Нощни драми, интриги и разнобой в ДПС в Кърджали


Нощни драми, интриги и  разнобой в ДПС в Кърджали
Всички в Кърджали са наясно, че докато не бъде избран председател на Общинския съвет, не може да се очакват устойчиви решения в интерес на гражданите и бизнеса
29 Януари 2016, Петък


Изборът на председател на местния Общински съвет в Кърджали се превръща в латиносериал, без обаче в него да има замесена коварна жена.

Автор: Десант

И на последната сесия от предния петък общински шеф не беше избран, а причина за поредния провал отново е разколът в ДПС.
Този път кандидатурите бяха само две – на Байрам Байрам от ДПС и на Огнян Иванов от ГЕРБ. Депесарите се явиха в залата с намален състав – петима от съветниците изненадващо измислиха в последния момент лични причини за отсъствието си. От общо 36 присъстващи на първия тур Байрам бе подкрепен от 16 души, Иванов – от 14, недействителните бюлетини бяха 6. Обявената 30-минутна почивка се увеличи до над час и балотажът отново удари на камък – 17 за Байрам и 13 за Иванов.

Веднага след огласяването на резултата общинският лидер на ДПС Мухарем Мухарем буквално избяга от сградата и изключи телефона си. Групата на ГЕРБ скандализирана напусна и обяви, че ще се явява на всяка следваща сесия и ще гласува за избора на председател, но ще се изтегля при провал.
Така под риск бяха поставени и преразглеждането, и прегласуването на наредбата за такса „смет“, предизвикано с решение на областния управител заради недомислия при определянето на размера й. Следобед все пак се стигна до гласуване, в което се включиха БСП и двамата от Реформаторския блок, въпреки несъгласието си с разпоредбите. В крайна сметка наредбата бе подкрепена от 19 съветници, 3 се въздържаха.

Община Кърджали е единствената в страната, която не е в състояние да избере председател на местния парламент. Фиаското се повтаря от първата сесия на 10 ноември 2015 г. заради явно непреодолими вътрешни противоборства и щения към поста.
В сряда беше поредният гастрол в Кърджали на тримата  съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза. Целта им била да овладеят разкола в местната структура, поради който изборът на председател на местния парламент се оказа невъзможен. Номинацията на областния младежки лидер Байрам, одобрена от централата, така и не успя да постигне съгласие в очевидно разцепената местна организация и той така и не получи очакваната подкрепа от колегите си.

Последното подреждане на листата с кандидатите за общински съветници е било направено от областния и общинския лидери на младежките организации Байрам Байрам и Кадир Мустафов и от вече бившия областен председател на ДПС Бахри Юмер, който хвърли оставка и последва изгонения Лютви Местан. Това всъщност отключило и цялата реакция срещу кандидатурата на Байрам за общински шеф, а той следвало да бъде отговорен и за преференциалния вот, излъчил последните в листата, предимно младежи, станали първи впоследствие. Такива бяха коментарите в кулоарите на дългото и нагорещено заседание.

До редакционното приключване на броя така и не стана ясно кого ДПС номинира за председател на общинарите, но е видно, че бастионът на противоконституционната етническа партия – Кърджали, се е превърнал в заложник на лични шефски мераци и вътрешнопартийни ежби.
Вече се множат съветниците и страничните наблюдатели, които допускат насрочване на нови избори за местна власт в родопския град.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки