Бежанската заплаха за бъдещето на ЕС


Бежанската заплаха за бъдещето на ЕС
20 милиона мигранти чакат по границите на ЕС
22 Януари 2016, Петък


Неочаквано за мнозина, но всъщност съвсем закономерно, темата за продължаващото цунами от мигранти, заливащи Европа и поставящи на изпитания


както Шенгенското споразумение, така и вътрешния ред и сигурност в страни като Германия и Швеция, стана сред основните на провелата се в София десета среща на правителството с бизнеса.
Тон за такава насока на дискусиите даде премиерът Борисов, но проблемът с цялата му тежест бе признат от еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, който участва в работата на форума.
Най-голямото предизвикателство в ЕС в момента остава бежанската криза, изтъкна в своето изказване Йоханес Хан. Той цитира данни, показващи че в средата на януари около

20 милиона мигранти се намират по границите на ЕС и това глобално предизвикателство поставя на изпитание функционирането на общността.
По думите на еврокомисаря Хан мащабът на изпитанието е такъв, че нито една страна не би могла да се справи сама и ЕС трябва да работи като единна държава, за да се пребори.
„Давам си сметка, че бавното вземане на решения на ЕС се отразява недобре на региона и отправям призив към всички европейски лидери за взимане на необходимите решения. Укрепването на външните граници вече трябваше да е факт, а не все още да говорим за него.

Нямаме време за губене, времето за действия отдавна е настъпило, настъпило е и времето да проявим лидерски качества“, заяви Хан.
Преди словото на еврокомисаря, премиерът Борисов припомни, че още преди година е предупредил европейските правителствени ръководители за опасността от невиждания наплив от мигранти, претендиращи за статут на бежанци.
"Месеци наред защитавах тезата, че трябва да затворим външните граници на Европейския съюз за нелегална миграция и да пускаме това, което службите са проверили. Този хаос - с влакове, с рейсове да се извозват бежанци до сърцето на Европа, доведе до тежък пробив в Шенген", изтъкна Борисов.

Който освен това използва срещата си с представителите на бизнеса – първа след искрите, прехвърчали след откритото писмо на КРИБ с искане за оставката на вътрешния министър Бъчварова – за да огласи конкретните цели, които си е поставило правителството в съдебната реформа.

Пет закона трябва да влязат в парламента - Закона за съдебната власт, Антикорупционния закон, двата кодекса и Закона за борба с тероризма. В същото време в Закона за съдебната власт трябва да се направи всичко, което донякъде не успяхме да направим с промяната в Конституцията, заяви Борисов пред участниците в срещата на бизнеса с правителството.
В разгара на кризата във ВСС, разрази-ла се след размяната на есемеси между премиера и председателя на ВКС Лозан Панов (повече по темата на стр. 8) и създалото се впечатление, че премиерът има свой информатор в съдебното правителство, Борисов огласи своята гледна точка, че е направено много и  демонстрира пред бизнеса оптимизъм за бъдещето на съдебната реформа.

„Като партия ще използваме всички възможности, които имаме в парламента, но реформа се прави с гласове, тя си е и математиката. С промяната на Конституцията направихме доста важни неща, особено разделянето на ВСС на две колегии. Това, че с две трети се избират от парламента, не дава никакъв шанс да се кадрува. Засилихме ролята на инспектората. Главният прокурор ще се отчита пред парламента и това също е крачка напред. Законът за съдебната власт трябва така да се направи, че да се осигури независимост на прокурорите, които работят по дадени дела.

Наясно сме какво трябва да се направи и заедно с експертите от тази сфера ще успеем”, подчерта още Борисов.
Според него ръстът на икономиката ни през настоящата година ще бъде над 3%, защото през 2015 г. само от еврофондовете в държавата са влезли около 7 млрд. лв. По думите му, тези средства ще подпомогнат иновациите и конкурентоспособността и ще допринесат за по-големия ръст на печалбите.
"Ако ние не си объркаме държавата, голям оптимист съм за финансово-икономическата ни стабилност", сподели премиерът.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки