Адвокат и преводачка заедно възраждат българските традиции


Адвокат и преводачка заедно възраждат българските традиции
Семейство Първанови с Христо Драгозов от Шумен (вляво) са едни от най-активните участници в българските исторически възстановки
18 Януари 2016, Понеделник


Флорина и Жасмин Първанови са посветили живота си да популяризират и съхраняват родните обичаи

Автор: Здравка Христова Снимки: Авторът

Той е известен варненски адвокат, тя е преводач от френски и английски език. Заедно са семейство и са пазители на българщината. Флорина и Жасмин Първанови обикалят България, за да възкресяват родните обичаи. С тази дейност те се занимават от 2012 г., когато във Варна е създадено Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции “Авитохол”. Негов председател е Жасмин. От тогава до днес родолюбците непрекъснато са на път за демонстрации на облекло, въоръжение и бойни умения на българите през вековете.

“Българите са номадски народ, който е дошъл тук и е уседнал, както сочат изследванията, много бързо -  в продължение на едва 50-100 години. Така че номадските традиции почти са се загубили, но ние показваме прехода от номадство към уседнал начин на живот при демонстрациите, които правим в училищата, в които включваме и коне. Характерното за българите през този период е, че са дошли по нашите земи със саби.
Заучената фраза -  Аспарух заби меча и каза: „Тук ще бъде България!”, не е коректна и спокойно можем да кажем, че той е имал сабя. Даже в предполагаемия негов гроб са открити три саби, забучени една до друга.

Като цяло оръжията са били разпределени според сана на военния и според това колко богат е бил той - най-богатите са носили саби, по-бедните - боздуган и брадва, а повечето са участвали с копия”, обяснява адвокат Първанов, отдал се на просветителска дейност сред подрастващите в различни училища в страната.
Семейството му е професионално и кармично свързано с историята. Синът им - 24-годишният Станимир Първанов, е закърмен с любовта към родното от дете. Днес той е дипломиран археолог.

“Със сестра ми сме възпитани в почит към традициите, в уважение към Род и Родина. За нашето семейство България е свята дума, а почитта към традициите е дълг на всеки българин”, казва Станимир.
Заради дълга към българщината Станимир не е последвал връстниците си към терминалите на българските летища на път към неизвестното “щастие” в чужбина.
“Семейството ми е тук, Родината ми е тук. От това няма по-сериозна причина да съм в България. Бъдещето ми е тук, където съм израснал и получил всичко, което ме е формирало като човек и българин”, казва младият археолог.

Питаме майката и бащата как се възпитават такива деца. Отговорът, който дава Жасмин Първанов, е простичък: “Сами се възпитават, нали ги отглеждаме в България”.
“Взаимно се възпитаваме. Не само ние даваме на децата си, и те ни дават кураж и любов към българските традиции”, намесва се в разговора Флорина Първанова.
“Ние се занимаваме със средновековна история и познанията на нашия син в областта на археологията само са ни от помощ. От “Авитохол” сме се насочили основно към прабългарския период. Във Велико Търново идваме с удоволствие, за да се включим във възстановките на бита и традициите на болярите от Второто българско царство”, продължава Жасмин Първанов.

Пищните болярски одежди, с които са облечени членовете на семейство Първанови, са реконструкция на Калина Атанасова от Варна по проекта й “Средновековен български костюм”.
Ентусиастите от “Авитохол”, нарекли сдружението си на легендарния български владетел от рода Дуло, с който започва именникът на българските ханове, са неуморни в организирането на събития и участие във възстановки и живи картини, посветени на българската история. Дългосрочният проект, по който сдружението работи, е изграждането на ранносредновековно укрепено селище, земен вал и окоп, дървено укрепление, постройки, временни жилища, търговски помещения и работилници.

“Не можем и не е редно да определяме Първото или Второто българско царство са били по-величествени. Сравнение може да се прави в контекста на собственото им време спрямо останалите. И в двата исторически периода българите имат много сериозни успехи, с които всеки един от нас може само да се гордее”, по адвокатски се измъква от провокацията ми Жасмин Първанов.

В последните няколко години се забелязва изключително сгъстяване на периодите, в които се провеждат такива реконструкции, в които реанакторите пресъздават ключови моменти от българската история. В сравнение с България реконструкторските събития са с доста по-стари традиции в страните от Западна Европа, САЩ, Русия и дори Австралия, като финансовият, материалният ресурс за тяхната подготовка и реализация е в пъти по-голям.
Българите обаче не отстъпват по ентусиазъм и познания на колегите си реанактори от чужбина. Ако до преди години се правеха реконструкции основно на възлови, много паметни и бележити за българската история събития и битки, то в последните няколко години в понятието „възстановка“ се включват и нови форми, които представят ежедневие, бит, порядки, технологии от миналото. Реконструкцията вече не е единствено и само батална картина на битка, посочват изследователите.

“Общата ни отличителна характеристика с колегите от Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Сливен, София и други градове е стремежът към познание и популяризиране на факти, събития, технологии от миналото. Ние непрекъснато се образоваме и усъвършенстваме, за да постигнем максималния стремеж към историческа точност, към пълно съвпадение на детайлите. Ние не сме актьори и не изпълняваме актьорски роли и задачи, поставени от някой режисьор в реконструкциите, които правим.
Самата реконструкция се явява нестандартен сюжет, необичайно публично събитие, разчупващо със своята динамика, колорит и емоционалност. По този начин се постига и образователният, културен и развлекателен ефект на този тип събития”, обяснява Флорина Първанова.

Питаме я какво мисли за това, че днешните българи, препъвайки се в тичането си към Европа и Запада, залитат в чуждопоклонничество. Оказва се, че я настъпваме по мазола.
“Това е една от болните ми теми. Не понасям тази еуфория по честването на Хелоуин. Ние си имаме българския Ден на народните будители, който е много по-стойностен и значим празник. Същото е и със Свети Валентин. Мало и голямо се юрва да купува сърчица. Хора, 14 февруари е нашенският Трифон Зарезан. Опитвам се да се боря срещу чуждопоклонничество, но си давам ясна сметка, че хората сами си избират кой празник да честват и какво да уважават”, казва Флорина.

“Това, че съм преводач и с двата крака съм стъпила в две държави в ежедневната си работа, не ми пречи по никакъв начин да си остана българка”, казва варненката.
Флорина и Жасмин Първанови призовават българите да водят децата си по старините на България, за да ги възпитават от малки в родолюбие. С нашите възстановки помагаме на малки и големи по-лесно да учат история.
“Преди 5 години аз самата живеех в заблудата, че прабългарите са били диваци с бръснати глави и облечени в овчи кожи, яхнали коне.

Покрай заниманията ми в “Авитохол” прочетохме доста историческа литература и се ограмотих. Сега се стремим да покажем и на хората пътя към знанието. Това е начинът да излезем от заблудите и да се отстояваме като българи. От години демокрацията се възприема като слободия. Това може да се промени. Тръгваме от семейството, за да променим и обществото”, казва г-жа Първанова.
“Възстановките, които правим, събитията в които участваме, не са хоби. Това е сериозна работа. С еднакво усърдие и уважение се отнасям към участията ми с “Автохол” и към работата ми като адвокат”, категоричен е съпругът й.


Флорина Първанова (в средата) сред знатни болярки в двора на църквата „Св. четиридесет мъченици” във Велико Търново

В категории: Традиции , Горещи новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
playboy arbiter mediator refe
18.01.2016 14:25:27
0
0
ami advokatite sa i zatova da podpomagat na njakoi s bolni zavislivi ,alshni,fantasii da osdravjavat kato rasberat she mnogo balgari meshdu koito i az ne iskat da sa shefove i ne iskat da imat shefove ne iskat da sa slugi i slugini i ne iskat da sluguvat ne iskat da klevetjat ,isnudvat i zavishdat i ne shelajat da badat okleveteni zavishdani,isnudvani .
az naprimer sam kolekzioner na mnogo rastenia ,minerali ,knigi ,znania ,i drugi ne skapi raboti i se radvam she v balgaria sa svobodni da se rasvivat po samostojatelno otkolkoto pres korekom ska balgaria no znam she mosheshe da bade mnogo po dobre kato gledam darshavi ot dori ot bivshia soz klub s podobna na balgaria istoria kato ungaria rumania koito imat po dobar standart ot balgaria .
i taj kato predposhitam da bada zdrav bogat s prijateli po zjal svjat i da imam tova koeto az shelaja
to podpomagam tesi koito me podpomagat za tova i te da badat zdravi i v blagodenstvie i da imat tova koeto im e neobhodimo .i taj kato znam she ima angeli na karmata koito mogat ako prezenjat za pravilno da opravjat karmata na tesi koito zaslushavat tova to shte se radvam ako dori i greshnizi kato njakoi ot tesi koito shetat tova dori i da sa doktorki i med.sestri i med. bratja se radvat na oproshtenie na njakoi grehove ot grehovnia si shivot i ako polushat prosvetlenia i oproshtenia to da me darjat s mnogo pari za da otida ponjakoi jushni kurorti da si lekuvam hubavite fantasii .
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки