Да посрещнем Дядодвден в русенското Черешово


Да посрещнем Дядодвден в русенското Черешово
Момент от уникалния мъжки празник в Черешово
22 Януари 2016, Петък


Уникалният мъжки празник е измислен в селото преди повече от 50 години


На 22 януари в русенското село Черешово празнуват Дядовден. Той е единствен по рода си в България и се отбелязва веднага след Бабинден, като се свързва с наричания за здраве и плодородие.

Уникалният празник е измислен преди повече от половин век от жителите на Черешово Дамян Хаджийски и Милчо Станчев. Докато се оплаквали в кръчмата как жените се забавляват на Бабинден, а представителите на силния пол са пренебрегнати, двамата мъже решили, че не е лошо да си направят Дядовден, в който пък да не участват жените. Така денят се отбелязва години наред без нежните половинки на празнуващите черешовци, докато накрая на мъжете им доскучало и разрешили и на дамите да се включат в празненството.

Празникът започва с избор на Дядо. Той трябва да е весел, с добър нрав, да е кореняк, да се отнася със закачки към бабите и да има внуци. Това са основните изисквания към председателя на клуба на дядовците.
Обичайно тържественото отбелязване на този ден започва от дома на Дядото, в който той  посреща гостите с домашно вино и ракийка. След това заедно с неговия внук биват пренесени на ръце до спряната пред къщата им шарена каруца.

Шествието, в което черешовци носят плакати с надписи „Това, което дядо знае, баба не знае“, „След Бабинден – днес е моят ден!“ и други подобни, се отправя към селската чешма.
Там Дядото се „окъпва“ за здраве и все още носен на ръце, бива посрещнат от събралите се на площада жени с хляб и сол. След това всички се хващат на дълго хоро.
Отбелязването на празника продължава, както си му е редът с дегустация на домашни вина и ястия в ресторанта, където вечерта мъжете премерват издръжливостта си на пиене. Те проверяват „носенето“ си на пиене със скоропоговорката „Сухо шише се суши на шосе“.

Ако я кажат три пъти, без да сбъркат, значи могат да се почерпят с още една чашка.
Село Черешово се намира на 36 км североизточно от град Русе и влиза в състава на община Сливо поле. То е съвсем в началото на китното Лудогорие. Затова не е изненадващо, че в него е добре развито земеделието, като преобладаващ отрасъл е растениевъдството – основно тук се отглеждат зърнени култури.
В района на населеното място има благоприятни условия и за развитие на пчеларство, поради което в Черешово се срещат много потомствени пчелари.

Селото е основано преди около 200 години от преселници от Балкана (от махалите, намиращи се около Габрово и Елена, т. нар. Кметовци).
В близката до него гориста местност Остър меч се намира легендарната Каца пещера. За нея се носи легенда, че в дълбините й е скрито богато съкровище, но то е покрито с римска отрова и затова не може да бъде извадено.

Според местни иманяри, дълбочината на пещерата е около 200-300 метра, като в нея са разположени множество подземни езера. Името на природния феномен идва от формата на отвора й, който наподобява каца.
Друга забележителност, с която черешовци се гордеят, е църквата в селото. Тя носи името на Божията майка – „Св. Богородица“, и е една от най-старите в региона.


В категории: Традиции , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки