На ВСС му е нужно „лице назаем”, например барон Мюнхаузен


На ВСС му е нужно „лице назаем”, например барон Мюнхаузен
22 Януари 2016, Петък


Съдебното ръководство влиза от криза в криза, но колективната оставка остава зад хоризонта на обсъжданите решения

Автор: Борислав Михайлов

Прието е да се смята, че политиката е изкуство да направиш възможното. Мислите ли, че е възможно по време на заседание на правителството премиерът Борисов да получи sms, например от #Кой. И като го прочете, да установи, че това е препратено съобщение,  т.е. sms, изпратен от финансовия министър (говорим хипотетично, нали?), с който министърът уведомява #Кой, че се е обсъждало предложение  да бъде изслушан на заседание на правителството, но идеята не е била приета.

След което…
Всъщност не знам какво ще последва. Бедна ми е фантазията. И затова нека се върнем от хипотетичния към реалния, при това пореден скандал, който тресе Висшия съдебен съвет (ВСС).

Скандал? Нека го наречем просто криза…

ВСС изживява поредна криза. Това смятат някои от най-разпознаваемите в публичното пространство членове на съдебното правителство, например представляващата ВСС Соня Найденова. А нейната оценка и позиция безспорно са точно толкова премерени, осмислени, дипломатични и обтекаеми, колкото предполага съчетанието между професионалните й умения на магистрат и позицията й на представляващ ВСС.
Соня Найденова смята, че Съветът изживява поредна криза, породена от съмненията за нерегламентирана комуникация между член на ВСС и премиера Борисов.

Нека припомним. На 14 януари ВСС заседаваше дали има нарушение на етичните правила на магистратите в разпространяваните в публичното пространство разговори (стенограми и аудиофайлове) между бившата председателка на СГС Владимира Янева и нейната приятелка и колежка Румяна Ченалова, в които първата обяснява, че премиерът е поръчал на главния прокурор да я „опраскат”, разяснява, че ако е искала да си легне с Бойко Борисов е щяла да го направи преди години, а сега не ще – дори да я опраскат и т.н.

По време на това заседание придобилият напоследък славата на бунтар срещу статуквото, а иначе – председател на Върховния касационен съд – Лозан Панов, оповести пред колегите си, че е получил от телефона на премиера Борисов, странен sms. И го показа на съдебните кадровици. Краткото текстово съобщение гласеше: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме".

Очевидният подтекст и неговият приносител

Очевидният подтекст на този sms е, че премиерът научава в реално време какво става във ВСС, поради което Лозан Панов трябва да има „едно наум”. И понеже междувременно самият Борисов дойде (видимо афектиран) при съдебните кадровици, останалото се разбра в прав текст, а не като послание между редовете.
Премиерът потвърди, че есемесът, получен от Лозан Панов, наистина е препратен от неговия телефон, с което на практика потвърди, че има свой информатор между съдебните кадровици, но отказа да каже кой му е пратил съобщението и защо е решил да го препрати на Лозан Панов.

Вместо това Борисов обясни, че по никакъв начин не е забъркан и не се е месил в скандала "Яневагейт" и препоръча на членовете на ВСС и те да не се бъркат в политиката. Освен това той декларира, че уважава ВСС, но не му било приятно да научава от медиите как съдебните кадровици искали да го изслушат по "Яневагейт", а той не идвал. От думите на премиера стана ясно, че според него ВСС няма право да го вика на изслушване, защото такава покана би била равна на това той да извика членовете на ВСС на заседание в правителството.

Последва директно обръщение към Лозан Панов:  „Както за мен е лошо да се меся в съдебната система, толкова лошо е и за вас да започнете да се месите в политиката. И двамата ще олекнем много: И аз, и вие!" После предложи темата да бъде затворена.
След като премиерът си тръгна от заседанието на ВСС, съдебните кадровици решиха проверката по скандала „Яневагейт" да бъде прекратена. „Против" това решение са гласували трима от членовете на ВСС, а четирима са се въздържали.

Препратка към политиката и демокрацията

Неотдавна Панов отправи много остри класификации за състоянието на демокрацията в България и на съдебната система, в частност. Необходимото уточнение е, че реакцията на магистрата бе в защита на подалия оставка и спорен като политически качества правосъден министър Христо Иванов.
В следващите дни 145 съдии подкрепиха Лозан Панов, а ВСС образува и набързо прекрати проверка дали с думи и дела Панов не нарушава магистратската етика. Както вече стана дума, след посещението на премиера във ВСС същото се случи и с проверката по скандала „Яневагейт”.

Разказването на цялата тази предистория има смисъл единствено заради импресионистично яркото осветляване на отношенията между две независими власти – съдебната и изпълнителната.
Според мнозина членове на ВСС осветляването на премиерски информатор във ВСС е недопустима намеса в независимостта на съдебната власт и в делата на съдебното правителство. Бившият министър на правосъдието Христо Иванов и бившият коалиционен партньор на управлението Радан Кънев отидоха по-далеч в тълкуването си и обявиха случилото се за конституционна криза.

Третата гледна точка е, че нищо нередно не се е случило – заседанията на ВСС са публични, поне доколкото се излъчват в реално време в пресцентъра на Съвета, а изпълнителната власт е представена в него от министъра на правосъдието. Т.е. не е нужно да се търси скрит информатор, щом ВСС се председателства от министър, в чийто задължения несъмнено влиза и това да информира своя премиер.
Остава „малката подробност” защо цитираният sms е препратен от премиера на бунтаря Лозан Панов. Защото, ако се позовем на самия Панов в неговия цитат по Рузвелт, в политиката нищо не става случайно и ако се е случило – значи така е било замислено.
И освен това – защото лицата на някои от участниците, по тяхна воля,  останаха без маска и без грим.

Търсете жената, мотивите, последствията

Вече стана дума – според ексминистъра на правосъдието Христо Иванов sms скандалът показва недопустима намеса на премиера в независимата съдебна власт – следователно налице е не скандал, а конституционна криза. Но в политиката, а и в живота, дори и най-големите истини олекват, когато ги изричат хора с олекотена от делата им лична етика и морал.
Смята се за неопровержим факт, че видният протестър Христо Иванов е автор на голяма част от донесенията до ЕК за състоянието на правосъдната ни система, които мнозина с чиста съвет наричат доноси. И все пак – Иванов е единственият, който поименно предположи, кой е информаторът във ВСС.

„Есемесът, без никакво съмнение за мен, е изпратен от Димитър Узунов. По-големият проблем е, че ние имаме един оголен акт, в който премиерът препраща този sms на председателя на ВКС в контекста на обсъждане с огромно политическо значение, включително за самия премиер, и му оказва натиск", коментира той.
(Между другото, в дните между петък и понеделник съветникът на премиера по антикорупция Яне Янев си приписа авторството на скандалния sms, но май никой не му повярва заради неразрушимия му имидж на „лъжливо овчарче”. ) 

В понеделник, три дни след „случката” с есемеса, 18 от членовете на ВСС се събраха на работно съвещание. Неформалната среща бе не толкова, да се търси консолидираща позиция за реакция на визитата на премиера, която някои медии сравниха с нахлуването на Сидеров и Чуколов в НАФИЗ, колкото да се потърси съгласие за разпечатки на изпратените от съдебните кадровици sms, за да се види кой е информаторът. Оказа се, че само половината от присъствалите 18 членове на ВСС са се съгласили да се направят такива разпечатки.

Председателят на Етичната комисия при ВСС Ясен Тодоров например обясни, че няма намерение да показва разпечатки от комуникациите си, защото имал много лични съобщения, някои от тях със сексуален характер. Пред Нова телевизия той заяви, че е готов да ги покаже на свои колеги, но няма да направи това публично, защото във въпросния ден имал пет изходящи есемеси "и петте с жени".
"Аз имам много лични есемеси, част от тях са със строго интимен характер, някои от тях са и със сексуален характер", не се посвени да обяви публично Тодоров.

Безспорно да пишеш есемеси със сексуален характер, докато заседава съдебното правителство, не е незаконно, но всеки има право да се запита дали е морално или пък в съответствие с магистратската етика.
Мил пардон. Французите са толкова деликатни в своето „Шерше ла фам”.
Пък нали и скандалните съдийки Янева и Ченалова са само две бъбрещи каки, поне по думите на премиера.

Каква да е представата ни за съдебната власт?

Соня Найденова, представляващата ВСС, опита „да успокои топката” в ефира на държавните БНТ и БНР. По думите й, случилото се “не е нейната представа за авторитета на съдебната власт, българския съд, на българската прокуратура и на ВСС”.
Според нея няма “къртица” във ВСС, но са факт множеството скандали в съдебната система, рушащи нейния авторитет. После допълни, че само когато се даде убедителен отговор, че не член на ВСС е първоизточникът на есемеса, Съветът ще може да каже: “Ние управляваме честно, открито и прозрачно.”

За някаква конспирация, макар и с недомлъвки, говори и вече обширно цитираният председател на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров. "За мен истината е, че работите са много по-дълбоки и целта е много по-различна. Има определени кръгове, които имат интерес от това. Тази календарна година ще стане ясно кои”, прогнозира той.
Така е. През тази календарна година предстоят президентски избори, тече тежка компроматна война и в някои медии вече показват не-художествени снимки (селфита) на задните части на политици с предполагаема нетрадиционна сексуална ориентация, огласили амбициите си да се кандидатират за президентския пост.

И за всички, включително споменатите представители на независимите съдебна и изпълнителна власт, както и за „каките” Янева и Ченалова, а също така и за Радан Кънев и ген. Атанас Атанасов може да се приеме, че стоят на брега на една река, а пред очите им всичко тече и се променя.
Но не това е важното, а една стара китайска мъдрост, припомнена наскоро от лидера на партия „4-ти километър” д-р Тони Филипов: „Ако стоиш достатъчно дълго на брега на една река, все някога ще видиш по нея да плува трупът на твоя враг”.

Лошото е, че в свое лице българската съдебна система, в цялост, и ВСС, в частност, имат най-сериозния си враг. Поради което отчаяно се нуждаят от „лице назаем”, различно от лицето на статуквото или от физиономията на митичния #Кой.
Много подходящ изглежда барон Мюнхаузен, най-вече заради умението в кризисни ситуации да се хваща за косите си и сам да се изтегли. Защото за колективна и доброволна оставка видимо никой и не помисля, а всяка намеса отвън – дори в духа на приетите промени в Конституцията – ще се тълкува познайте как – като недопустима намеса в независимостта на съдебната власт.

Представяте ли си историята за катарзиса на българската съдебна система, разказана цветно като животоописанието на барон Мюнхаузен? Не?! Ами тогава си представете, че на заседание на МС премиерът Борисов изведнъж получи изненадващ sms...

Анализирай това
Лошото е, че в свое лице българската съдебна система, в цялост, и ВСС, в частност, имат най-сериозния си враг. Поради което отчаяно се нуждаят от „лице назаем”, различно от лицето на статуквото или от физиономията на митичния #Кой. Много подходящ изглежда барон Мюнхаузен, най-вече заради умението в кризисни ситуации да се хваща за косите си и сам да се изтегли. Защото за колективна и доброволна оставка видимо никой и не помисля, а всяка намеса отвън – дори в духа на приетите промени в Конституцията – ще се тълкува познайте как – като недопустима намеса в независимостта на съдебната власт.


В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки