Общински здравен фонд ще помага на пациентите в Бургас


Общински здравен фонд ще  помага на пациентите в Бургас
По предложение на патриотите в ОбС-Бургас бе създаден здравен фонд и бяха предвидени средства за подпомагане на даровити деца от морския град
29 Януари 2016, Петък


Пилотният за страната ни проект е по инициатива на съветниците от НФСБ

Автор: Георги Стоянов

ВБургас ще има Общински здравен фонд, който ще осигурява средства за социално слаби жители на морския град, нуждаещи се от скъпи медикаменти или спешно лечение. Неговото създаване, за което бе взето решение на заседанието на местния парламент на 26 януари, става по инициатива на общинските съветници от „Национален фронт за спасение на България“.

„Общинският здравен фонд ще бъде пилотен проект за цяла България. Той ще ни даде възможност да надградим т. нар. Национална здравноосигурителна каса (НЗОК), като помогнем на съгражданите си, когато имат нужда от скъпо лечение. Понякога на пациентите се налага да бъдат лекувани в чужбина, като средствата за това трябва да се намерят в много кратък срок. Фондът ще осигурява пари и за лечението на бездомните, които през зимата често попадат в болниците. Ще могат да се подпомагат също така населените места, в които няма личен лекар. С тази инициатива доказваме, че се вълнуваме от проблемите на нашите съграждани и особено на най-уязвимите от тях като се опитваме и да ги решим , заяви водачът на групата съветници на НФСБ и СЕК  в Бургаския общински съвет д-р Бойко Миразчийски.

Неговото виждане е на един по-късен етап фондът да стане областен и към него да се включи обслужването и на други общини. Освен заложените на първо време в бюджета 35 хиляди лева за финансирането му, в него биха могли да постъпват средства и от дарения. От бургаската общинска администрация също подкрепиха предложението на патриотите и обещаха към фонда да бъдат прехвърлени и част от предвидените в бюджета на морския град средства за извънредни ситуации, които са в размер на 150 хил. лв.

В рамката на новия бюджет на Бургас залегнаха и още две предложения на съветниците от НФСБ и СЕК. Първото бе за отделянето на допълнителни средства за изграждане на паркинги в кварталите „Братя Миладинови“ и „Възраждане“, които се явяват едни от най-проблемните зони в морския град по отношение на трафика. „Районите са прекалено застроени, улиците са тесни, а места за паркиране се намират изключително трудно. Ситуацията се влошава и от разбитата улична настилка, както и от спрелите по тротоарите леки коли, които правят почти невъзможно безопасното придвижване на майките с колички и на хората с увреждания“, подчерта от трибуната на местния парламент заместник-председателят на групата на НФСБ и СЕК Ангел Божидаров.

Доводите на родолюбците бяха приети, като администрацията увери, че ще започне работа по проектирането за бъдещите паркинги още в следващите месеци.
Благодарение на партията на СКАТ, финансова подкрепа за своето развитие ще получават и талантливи бургазлийчета, особено за техни изяви в чужбина. „Трябва да направим всичко възможно да помогнем на музикантите, спортистите и участниците в международни състезания и форуми, които прославят нашия град“, категоричен бе  общинският съветник от НФСБ Ивайло Вагенщайн. Първоначално предложената от патриотите сума за тази цел в размер на 7 хил. лв., след дебатиране бе увеличена и така през 2016 г. бургаските таланти ще могат да разчитат на фонд от 30 хил. лв.

По инициатива на патриотите в бургаската хазна за тази година бяха предвидени и 40 хил. лв., с които да се стимулира увеличаването на редовните полети между Бургас и Западна Европа. Идеята е с това субсидиране авиокомпаниите да се насърчат да откриват повече редовни въздушни линии с начална и крайна точка Летище Бургас. „Така ще се се привлекат туристи и извън сезона, а и градът ще стане по-привлекателен за бизнес инвестиции“ – изтъкна Константин Бачийски от групата на НСФБ и СЕК.

Той разясни, че в тази инициатива може да се включат и други крайморски общини – като Поморие и Несебър, които са готови да заделят част от нужните средства от своите бюджети. Общинският съветник даде пример с подобен проект, който е осъществен успешно в Пловдив. Там местната управа през февруари 2014 г. е създала „Фонд за развитие на Летище Пловдив – Южната врата на България", следствие на което броят на полетите до града под тепетата е нараснал с 25 процента.


В категории: Бургас , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки