Аквариумът в русенския Екомузей е най-големият у нас


25 Януари 2016, Понеделник


Тези дни в аквариума на Екомузея в Русе официално бе представен интериорът на аквариумните резервоари.

Автор: Десант

В русенската музейна сбирка се намира най-големият сладководен аквариум в България. Той представя рибното разнообразие на река Дунав и на вливащите се в нея реки.
Общият  му обем е 65 тона вода. Разделен е на 6 отделни резервоара, всеки с вместимост от 5 до 8 тона вода. В него се показва не само как изглежда местообитанието на речните обитатели в природата, но и човешката намеса в тяхната среда – в два от резервоарите е представена потънала рибарска лодка.

В  аквариума живеят 12 вида риби, сред които есетра, сом, скобар, моронаж, див шаран, червеноперка, бабушка, платика и каракуда. Най-интересните сред тях са руската есетра и чигата, които са взети от развъдници. Те са настанени в резервоар, украсен с потънала римска сграда и артефакти от римско време – рибите в него плуват между римска крепостна стена, амфори и мраморна глава от статуя.
Други интересни видове, населяващи аквариума, са 10 бели риби, които обитават резервоар, който с множеството преплетени из него коренища напомня дъното на река Дунав.

В Екомузея с аквариум в дунавския град е създаден и терариум, който представя блатна екосистема с водна площ и естествени растения, характерни за влажните зони. В него живеят червенобузи костенурки, които са предоставени за отглеждане от хора, които не искат или нямат възможност да се грижат вече за тях като домашни любимци.
Тъй като червенобузите костенурки не са типични за нашите географски ширини, за тях и за природата е по-добре да не бъдат пускани на свобода. Затова всеки, който има червенобуза костенурка и няма възможност да я отглежда повече, може да я остави в музея. А друг, който желае, пък може да я осинови.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки