Обратна връзка


22 Януари 2016, Петък


Трябва да говорим за събитията от миналото


С интерес прочетох в бр. 2 на в. „Десант“ от 15 януари т. г. статията „Докога ще мълчим, братя българи“ от Христо Христов от Правец.
В далечната 1968 г. първи секретари на БКП в градовете Разград, Търговище, Шумен, Смолян, Кърджали бяха мохамедани (тогава те се определяха под сурдинка като турци). По това време бях студент в Русе и макар информацията да беше оскъдна, се разбра, че „турците“ в тези региони се гласят да обявят автономна област в Лудогорието със столица Варна, за да имат излаз на Черно море и връзка с Турция.

Членове на ЦК на БКП бяха около 30 „турци“. Партията свика извънреден пленум и всички първи секретари „турци“ бяха сменени. В ЦК останаха две тютюноработнички – Фатма и Айша.
През 1971 г. имах възможност да посетя светилището Демир Баба теке. Пътят от бившия чифлик на Багрянов бе изпъстрен с табели „Забранено движението на група от 20 човека“.

По това време „турците“ имаха привилегия да записват висше образование без приемен изпит. В техникума за медицински сестри с целеви прием паралелките се попълваха само от девойки с „турски“ произход. В Института за детска учителки също се приемаха целево девойки от „турски“ произход. Заради това много българки с отлични дипломи за средно образование не успяваха да продължат образованието си.
За събитията от това време не се говори. И виждаме какво става сега – свидетели сме на нечувана наглост от страна на етническата партия ДПС и депутатите й, които без да им мига окото нарушават законите на Република България.
инж. В. Динов,
с. Мечкарево, Сливенско


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки