От Швейцария идват не само шоколади


28 Януари 2016, Четвъртък


Оттам очакваме да ни „посети“ грипният щам, който ще ни атакува тази зима

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Веруюто на древните ни предци е било: „Природата оздравява, лекарят лекува болните“. Днес, в нашия бурен век на технически прогрес, то обаче е забравено.
Ето защо на тази страница на „Десант“ ще се стремим не само да отговаряме на вашите читателски въпроси, но и да отразяваме най-интересните новости в областта на медицината и здравеопазването, както и на природосъобразния начин на живот.
Редактор на Кабинет „Десант“ е известният популяризатор на медицината у нас доц. д-р Гео Нешев, дн, член на Съюза на учените в България и член на Съюза на българските журналисти.

Неотдавна се проведоха пресконференции на представителите на МЗ и водещи специалисти по повод неизбежното за сезона разпространение на грипа. Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че причинител на предстоящата епидемия е щам на вируса „Швейцария 2013“.

Той е на 2 години и обществото още не е изградило защита срещу него. Очаква се да предизвика класически грип, без особено да е по-различен и по-опасен. Ето защо и този път най-застрашени ще бъдат малките деца и възрастните хора. Друг, така да се каже, съпричинител на епидемията се очаква да бъде познатият щам „Калифорния“, по-известен като „свински грип“. Неговите особености са познати много добре – чести пневмонични усложнения, засягане в по-млада възраст на бременни жени и хора с наднормено тегло.

Известно е, че грипът е остра инфекциозна болест. Тя се предава по въздушно-капков път, разпространява се бързо и получава епидемичен и даже пандемичен характер. Съпровожда се с токсични и възпалителни симптоми. Често дава усложнения, предимно от страна на дихателната и сърдечносъдовата система. Той се проявява след инкубационен период от няколко часа до 3 дни.

Първите признаци на болестта са усещане на тръпки и втрисане. Температурата може да се повиши дори до 40 градуса. Появяват се главоболие, изпотяване, световъртеж, зачервяване на лицето и очните лигавици. Заболелият се оплаква още от от болки в кръста и мускулите, от чувство на обща отпадналост и пълна липса на сили. Впоследствие се изявяват и симптоми, които говорят, че вторично са настъпили възпалителни изменения и в дихателните пътища: дразнене на гърлото, пресипнал глас, запушване на носа и хрема, често пъти дълбока и упорита кашлица.

Вирусният произход на грипа е ясен. Първоначално са открити два причинителя – вирус А и вирус В, а по-късно още два – вирус С и Д.
Една от най-характерните черти на грипния вирус е неговата изменчивост. Във връзка с това възникват нови негови варианти (особено по отношение на преобладаващия тип А), които преодоляват създадените по-рано защитни фактори на организма.

Източник на грипната зараза е болният, който отделя грипните вируси през време на цялото си боледуване. Във видимите и най-вече в невидимите пръски при кихане и кашляне, както и при говор, се съдържат огромни количества живи грипни вируси. Чрез вдишвания въздух заразените пръски попадат в носа, глътката, трахеята и достигат до белия дроб. Благодарение на ферментите, които притежават, вирусите проникват в клетките на дихателните пътища. Отровните вещества, които се отделят от вирусите, попадат в кръвта на нападнатия организъм и го изтощават.

Освен това там, където попадат, вирусите предизвикват възпалителна реакция. Тя създава благоприятни условия за проникване навътре и на всички останали микроби, които нормално се намират по лигавицата на дихателните пътища. По този начин настъпват опасните усложнения на грипа – бронхопневмонии, бъбречни и сърдечни увреждания и други.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки