Хасан Азис да каже: Къде е милионът, даден за свлачищата в Кърджали


Хасан Азис да каже: Къде е милионът, даден  за свлачищата в Кърджали
22 Януари 2016, Петък


Парите са преведени още през август, но така и не са стигнали до с. Сипей, където бедствие отнесе къщи и пътища

Автор: Христина Манолова

Близо година след драмата с разрушените къщи в село Сипей до Кърджали и точно 5 месеца, след като държавата отпусна 1 млн. лева за укрепването на свлачището там, картината остава непокътната.
На територията на областта има над 50 регистрирани точки на движещи се земни пластове, но най-голямата врява се вдигна именно за това село.

Местните управници от ДПС демонстрираха хиперактивност в говоренето, питаха къде е държавата, заплашваха с протести пред Министерския съвет и обявиха, че България била мащеха за малцинствата.
През последните дни скандалът по темата за свлачищата отново набра скорост. Кметът Хасан Азис упрекна задочно областния управител Илия Илиев, че средствата за село Сипей били преведени непосредствено преди Нова година, след което започнали валежите, пък той бил настоявал финансирането на укрепителните дейности в Сипей да бъде осигурено в сухия летен сезон.

Да, ама не! Ден по-късно областният управител контрира с факти и документи, че парите за въпросното свлачище  са отпуснати не в края на миналата година, а още през лятото. На 13 август 2015 г. правителството е приело постановление № 210, с което одобрява допълнителни бюджетни трансфери за преодоляване на последиците от бедствия, в това число 1 млн. лева за укрепителни работи в Сипей. Седмица след това, на 20 август, милионът е постъпил в сметката на Община Кърджали.

„Тези пари са предвидени за поетапно възстановяване на пътя и укрепване на свлачището в северната част на селото и няма основателна причина до момента не само да не бъдат предприети каквито и да било строителни дейности, но и да не бъде обявена процедура по ЗОП за избор на фирма изпълнител.
Ако Община Кърджали действително бе заинтересована от решаването на проблема, трябваше да ускори процедурите и да започне работата на терен в края на лятото, а не да се оправдава с неподходящите климатични условия през зимата. Пропусната бе и възможността за аварийно укрепване още в началото на миналата година”, подчертава в прессъобщение  до медиите Илия Илиев.

Губернаторът припомня и горчивия опит с парите за ремонта на Въжения мост над река Арда, по който всеки ден преминават стотици хора. През 2008 г.  общината получи също 1 млн. лева от Междуведомствената комисия към МС. „Те така и не бяха усвоени целево и се наложи да бъдат върнати, след като няколко години подред с тях се запушваха дупки в бюджета.

Надявам се този път да не стигаме до такива крайности и да бъдат взети ефективни мерки за укрепване на свлачището в Сипей, още повече, че отпуснатите пари са за неотложни дейности и няма проблем на по-късен етап Комисията да предостави допълнителни средства за довършителни работи. Всяко протакане е във вреда и на хората, и на държавата, а парите ще станат изискуеми, ако не бъдат употребени по предназначение“, коментира още Областният управител.

Миналата година община Кърджали внесе 7 проекта за укрепване на свлачища и поиска от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при МС финансиране на стойност 11 330 000 лева. Свлачището в село Сипей, което погълна няколко къщи и отнесе пътя, продължи се разраства всеки ден. Докато в началото пропуканите къщи бяха 18, вече са засегнати и най-отдалечените.

Още тогава експерти алармираха, че свлачищните процеси продължават да бъдат активни и обхващат близо 30 000 кв. метра. Само за укрепването в Сипей кметът Азис поиска  9 218 000 лева, а по-късно премиерът Бойко Борисов отказа с аргумента, че за тези пари може да бъде построен нов голям жилищен блок, в който да се заселят всички от селото.
Все пак през август миналата година в общинската каса влиза един милион за укрепителни дейности в района, но няма смислен отговор в коя дупка са потънали тези пари.
А къщите призраци стават все повече...


Строителни планове

До края на месец май т.г. през граничния пункт Маказа – Нимфея ще преминават и автобуси. За това са се договорили преди дни областният управител на Кърджали Илия Илиев и префектът на гръцкия регион Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис.
Проблем обаче остава забавеният проект за обходния път на Кърджали, следствие на което целият трафик за и от Гърция минава през градския център. През летните месеци колоните от автомобили в двете посоки са нескончаеми и пресичането на пешеходците е особено рисково.

Според Илия Илиев строителството на така необходимото околовръстно шосе е най-разумно да започне на етапи поради липса на цялостно финансиране за проекта. Първите две фази ще обхванат участъка от входа на града в посока от Момчилград, както и изграждането на мост над язовир „Студен кладенец“. Необходим е и ремонт на пътя в района на село Мост, за да може в началото камионите и автобусите да бъдат изведени от централната част на областния град.



Докато парите за укрепване на свлачищата потъват вдън земя, къщите  призраци в Сипей стават все повече

В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки