Депутат от НФСБ стана домакин на детска инициатива за мир


Депутат от НФСБ стана домакин на детска инициатива за мир
60 българчета се включиха в „Деца за мир по целия свят“
29 Януари 2016, Петък


Фондация „Възраждане на Прикарпатие“ гостува на българския парламент по покана на Димитър Байрактаров

Автор: Десант

Народният представител от „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ Димитър Байрактаров бе домакин на международната инициатива „Деца за мир по целия свят“, която гостува в Народното събрание на 21 януари. Създатели на проявата са украинската актриса Катерина Бужинска и ръководената от нея фондация „Възраждане на Прикарпатие“.
Целта на начинанието е да се събират посланията на децата от Украйна и от останалите страни в Източна Европа. Детските мечти за щастливо и спокойно бъдеще пък после да бъдат разпространени по цялата планета.

За Катерина Бужинска визитата у нас е по-специална. Тя е омъжена за българин и любовта й е едно от обясненията за това, че е приела за своя кауза популяризирането на нашия фолклор по света. В концертите, които тя изнася по всички континенти, задължително са включени и български народни песни.
„Често изпълнявам патриотични песни в училищата и знам колко е важно децата да се възпитават в любов към родината и към мира, които са най-важните човешки ценности. Затова съм благодарна на Димитър Байрактаров, че имахме възможността да представим „Деца за мир по целия свят“ в българския парламент“, подчерта Бужинска.

Гости на събитието, провело се в зала Изток на парламента, бяха лидерът на НФСБ и председател на парламентарната група на Патриотичния фронт Валери Симеонов, депутати от коалицията, както и водещата на предаването на телевизия СКАТ „Облаче ле бяло“ Райна Манджукова, която е бесарабска българка.
„За първи път Народното събрание подава ръка на тази благородна инициатива, която работи за свят без войни. Аз, като народен представител, както и моите колеги от ПФ подкрепяме посланията на децата от Украйна за мир по целия свят и сме готови да помагаме в бъдеще на начинанията им. Защото те са общочовешки и при тях границите на държавите нямат значение“, заяви Димитър Байрактаров.

Това, че инициативата идва от разкъсваната от конфликти и гражданска война Украйна е показателно, добави депутатът.
„Никой не можеше да предвиди, че в началото на 21 век в Европа ще избухне тежък конфликт като този в Украйна. Това показа, че няма нация, няма държава, която да е застрахована от войната. Затова мирът трябва да се отстоява постоянно, ежедневно“, отбеляза Райна Манджукова.
До момента в инициативата „Деца за мир по целия свят“ са се включили над 500 деца от Украйна, Румъния и Унгария - държави, в чиито парламенти са проведени отделните етапи от реализирането на идеята.

От нашата страна се включиха 60 българчета, които нарисуваха бели гълъби върху специално изготвена карта с нашия трибагреник. Посланието им ще замине за Чехия и останалите страни от Централна Европа, където техни връстници също ще се присъединят към инициативата.
На 1 юни - Международния ден на детето, творбите на децата от всички националности ще бъдат събрани в общо послание за мир и изложени във Ватикана, а папа Франциск I ще ги благослови.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки