Българи покориха един от най-опасните върхове


Българи покориха един от най-опасните върхове
Върхът е български! Снимка: patagonia.dragontales.bg
17 Януари 2016, Неделя


Родният трибагреник се развя над Серо Торе – короната на Патагонските Анди

Автор: Илияна Христова

Изключителна новина за българския алпинизъм долетя от Андите. Легендарният връх Серо Торе (3128 м) бе покорен на Йордановден от Мартин Маровски и Виктор Варошкин. В експедицията участват още Руслан Вакрилов и Григор Вътев. Това е първото българско изкачване на многохилядника, известен като „диамантът в патагонската корона“.
Въпреки неголямата си височина, Серо Торе е едно от най-екстремните и съблазнителни за катерачите от цял свят предизвикателства. Намира се в Патагония, на границата между Аржентина и Чили. Той е най-високият от общо четири върха по протежение на източния ръб на Патагонската ледена шапка.

Изкачването му е изключително трудно заради особения релеф, оформен от гранитни бастиони със страховито отвесни скални стени и ледени тръби, а също и поради свирепия климат – там  често вятърът фучи със скорост над 200 км/ч., като извайва в суровия ландшафт невероятно причудливи неземни снежни форми. Изискват се ред технически, организационни и волеви качества, за да бъде покорен.
Вестта за успеха бе разпространена във фейсбук страницата на Школата по алпинизъм и катерене. На мига заваляха поздравления от цялата страна, с което стана ясно, че както професионалистите в областта на това екстременно занимание, така и обикновените българи се радват искрено на постижението.

Стартът на експедицията под наслов „Патагония 2015 – Опашката на Дракона" бе даден с отпътуването на нейните членове от София на 2 декември. Пет дни по-късно българските алпинисти вече бяха в Патагония, където основната им цел бе изкачването на Серо Торе.
Атаката на върха започва на 3 януари, като 20 дни преди това нашите катерачи пробват безуспешно да потеглят нагоре в разразилото се люто време. Накрая се появява благоприятна прогноза и те смело се впускат към върха, на който стъпват на 6 януари около 16 часа.

Предстои им да превземат също така Торес дел Пайне, който се извисява в едноименния национален парк в Чили – неговите внушителни гранитни кули предлагат изключително трудно катерене, но нашите алпинисти са твърдо решени да осъществят първото българско изкачване на някоя от тях. Очаква ги и опит за прокарване на премиерен български маршрут по масива Фиц Рой или сателитните му скални игли, което също ще е  голямо постижение в българския стенен алпинизъм.

Експедицията им може да бъде проследена на сайта http://patagonia.dragontales.bg/. Интернет страницата съдържа новини и разкази за цялото движение на алпинистите, има дори  данни за местонахождението им в реално време.
Екипът събира кадри и за документален филм, който да разкаже за дивата и сурова природа на Патагония, като намеренията са той да бъде излъчен в национален ефир и да бъде представен на различни филмови фестивали като „Дни на предизвикателствата“, Банско филм фест, Хсо филм фест и др. Руслан Вакрилов е заснел вече подобна лента след изкачване на Алпите през 2014 г.

Успоредно с това покорителите на далечната планина ще увековечат и в снимки красотата на района и стъпките на българската експедиция по тези екзотични места, които се канят да подредят във фотоизложба при завръщането си на родна земя.
Катерачите трябва да се приберат в България след около 2 седмици. Изключителният им успех затвърждава българските традиции в алпинизма и е пореден пример за несломимата сила на човешкия дух.


Серо Торе – свиреп, но много красив

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки