Пневмониите са типично зимни болежки


Пневмониите са типично зимни болежки
26 Януари 2016, Вторник


Зимните месеци са особено критични за респираторната система както при човека, така и при животните. Ниските температури, съчетани с висока влажност

Автор: д-р Валентин Иванов, квмн

и въздушни течения, подлагат на силен стрес организма, който от друга страна в тежкия сезон обикновено е в състояние на недоимък, тъй като е нормално фуражите, давани по това време, да са бедни на белтъчини, витамини и минерали. Особено чувствителни към възпаление на белите дробове са новородените и млади животни, които нямат добре функционираща имунна система.

Бронхопневмонията се причинява от микроорганизми, които нормално обитават дихателните пътища и глътката. При намаляване на общата и локална защита на организма (т.е. имунитета) под въздействие на дразнещи газове, студен въздух, прах, токсични субстанции, обща простуда, алергия, изтощаване от недоимъчно и/или едностранчиво хранене, патогените атакуват организма и предизвикват заболяването. То може да възникне и вторично при някои заразни болести като гана при кучетата, шап по говедата, заразна кашлица, злокачествена катарална треска, шарка по овцете, пастьорелоза, сап по конете и др.

Различните микроорганизми действат локално или общо върху организма, нарушават регулаторната функция на нервната система, при което в белите дробове настъпват хиперемия (кръвонапълване) или спазъм на гладката мускулатура, промени в секреторната дейност на жлезите от бронхиалната лигавица и движението на  ресничките от лигавичния епител, дори и повърхностни некрози.

Болежката обикновено започва с признаци на един общ дифузен бронхит и не след дълго се появяват треска с висока температура, променлив апетит и обща отпадналост, учестено дишане – повърхностно и затруднено в двете фази (вдишване и издишване), слизести или слезесто-гнойни изтечения от носа, глуха и болезнена кашлица. При преслушване се чуват хрипове, които понякога се установяват дори и без слушалка. Когато заболяването се проточи по-дълго (при хроничен развой), се стига и до увреждания на сърдечния мускул.

Преди започване на лечение болните животни трябва да се настанят в добре проветрени, хигиенични помещения, по възможност по-топли или защитени от въздушни течения. Добре е да им се осигури храна, богата на витамини. На месоядните животни е удачно да се дават в умерени количества бульон, сурово кълцано месо и мляко.

Още в началото на заболяването се прилага ударна терапия с антибиотици – Tylovet, Pen Strep, Betamox, Linko Spektin, Baytril и др. в средни дози 1 мл/10 кг. Курсът на лечение трябва да продължи 5-7 дни. Заедно с това следва да се прилагат и общоукрепващи препарати като: Analgin, Vitamin C, Vit. AD3E, Butasal, Novacoc, Norocalcin, Dexamethason и др. Ако животното не се храни и не пие вода повече от 24 часа, показано е да се приложи т.нар. флуидна терапия,т.е. лечение с готови хранителни разтвори – физиологичен разтвор, глюкоза, рингеров разтвор и др. Посочените препарати могат да се приложат венозно, подкожно или в краен случай – през устата.


В категории: Горещи новини , Съвети за животновъдството

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки