Пъстра палитра с новини от света


Пъстра палитра  с новини от света
22 Януари 2016, Петък


Премахват свастика от пътеводители, пирати стават депутати, а стар затвор се превръща в място за отдих


Нови знаци за туристите в Япония

Предложението на Института по географии на Япония при Министерството на земеделските земи, инфраструктурата и туризма за въвеждане на нови обозначения върху туристическите карти и пътеводители за чужденците с по-понятни за тях пиктограми предизвика бурно недоволство в Страната на изгряващото слънце. В частност нейните жители са възмутени от плановете на японските власти да заменят символа на будистките храмове, който традиционно се изобразява с класическа свастика, обърната по посока, срещуположна на часовниковата стрелка, с изображение на пагода, съобщи Би Би Си.

Решението е взето на най-високо равнище в рамките на подготовката на Токио за провеждането на Олимпийските игри през 2020 г. Общо списъкът с промените включва 18 обозначения, като при изготвяне на предложенията е било взето предвид мнението на много чуждестранни туристи, дипломати и студенти, живеещи в Страната на изгряващото слънце.
В частност, замяната на символа на будисткия храм, предаван със свастика, е наложена от това, че за много чужденци той се свързва със символа на нацистка Германия. Коментар в „Туитър“ обаче изтъква, че като се има предвид историята на будизма, манджи, както на японски наричат пречупения кръст, е далеч по-древен символ.

Променя се и знакът във формата на буквата „Т“, който по цяла Япония е известен като обозначение за поща. Сега той ще бъде заменен с картинка на пощенски плик, а знакът „Х“, който  не предизвиква у никого от идващите зад граница никакви асоциации с полицията, ще подмени изображението на човек в униформа, отдаващ чест. Християнските църкви пък ще бъдат посочвани със знак във вид на сграда с кръст, а не само с кръст, което пък често предизвиква в иностранците асоциация с гробище.


„Пиратската партия“ може да стане сила в Исландия

В последно време в Европа все по-голяма популярност набират нетрадиционните партии. В частност, в Исландия  проучване на обществените нагласи, направено една година преди провеждането в страната на парламентарни избори, показва, че със завидна преднина като лидер се очертава... „Пиратската партия“.

Още през 2013 г. за първи път в историята тя получи три места в главния законодателен орган.
По последни данни на института „Галъп“ към началото на януари „пиратите“ уверено водят в предизборната гонка с 33,1% от гласовете. На второ и трето място след тях са съответно „Независимата партия“ (25,2%) и „Прогресивната партия“ (12%), която в момента има 19 места в парламента.

Както отбелязват експертите, ако тази поддръжка, която на този етап е виртуална, се превърне в реални гласове, то „Пиратската партия“ ще заеме над две трети от всички места в законодателния орган и ще стане най-голямата политическа сила в Исландия, където традиционно болшинството принадлежи на коалиции.
По мнението на агенция „Блумбърг“, дори относителен успех на „пиратите“ на предстоящия вот може да окаже революционен ефект върху страната, която отскоро се възвръща към нормалния си живот след преживения крах на най-големите банки през 2008 г.

Апропо, пиратска партия съществува и в Русия, но тя не може да се похвали с такъв успех, какъвто постигат нейните исландски съмишленици. Нещо повече – през 2014 г. от правосъдното министерство на РФ категорично заявиха, че „Пиратската партия на Русия“ изобщо не може да се надява на официална регистрация, ако не смени названието си.


Превръщат бивш концлагер във вип курорт 

Правителството на Черна гора одобри тези дни план за превръщането на бивш концентрационен лагер от времето на Втората световна война в плажен курорт от клас „лукс“.  Предвидено е той да бъде изграден на остров Мамула (Ластвица) в Адриатическо море, разположен  недалече от границата с Хърватия  до входа на Которския залив, съобщава „Дейли мейл“. Половината от територията на малкия скалист остров заема кръгла крепост, построена през 1853 г. под протектората на Австро-Унгария с цел отразяване на морските атаки.

По времето на Втората световна война, когато Черна гора е окупирана от италианските войски под ръководството на Мусолини, укреплението е превърнато в затвор. В него са били въдворени над 2000 човека, много от които са били подложени на мъчения, убити са или са умрели от глад.

Днес островът е необитаем, а крепостта – изоставена. Черногорските власти са решили да го използват за привличане на инвеститори и туристи. През миналата година Мамула бе даден на концесия за 49 години на швейцарския холдинг Orascom development, ръководен от египетския милиардер Самих Савирис. Техният проект предвижда изграждането на четири- и петзвездни хотели, басейни, ресторанти и нощни клубове за вип персони.
Срещу курорта обаче яростно възразяват семействата на местните жители, които са били затворени в крепостта.


В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки