С броколи срещу атеросклерозата


21 Януари 2016, Четвъртък


Зеленчукът подобрява работата на сърцето и засилва зрението


Броколите са вид карфиол. Това е едногодишно растение, което обаче за разлика от карфиола е много по-хранително и вкусно.
В него има повече витамини А, Е, С, от групата В, РР, също и минерали – калций, калий, желязо, фосфор, натрий, магнезий, манган, мед, йод, бор, хром, както и белтъчини и въглехидрати. Съдържа и каротин, който липсва в карфиола.
Съставът на броколите е богат на хранителни вещества – белтъчините са повече от всеки друг вид зеле. Те са богати на полезни аминокиселини, които поддържат работата на целия организъм и пречат на развитието на много болести.

Съдържанието на витамин С е много високо, затова зеленчукът притежава силно изразено антиоксидантно действие. Калият в него изкарва излишната вода и соли от организма. Калцият и фосфорът нормализират състоянието на костните и мозъчни тъкани. Медта, кобалтът и желязото подобряват състава на кръвта и поддържат здравината на тъканите, поради което броколите могат да предотвратят появата на целулит.

Йодът поддържа нормалната функция на щитовидната жлеза и пречи на възникването на нарушения в работата на ендокринната система, а съдържащите се в зеленчука цинк, витамини С и Е защитават организма от свободните радикали.
Целулозата и хранителните влакна в броколите изчистват стомаха от всички токсини и шлаки. Витамините от групата В оказват благоприятно въздействие върху нервната система, а фитонцидите, които са в голямо количество, спират размножаването на болестотворните бактерии и гъбичките.

Установено е, че честата употреба на броколи не само предотвратява развитието на атеросклероза, но и подобрява работата на сърцето, защитава го от повреждане дори при липса на кислород и забавя процеса на стареене на организма.
Броколите са ефективни при лечение на катаракта и са препоръчителни като част от възстановяваща диета заради съдържанието на вещества, които са благоприятни за състоянието на очите.

Зеленчукът се препоръчва за храна на хора с отслабен вследствие на инфекциозни болести организъм , както и на страдащи от заболявания на черния дроб и язва на стомаха. Консумацията му действа целебно при наличието на нервни разстройства и стрес, при болести на стомашно-чревния тракт, нарушаване обмяната на веществата, подагра.
Употребата на броколи спомага за отстраняването от организма на солите на тежките метали, което ги прави необходимо средство при отстраняване последиците от лъчева болест.

Освен това те подобряват апетита и храносмилането, стимулират работата на жлъчката, спомагат за нормализирането на растежа и развитието на организма, имат положително въздействие върху кожата, намаляват риска от инсулт и инфаркт.
Яденето на броколи два пъти седмично предотвратява разрастването на раковите заболявания. Това се дължи на съдържащото се в тях вещество сулфорафан, което е с висока противоракова активност.

Особено интензивно то влияе върху развитието на злокачествени образувания на млечната жлеза, правото черво и простатата. Освен това сулфорафанът унищожава инфекциозните микроорганизми, станали резистентни на антибиотиците.
В борбата с рака помагат и други вещества, които се намират в зеленчука. Това са индол-3-карбин и синегрин. Те активизират способността на имунната система да се бори с раковите клетки.
Броколите са препоръчителни и за болни от диабет, за бременни, както и за деца и хора в напреднала възраст.

Предупреждения
Отварата от броколите не трябва да се консумира, тъй като в нея е установено наличието на голямо количество пуринови съединения, което може да доведе до натрупване на соли на пикочната киселина в хрущялите, съдовете, ставите и тъканите.
Не е желателна консумацията на броколи при повишена киселинност на стомашния сок и заболявания на панкреаса, тъй като е възможно обострянето на тези клинични състояния.


В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки