Да смачкаш генерал с кокошкарски истории


Да смачкаш генерал  с кокошкарски истории
След генералските пагони, участникът в българската мисия в Афганистан Шивиков получи още един „бонус“ - обвинения в кокошкарски престъпления
29 Януари 2016, Петък


Софийска военноокръжна прокуратура внесе в Софийски военен съд обвинителен акт срещу бригаден генерал о.р.  Димитър Шивиков


 за присвояване и документно престъпление, съобщиха от прокуратурата. Според държавното обвинение, генералът вече е проверяван от МО за същото, като формулировката е била "нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор".

А ето и подробности за извършеното престъпление, по описанието, разпространено от прокуратурата:
„През 2010 г. ген. Шивиков е бил Национален командир на 18-и контингент от въоръжените сили на Република България за участие в операцията на мисията на НАТО - ИСАФ „Международни  стабилизиращи сили в Афганистан“.
На национални контингенти е било предоставено имущество (одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи) като безвъзмездна помощ  на местното население.

В конкретния случай имуществото не е било раздавано с тази цел, като Шивиков е разпоредил част от него да бъде върнато в България. Това е станало с военен полет, заедно със служебното имущество на българската армия.
Така на 24.08.2010 г. на летище Пловдив са пристигнали по  разпореждане на ген. Шивиков 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 броя зимни комплекти – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на ИСАФ, 104 броя зимни якета, 135 броя спортни екипи с емблемата  ИСАФ и надпис „Афганистан”, 20 броя топки и 18 бр. походни легла.

Бригаден генерал Шивиков е обвинен в това, че през лятото на 2010 г., като длъжностно лице - Национален командир на 18 контингент от въоръжените сили на Република България за участие в Операцията на международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан /ISAF/, е присвоил  имущество на обща стойност 10 225.00 лева.
Присвоеното имущество, както е посочено по- горе, представлява зимни детски дрехи, детски спортни екипи, топки и походни легла и е собственост на международната мисия.

То е било предназначено за безвъзмездно раздаване на афганистанското население, с цел спечелване на доверието му и за повишаване нивото на сигурност и създаване на среда, благоприятстваща изпълнението на задачите на контингента в бойна обстановка”.
В съобщението на прокуратурата се изтъква, че „от доказателствата по делото е установено по категоричен начин, че присвоеното имущество не е дарявано на детски домове на територията на Република България, каквато версия е лансирал обвиняемият пред подчинените си, преди вещите да бъдат транспортирани от Ислямска  република Афганистан до Република България”.

В края на миналата година Военноокръжна прокуратура внесе обвинителен акт срещу Шивиков за злоупотреба със служебно положение, при условията на продължавано престъпление и формулира 13 отделни деяния. Сред тях е обвинението, че генералът е подпомогнал с два автомобила и агрегат община Карлово при провеждането на традиционния мотокрос; че е пращал войници да извършват строителни дейности в местен парк и да монтират седалки на стадиона;  че за логистичното осигуряване на Деветия национален събор в Калофер „Да запазим Българското“ е разпоредил участието на  8 военнослужещи, военни автомобили, агрегати, отпуснал е 6 палатки, 30 дървени пейки, 54 столове и 39  маси и т.н. – все в този дух, калибър и „лично облагодетелстване”.

Военно-криминалната одисея на ген. Шивиков започна с обвинението, че използвал труда на войници от поделението, което командва, за ремонта на апартамента си в София. После се оказа, че въпросните момчета са му роднини и са помагали в извънработно време. Но продължават да се множат обвиненията срещу генерала, който междувременно напусна армията.


В категории: Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy targovez parfjumsho
30.01.2016 10:23:15
0
0
znashi tesi koito sa gledali stotizi filmi i sa sheli mnogo knigi vestnizi i spisani i sa polsvali raslishni istoshnizi na informazii sigurno znajat she tajnite slushbi po sveta si pomagat s informazii i desinformazii i se opljavat vsaimno dori i pomeshdu si i sa si pravili vsaimno impotenzii i potenzii sila i nesila v prevod . v balgaria rabotata na njakoi ot shushdite tajni slushbi e kato rabotata na nashi tajni slushbi v shushbina da polsvat i kolaboratjori satrudnizi dobrovolni bezplatni ili kupeni podvedeni za da gi polsvat protiv tesi balgari koito ne sa udobni na tehnite interesi .i taj kato IQ testa ne e ednakav za vsishki mnogo popadat v ljubovnite i drugi vidove klopki i kapani i mreshi i pajashini na nashi i shushdi tajni slushbi koito rabotejki za stranata kojato ofizialno ili neofizialno im plashta gledat da si iskarat kolkoto moshe poveshe za izvanrednia trud kojto polagat .no dali profesor vushkov ,jani janiv ,i podobni mogat da opravjat poloshenieto e malko verojatno zatova e po rasumno i po zdravoslovno vseki parvo da pomogne na sebe si i sled tova na tesi koito zaslushavat da im se pomogne a shto se otnasja za viSSha diplomazia ,viSSha politika viSShi finansi viSShi znania viSShi nauki to e po dobre da ne se rasdavat na tesi koito ne gi zenjat ili moshe da zloupotrebjat s tjah dori i protiv tjah i protiv tehni rodnini i prijateli .i taj kato putin obama osama merkel ne sa mutri no najkoj si pat indirektno moshe bi verojatno polsvat uslugite na mutri to i tova trjabva da se ima napredvid
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки