Парламентът реши да има електронно гласуване


22 Януари 2016, Петък


Решението за електронното гласуване, взето след проведения национален референдум, влиза за обсъждане в парламента.


Такова е становището на мнозинството от депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси – 12 от тях гласуваха "за", а трима "против".
Според приетото от комисията проекторешение възможността да се гласува и дистанционно по електронен път трябва да стане при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол при изборния процес и сигурността на информационните системи.
В подкрепа на взетото решение председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) коментира, че с въвеждането на дистанционно електронно гласуване ще се намалят възможностите за грешки и манипулации на вота, ще бъде ускорено преброяването и рязко ще спадне броят на невалидните гласове.

На практика на точно обратното мнение е председателят на ПГ на Патриотичния фронт. Още по време на референдума, който бе проведен заедно с местните избори, Валери Симеонов обясни, че коалицията е против електронния вот,  защото няма как електронното гласуване да е сигурно и даде пример с масираните хакерски атаки над сайтовете на държавни институции, вкл. президентството, ЦИК, ДАНС и др.
Крайното решение дали в страната да бъде въведено електронно дистанционно гласуване се наложи да бъде взето от Народното събрание, тъй като в референдума не участваха толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори, което би направило резултатите от допитването задължителни.

В четвъртък Народното събрание каза „да“ на електронното гласуване на първо четене, като 136 депутати натиснаха зеления бутон. Нито един народен представител не се въздържа, а „против“ бяха 56.
БСП спази обещанието си и единодушно каза „не“ на електронния вот при избори. ДПС пък даде 20 гласа „за". БДЦ и АБВ, както и 22-ма реформатори, също подкрепиха с положителен вот електронното гласуване. Патриотичният фронт гласува „против“ с 16 гласа.


В категории: Политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки