, както и закриването на Свиленградската митница).
„Приходите в бюджета през януари се очаква да са с 900 млн. лв. по-големи, отколкото през същия месец на миналата година, а това е и най-видимият признак, че правителството има право да държи главата си високо вдигната, когато обяснява как се справя с борбата с корупцията при контрабандата”.

Това са думите, с които премиерът коментира пред министрите констатациите в доклада – става ясно от стенограмата на правителственото заседание в сряда.
Борисов предупреждава членовете на правителството, че засегнатите  "олигарси и мафиоти" ще търсят политическа подкрепа, за да компенсират загубите си от ефективните мерки на властта и обобщава: "Мафията има интерес да няма правителство, защото тогава контрабандистите и олигарсите си взимат тези милиарди, които са свикнали да си ги получават, закони няма да минават, защото няма да има парламент, и вече това е една прекрасна среда за корупцията и мафията."

След което премиерът пожелава на колегите си "здрави нерви и всеки да си гледа работата максимално бързо и точно".
От казаното става ясно, че, освен успехи, трябва да отчетем наличието на мафия и олигарси, опериращи с милиарди, колкото и нелицеприятно да звучи това.
Още по-неприятно звучи една от основните констатации в огласения в сряда доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка. Преценете сами:
"Бавният напредък в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да подкопава общественото доверие в способността на българските органи да гарантират правосъдие.

Същото се отнася и до несигурната реакция и последващи действия спрямо конкретни скандали, като този, свързан със Софийски градски съд през 2014 г. Фактът, че по много от препоръките в доклада по МСП от 2015 г. трябва все още да се предприемат действия, подчертава липсата на решимост в усилията на българските институции в ключови области на съдебното управление."
Комисията настоятелно приканва България да ускори напредъка си в изпълнението на отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система и борбата с корупцията и организираната престъпност.


Валери Симеонов:
Ако уволнят ВСС, направо да назначат „Америка за България“

„Няма как да подкрепим искането на ГЕРБ и Реформаторите за оставка на ВСС. Става дума за недопустима намеса на едната власт в делата на другата, това е твърдото ни становище. Ако уволнят ВСС, направо да назначават "Америка за България" на тяхно място!“, заяви лидерът на „Национален фронт за спасение на България“ и председател на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов.

Той коментира и мониторинговия доклад на Европейската комисия за състоянието на съдебната система, оповестен в началото на седмицата. Според него докладът е в общи линии обективен и справедлив, макар и малко повърхностен.

„Констатацията, че има бавен напредък, е важна и трябва да си дадем сметка, че това е отчитане, макар и не много охотно, но е отчитане на напредък. Ние променихме Конституцията – колко държави на Балканския полуостров и в Европа направиха това в последните две години? Това са сериозни решения, за които беше постигнато едно уникално мнозинство от 184 гласа на първо и второ четене. Така че в това отношение парламентът върши това, което трябва да прави. Пак ще повторя – няма видима промяна в съдебната система, но има условията тази промяна да се случи. Няма къде да ходи нито ВСС, нито като цяло съдебната система“, подчерта Валери Симеонов.


Препоръките към България

Да се осъществи реформата на ВСС чрез необходимите изменения в Закона за съдебната власт. Бързо да предостави на Инспектората към ВСС (ИВСС) правомощия и материални ресурси за изпълнението на новата му функция по гарантиране на етиката и борба с корупцията в съдебната система.
Да се изгради капацитет в рамките на ВСС и Инспектората към ВСС за наблюдение на прилагането и сигурността на новата система за случайно разпределение на делата в съдилищата.

Тези институции трябва да бъдат прозрачни относно резултатите от инспекциите и последващите действия за справяне с установените проблеми.
Да постигне резултати, показващи прозрачно и последователно вземане на решения от ВСС във връзка с назначенията, като се прилагат ясни стандарти за професионални качества и етика и при своевременно вземане на тези решения.
Да осигури условия за безпристрастно разследване на различните твърдения за корупция по високите етажи на властта в Софийски градски съд, по-специално по отношение на възможни проблеми от системен характер, в това число евентуални сходни практики в други съдилища.

Министерство на правосъдието да приеме измененията на Закона за съдебната власт в съответствие с правителствената стратегия за съдебна реформа, в това число реформи за предоставяне на по-голяма възможност за изразяване на мнение от отделните съдии и прокурори, и да гарантира тяхното прилагане в тясно сътрудничество със съдебните органи. Да приеме цялостна реформа на наказателната политика в съответствие с идеите, заложени в стратегията за реформа на съдебната система...

...Основен приоритет следва да бъде бързото повторно разглеждане от Народното събрание на предложенията на правителството за нов закон за борба с корупцията, като се отчитат всички конкретни опасения, но и като се гарантира, че основните елементи са в съответствие с целите, заложени в стратегията за борба с корупцията:

– Да приеме нов закона за борба с корупцията в съответствие със стратегията за борба с корупцията, предвиждащ включително създаването на единен орган със солиден независим мандат за борба с корупцията по високите етажи на властта. Да гарантира бързото създаване на новата институция и да й предоставя необходимите ресурси.
– Да приеме изменения в Закона за администрацията с цел укрепване на правомощията и независимостта на вътрешните инспекторати и да създаде единен набор от минимални стандарти за публичния сектор във връзка с оценката на риска в задълженията за докладване.

– Да предостави на Агенцията по обществени поръчки правомощия и организационен капацитет за извършване на задълбочени и основани на оценка на риска проверки на процедурите за възлагане на обществени поръчки.
– Да продължи с действията за справяне с корупцията по ниските етажи на властта в МВР. Да стартира подобни действия в други рискови сектори в публичната администрация.
– Да наблюдава напредъка по наказателните дела, свързани с твърдения за корупция по високите етажи на властта, включително на етап досъдебно производство и съдебно производство, и да прилага мерки за справяне с установените проблеми.

...България все още трябва да постигне солидни резултати във връзка с налагането на окончателни присъди по делата за тежка организирана престъпност. Ще бъде важно да се гарантира, че са въведени правни и институционални условия, които позволяват на правоприлагащите органи и на съдебната система да работят ефективно:

– Да наблюдава напредъка по наказателните дела за тежка организирана престъпност, включително на етап досъдебно и съдебно производство, както и изпълнението на постановените присъди, и да прилага мерки за справяне с установените проблеми.
– Бързо да отстранява установените проблеми от правно естество, отнасящи се до компетентността и функционирането на ГДБОП към МВР, и да осигури необходимата организационна стабилност на дирекцията, за да може тя да върши работата си.
– Да измени Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество, за да се позволи на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да работи ефективно.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки