Две изненади с кисело зеле


29 Януари 2016, Петък


От рецептите на баба


Продукти за баницата:

1 пакет кори за баница
1 средно голяма зелка
2-3 стръка праз
олио и сол

за чорбицата:

½ кг свинско месо
½ кг кисело зеле
50 г фиде
сол, олио, червен пипер, 2 сухи люти чушлета (по желание), чубрица
1 л вода, 2 л зелева чорба


Начин на приготвяне:
Киселото зеле заема достойно място в националната българска кухня, особена почит му се отдава през зимните месеци. Освен че е много полезно, с него могат да се приготвят и вкусни гозби, различни от популярните сарми, кисело зеле с боб или със свинско. Например баница за вечеря и люта антигрипна чорба.
Баницата се приготвя по следния начин: Зелето и празът се накълцват на ситно и се задушават по отделно в мазнина, докато омекнат и леко се запържат.

В подходяща тава, намазана с олио, се слагат две кори, които се насипват с част от зелето. Покриват се с други две кори, които пък се наръсват с праз. Така се редуват, като върху плънката се капва и по малко мазнина. Накрая се завършва с кори.
Баницата се реже на парчета, полива се с една чаена чаша вода, наръсва се с още мазнина и се пече в предварително загрята фурна, докато се зачерви.
Паралелно с баницата може да се приготви и лютата чорбица.

Месото, нарязано на хапки, се задушава в малко олио и няколко лъжици вода направо в тенджерата, в която ще се готви чорбата. След като остане на мазнина и започне да се пържи, се добавя и нарязаното на ситно кисело зеле. Разбърква се често, за да не загори. След десетина минути се добавят последователно солта, чубрицата, червеният пипер (на вкус) и стритите люти чушлето. Най-накрая се изливат зелевата чорба и водата. Щом заври, котлонът се намаля, колкото чорбата едва-едва да къкри. Затваря се плътно с капак и се оставя 20-ина минути, след което се прибавя и фидето. Вари се според указанията на опаковката.
Тази чорба гони настинки и грип и безотказно помага при тежък махмурлук.


В категории: Горещи новини , От кухнята на баба

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки