Земеделските фондове са усвоени почти на сто процента


Земеделските фондове са усвоени почти на сто процента
По Схемата за преходна национална помощ за говеда ще се дава по 193 лв. на глава животно
19 Януари 2016, Вторник


Директните плащания по СЕПП тази година ще са по 162 лв. на хектар


Директните плащания по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП) тази година са в размер на 162 лева на хектар. Общият бюджет на субсидиите по СЕПП е 597, 904 милиона лева, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Минималният размер на стопанствата, които могат да получават директни плащания, е намален на 0.5 ха за всички видове стопанства.

Условията за отпускане на помощи не се променят. Парите ще стигнат до тези, които докажат, че разполагат законно с обработваема земя, поддържат постоянно затревени площи – пасища за косене или пасища за паша, при спазване на гъстота от 0,15 животински единици на хектар, или пък отглеждат трайни насаждения.
Оторизациите ще започнат в периода 25-29 януари 2016 г.

ДФЗ публикува актуализиран индикативен график за предстоящите оторизации по схемите и мерките за директни плащания за кампания 2015, които ще бъдат извършени през 2016 г.
Важна промяна има в „Селскостопанските практики, които са благоприятни за климата и околната среда - Зелени директни плащания“ (ЗДП). Ставката е 125,75 лева на хектар.
Според новия график те са изтеглени за плащане в края на април 2016 г., а не както бе планирано за периода май-юни. От 22 до 26 февруари ще се извършат компенсаторните плащания в планински райони. Бюджетът за тях е 71,58 млн. лв.

В същия период на годината са насрочени оторизациите за „Агроекология и климат - мярка 10" с бюджет от 77,79 млн. лв., за „Биологично земеделие - мярка 11" с бюджет от 28,18 млн. лв., както и компенсаторните плащания за райони, засегнати от други ограничения, които са с бюджет от 21,82 млн. лв. По „Натура 2000" и Рамковата директива за водите - мярка 12 с бюджет ще се изплатят над 50 млн. лв. Оторизациите ще започнат в периода 22-26 февруари.1662 лева на хектар е ставката по Схемата за обвързано подпомагане на плодове, а 2071 лв. по Схемата за обвързано подпомагане на зеленчуци. За зеленчуци оранжерийно производство са предвидени по 8814 лева на хектар, а по  Схемата за обвързано подпомагане на протеинови култури – 281 лв./ха.

Също в периода 25-29 януари ще започнат оторизациите по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството. Бюджетът й е 29, 57 милиона лева.
За животновъдите по схемите за различните животни ставките са следните: 254 лв. за млечни крави на глава животно, 250 лв. за месодайни крави или юници, 368 лв. за млечни крави под селекционен контрол, 89 лв. за овце майки или кози майки, 68 лв. за овце или кози майки под селекционен контрол, 499 лв. за биволи.

По Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството, ставката е 193 лв. на глава животно, а 338 лв. ще се дават за биволи. По Схемата за преходна национална помощ за овце майки и кози майки, обвързана с производството, подпомагането е 38 лв.
По Схемата за преразпределителното плащане ставката е 148,60 лв. на хектар, а по Схемата за млади земеделски стопани - 40,50 лв./ха. Общият бюджет на мярката е 3,72 млн. лева. Оторизациите за младите фермери ще започнат в периода май-юни.

Междувременно ДФ „Земеделие" отчете, че през миналата година са усвоени 99% от земеделските фондове. Изплатените над 3,3 милиарда лева са по различните схеми и мерки на директните плащания, Програмата за развитие на селските райони, ОП „Рибарство“, селскостопанските пазарни механизми, държавните помощи и др. Само приоритетният сектор „Животновъдство“ е получил над 273 млн. лева от Европейския съюз и от националния бюджет през 2015 г. „Земеделският сектор може да очаква директна подкрепа от близо 1,800 млрд. евро европейски субсидии, а 300 млн. лв. от националния бюджет са запазени за финансова подкрепа по различни схеми и мерки", каза и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.


В категории: Съвети за земеделието , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки