Строител на мръсни канали и депа взема летището в Горна Оряховица


Строител на мръсни канали и депа взема летището в Горна Оряховица
Летище Горна Оряховица е най-малката от петте международни български аерогари
22 Януари 2016, Петък


Държавата си взе за ортак Румен Гайтански-Вълка

Автор: Здравка Христова

Сагата с отдаването на концесия на летището в Горна Оряховица се точи вече години наред, като процедурата бе спирана няколко пъти. В „Десант“ неведнъж сме писали по проблема с намирането на инвеститор за този важен за страната обект. И ето че тези дни стана известно, че консорциум „Гражданско летище Горна Оряховица“ поема на концесия най-малкия международен аеропорт в България, като дружеството е било единственият участник в търга.

Предстои правителството официално да даде благословията си. Определен е двумесечен срок от влизане в сила на решението на Министерския съвет за сключване на концесионния договор.
Проверка на „Десант“ в Търговския регистър показа, че всъщност новият стопанин на горнооряховското летище, който ще го развива 35 години, е българска фирма, която строи пътища, водопроводи, мръсни канали и депа за отпадъци. Или иначе казано – няма нищо общо с авиационния бизнес.

Консорциумът е създаден по Закона за задълженията и договорите на 14 октомври 2015 г. или само няколко дена преди да изтече крайният срок за подаване на офертите в Министерството на транспорта за концесията на аерогарата.
Тук идва първият парадокс – с 5% в дружеството участва държавната компания „Летище Горна Оряховица“, която се включва с лиценза си за летищен оператор. Останалите 95% държи фирмата „Кристална вода" АД, която е със софийска регистрация и е създадена  през 2008 г. Тя е специализирана в изграждането на водопроводи, пречиствателни станции за отпадни води, пътища и депа за битови отпадъци.

Във фирмения профил на „Кристална вода“ е посочено, че компанията има изпълнени проекти за водния цикъл и депото за отпадъци на Кърджали, спортна база в Долна баня и пречиствателната станция на Приморско.
Мит се оказа информацията, разгласена от председателя на Транспортната комисия в парламента Гроздан Караджов, депутат от Реформаторския блок,  както и посоченото от транспортния министър Ивайло Московски, че нов концесионер на аеропорта ще бъде американска фирма, която оперира с летища в Италия и арабския свят.

Съпоставяйки свързаните с „Кристална вода" фирми, данните от Търговския регистър изкарват на светло връзката на новия стопанин на летището с Румен Гайтански-Вълка, който години наред беше монополист в почистването на София.
„Кристална вода" например е с регистрация на столичния булевард „Цариградско шосе" 48-50. На този адрес се водят и компаниите, чийто представител е Румен Гайтански – „ВОЛФ имобилиен", „ВОЛФ лизинг", „ВОЛФ” АД.

Един от тримата шефове на „Кристална вода" е Петър Андреев. Той също така е в ръководството на „Екоинмат" АД, чийто управляващ Емил Велков е в борда на директорите на представляваната от Вълка „ВОЛФ” АД.
Така за летището в Горна Оряховица държавата си е взела за ортак Вълка, оказвайки му малко, но стабилно рамо за аеропорта. Тъкмо благодарение на това, обединението покрива изискванията за техническите възможности на кандидатите в авиационната дейност. А парите ще дойдат... от боклука.

На въпрос защо именно „Кристална вода", която няма към момента авиационни дейности, е проявила интерес към Летище Горна Оряховица и какви са плановете й за него, представителят на консорциума концесионер Спиридон Александров заяви единствено, че аеропортът ще запази тази си дейност. Нека припомним накратко как се стигна дотук 
При първата процедура за концесиониране през 2011 г., която пропадна цели четири пъти, от кандидатите се искаше да имат регистриран капитал не по-малко от 1 милион евро, балансовата стойност на активите им да е минимум 5 милиона евро, да докажат приходи от експлоатация на гражданско летище за поне една от последните 10 години не по-малки от 3 милиона евро, пътникопоток над 200 хил. души или товари над 10 хил. тона.

При сегашната процедура, рестартирана през лятото на 2015 г., кандидат-концесионерът трябваше да има регистриран основен капитал не по-малко от 1 милион лева и активи за поне 5 милиона лева. Задължително бе да има минимум 5-годишен опит в управлението и експлоатацията на международно летище.
Според поставените условия, още през първата година концесионерът трябва да извърши основен ремонт на пистата, както и да направи липсващите, но задължителни странични ивици за безопасност. Да изгради пътеки за рулиране и перон и да инвестира в безопасността на полетите, в екология и в осигуряването на наземно обслужване.

Концесионерът има гратисен период от влизането в сила на договора до изтичане на 48 месеца, през които не дължи концесионно плащане. След това  ще плаща на държавата годишно по-голямата от следните две суми: 10 на сто от общия размер на нетните приходи от всички дейности за текущата година, които са свързани с ползването на летището на концесия, и дължимия ДДС върху сумата, или 70 000 лв. без ДДС, коригирана с приложимия за съответния период инфлационен индекс.
Инвестициите, които трябва да извърши за 35 години, колкото е срокът на концесията, са общо 32 100 000 лева. Предложената инвестиция е едва със 101 хил. лв. повече от прага, посочен в условията за концесията.

Да видим какво взема Вълка?
Аерогарата, която през 2015 г. отбеляза 90-годишен юбилей, е с площ от 2 115 405 кв. м. Пистата е с дължина 2450 метра. Приблизително толкова са и полосите на летищата във Варна и Пловдив. Има възможност за кацане на самолети с размах на крилете до 52 метра и дължина до 62 метра.

От 2004 г. от аеропорта е демонтирана системата за точен подход и това от своя страна го прави по-непривлекателно за полети при намалена видимост. Има възможност за удължаване на пистата за излитане и кацане в западно направление. Налице са условия за изграждане на още 3 пътеки за рулиране, една от които да е скоростна. Има капацитет за двойно увеличаване на перона в източно направление и изграждането на съвременен карго терминал, изброява възможностите шефът на летището инж. Петър Петров.
Министерството на транспорта от дъжд на вятър отпуска минимални средства за ремонт и поддръжка на летищната инфраструктура. За последно през 2014 г. с 20 000 лв. беше рехабилитирана пистата. Със специална битумна паста са обработени 1100 метра фуги на полосата.

Нужно е обновяване на самолетообслужващото оборудване, което е на възраст между 25 и 35 години, както и да се подмени снегопочистващата техника.
Интересът на бизнеса към аерогарата се съживява. Последните данни са към 2014 г. и сочат, че летището е обслужило 1492 самолета и вертолета. Обработени са 286 пътници и 116 тона товари. По предварителни данни през миналата година е имало съществен ръст при каргото. За 2014 г. приходите на държавната компания са 744 хил. лв., а печалбата - 1000 лв.


Румен Гайтански – Вълка

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки