„Фалстаф и веселите съпруги“


„Фалстаф и веселите съпруги“
„Фалстаф и веселите съпруги“ очаква овациите на публиката
25 Януари 2016, Понеделник


Йосиф Сърчаджиев режисира музикална комедия

Автор: Веселин Максимов

Певицата Тони Димитрова отдавна е изкушена от театъра. Никой няма нищо против това – нито тя, нито театъра, нито публиката. Тони блести в най-новата постановка на бургаския драматичен театър „Фалстаф и веселите съпруги”, която поставя големият артист и режисьор Йосиф Сърчаджиев.
Представлението е „музикална комедия, почти мюзикъл”, определи го директорът на театъра Борислав Чакринов. Музиката е написана от Стефан Диомов, а всички артисти (почти цялата трупa) пеят.

Текстовете са на Райна Томова, хореографията – на Татяна Соколова, декори - Мартина Варийска (племенничка на актьора Кирил Варийски, който ни напусна трагично рано), костюми – Мария Диманова. Консултант на текстовете за песните е поетът Пейо Пантелеев.
На сцената ще видите и един клас по актьорско майсторство от бургаското Музикално училище. Премиерата мина при пълен фурор, следващото представление е на 26 януари. Билетите и за следващите няколко представления са разпродадени, интересът е много голям.

Експериментът на Йосиф Сърчаджиев е отпреди няколко години, когато се опитал да постави тези събрани текстове в Сатиричния театър. Там ударил на камък и ги показал на шефа на „Адриана Будевска“, който казал „да“.
Чакринов отбеляза, че усилията са били сериозни, тъй като цялата трупа е репетирала цели три месеца, а това в български театър е почти подвиг (за разлика от руските).
Самият Йоско твърди, че за пръв път се сблъсква с такива трудности, защото за пръв път работи с толкова много хора едновременно. А и всеки от тях постоянно пътувал по други ангажименти, връщал се и в началото било доста напрегнато. През последните десетина репетиции обаче „огънчето пламнало и се разгоряло“ и се успокоил, че нещата ще станат, и то доста добре.

„Никога през живота си като музикант не съм имал по-тежка задача“, казва и Стефан Диомов. Той на няколко пъти отказвал на Чакринов и Сърчаджиев, защото „това е Шекспир, това е класика, а аз се занимавам с писане на популярна музика“. Накрая „клекнал“ пред настоятелните молби на шефа на бургаския театър, с уговорката, че трябва да напише най-много седем-осем песни. Тридесет и два. Тридесет и два музикални трака създал маестрото, след като се захванал със задачата.
„Премиерата“ им била вкъщи, на пианото, пред останалите двама съмишленици. След бурните овации Йоско рекъл „Много музика, бе!“ и станало ясно, че правилният дух и настроение били улучени безпогрешно.

Любопитно е да се отбележи, че музиката е записана не със съвременни инструменти от поп оркестър, а с компютърно програмиран симфоничен оркестър, както през 15 век. Както във времето на Шекспир.
Проблемен бил и моментът, в който на актьорите се наложило да пеят. Всеки се оправил по някакъв начин, но най-забавно било началото за обичния от всички Юрий Ангелов.

Накрая и той уцелил верния тон и „Фалстаф и веселите съпруги“ тръгнал към публиката. Засега само в Бургас, но Борислав Чакринов има амбиция през лятото представлението да излезе и на открити големи сцени из цяла България. Защото е интересно.
И защото ще бъде забавно, тъй като именно затова е замислено още в началото, с „Веселите уиндзорки“ от гения Уилям Шекспир. Час и 40 минути забавление.


В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки