Зимното пръскане с бордолезов разтвор


Зимното пръскане с бордолезов разтвор
19 Януари 2016, Вторник


Бордолезовият разтвор е един от най-старите фунгициди. Негов създател е французинът Пиер Миларде - професор по ботаника. В края на XIX век ученият търси средство

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

за опазване на лозите от маната, която нанася сериозни щети на лозарството във Франция. През 1882 г. Пиер Миларде използва воден разтвор от меден сулфат и гасена вар при лозите. Тази комбинация се оказва ефикасно средство както срещу маната по тези растения, както и срещу редица болести по овощните и зеленчуковите култури.
У нас бордолезовият разтвор продължава да заема важно място в растителната защита. Той е контактен неорганичен фунгицид с предпазно действие.  

При овощните култури бордолезовият разтвор се използва и през периода на покой. През този период овошките се пръскат с 2% бордолезов разтвор. С това третиране се цели унищожаването на зимуващите форми на редица патогени (къдравост по прасковата, ранно кафяво гниене, мехурки по сливата, гъбна сачмянка и др.), редуцират се растителнозащитните пръскания през вегетационния период.
Зимното пръскане на овощните култури с бордолезов разтвор трябва да се провежда при тихо време и положителни температури, над 5-6ºС. Клоните и стволът на дърветата трябва да се пръскат обилно с  препарата.  

Бордолезовият разтвор се приготвя лесно. При приготвянето му от важно значение е да се спазва последователността при смесване на съставките – син камък (меден сулфат) и гасена вар (калциев хидроокис). Медният сулфат има фунгицидно и бактерицидно действие. Той се разтваря добре във вода. Калциевият хидроокис притежава антисептични свойства и неутрализира киселинността на разтворения син камък.
За приготвяне на 10 л 2% бордолезов разтвор са необходими 200 г син камък и 300 г гасена вар. Синият камък се разтваря в 8-9 литра вода в подходящ пластмасов съд. Гасената вар се разтваря отделно в 1-2 литра вода до получаване на хомогенно варно мляко. Варното мляко се прецежда през цедка и прибавя бавно на тънка струйка към разтворения син камък при непрекъснато разбъркване.

Качественият бордолезов разтвор е с небесносин цвят и слабo алкална реакция рН 7,5-8,5. Реакцията на разтвора може да се контролира с червена лакмусова лента (лентата трябва да посинее).
Бордолезовият разтвор трябва да се приготвя в количества, които могат да се използват  в кратък срок – до 5-6 часа след приготвянето му. След това качеството на разтвора се влошава.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки