Расте напрежението след нападенията в Кьолн


Расте напрежението след нападенията в Кьолн
Протест в Лайпциг срещу бежанците
15 Януари 2016, Петък


Вместо да мислят за защита на външните граници на Европа, политиците на Стария континент затягат контрола по своите гранични бразди


Повече от седмица след нападенията над стотици жени в Кьолн напрежението около този случай, както и около станалите известни и други подобни примери в различни европейски градове, не стихва. Германските власти още не могат да дадат отговор на възникналите по този повод въпроси.
Според доклад на вътрешното министерство в провинция Северен Рейн-Вестфалия всички 19 заподозрени извършители са с чуждестранен произход. Световните агенции предадоха, че 10 от тях са със статут на търсещи убежище; 7 от заподозрените вероятно са незаконно пребиваващи в страната, а двама са непълнолетни мигранти, пристигнали в Германия без близки и роднини.

В резултат от проведената в новогодишната нощ полицейска операция са задържани едва четирима души, като нито един от тях не е регистриран като пребиваващ в рейнския град Кьолн. Установено е, че останалите 14 заподозрени произхождат от Мароко и Алжир. На специално заседание на Комисията по вътрешни работи на регионалния парламент в Дюселдорф (ландтаг) в понеделник вътрешният министър на провинцията Ралф Йегер обобщи, че свидетелите и докладът на полицията в Кьолн, както и други данни сочат, че „почти единствено мъже с имигрантски произход са извършили престъпленията".

Йегер обвини ръководните кадри в силовите структури, че не са извикали така нужните за това неочаквано развитие на ситуацията допълнителни сили на реда. По последни данни в управленията на германския град са регистрирани над 500 сигнала за извършени сексуални престъпления. Същевременно кьолнските власти са изправени и пред още един заплашително очертаващ се проблем – тамошните мигрантски организации и мюсюлмански асоциации се оплакват от нарастващата омраза към тях. От миналия четвъртък насам са постъпили стотици гневни писма и около 50 заплашителни обаждания, което е наложило да бъде прекъсната телефонната линия.

В същото време, в началото на седмицата безредици заляха германския град Лайпциг. Хиляди хора се събраха по призива на антиислямското движение ЛЕГИДА - местния клон на ПЕГИДА, за да протестират срещу бежанския наплив в Германия, предаде АФП, цитирана от БТА. Противниците на политиката на Ангела Меркел издигнаха лозунги „Ислям = терор“ и „Бежанците не са добре дошли“, както и плакати, на които трима мъже, въоръжени с ножове, преследват жена. Намериха се и жители на града, които излязоха пък на контрапротест, изразяващ се в мирно нощно бдение със свещи в подкрепа на толерантността.

Германският министър на развитието Герд Мюлер предупреди, че към Европа и Германия се насочва много по-голям в сравнение с тази от 2015 г. бежански поток. „Само 10 на сто от тази вълна, която тръгна от Сирия и Ирак, достигна до нашите граници. В нея обаче има между 8 и 10 милиона души“, уточни той пред „Билд". Междувременно шведската полиция започна вътрешно разследване на твърденията, че служители на силите на реда са укрили обвинения за нападения срещу жени по време на музикален фестивал, проведен в Стокхолм през август миналата година.

Скандалът избухна след публикация във вестник „Дагенс нихетер" от почивните дни. Според изданието в полицията са били подадени жалби за сексуални посегателства срещу 38 жени, в това число две изнасилвания по време на фестивала както през миналата година, така и по време на изданието му през 2014 г.
Печатната медия съобщи, че са били задържани предполагаеми извършители, повечето от които били афганистански имигранти. Шведски журналисти съобщават, че са заподозрени петдесетина млади афганистанци. 

„Полицията несъмнено трябваше да съобщи тази информация, но защо не го е направила, ние просто не можем да отговорим”, отбеляза по този повод говорителят на полицията.
Шведският премиер Стефан Льовен изтъкна пред шведското издание "Експресен": „Изпитвам силен гняв, когато виждам, че млади жени не могат да отидат на музикален фестивал, без да бъдат притеснявани, без да са обект на сексуален тормоз или да бъдат атакувани”.

По повод нагнетената обстановка австрийските власти се оплакаха пък, че Германия  връща обратно в Австрия все повече мигранти от Близкия изток и Северна Африка. Докато през последния месец на миналата година са били експулсирани по 60 човека дневно, в началото на 2016 г. броят им е достигнал до 200-250 души на ден, обяви говорителят на полицията във федералната провинция Горна Австрия, уточнявайки, че много от тях са без валидни документи, докато други не са пожелали да поискат убежище в Германия, тъй като са се надявали да го направят в Скандинавия, отбелязва Би Би Си. Броят на тези, които подават молби за оставане в Австрия, също не е голям, твърдят местните власти. Това означава, че останалите ще бъдат отпратени обратно в Словения, през която са минали на път за Германия.

Нарастването на броя на връщаните мигранти се обяснява с няколко събития от началото на тази година. Швеция, която прие 160 хиляди души през миналата година, въведе граничен контрол на 4 януари, последвана от Дания. Това съвпадна с разгласяването на информацията за масовите нападения на имигранти над жени насред Кьолн и други германски градове в новогодишната нощ. Кьолнските събития доведоха до засилване на натиска върху германския канцлер Ангела Меркел да ограничи притока от мигранти в германската страна.

Във връзка със затягането на контрола по границите, австрийският канцлер Вернер Файман заяви, че това се налага, за да се отблъснат икономическите имигранти и да се редуцира общият брой на прииждащите на територия на Австрия чужденци. „Трябва да се насочим към план Б. Това означава да интензифицираме политиките заедно с Германия, за да изпращаме обратно икономическите имигранти и да намалим общия брой", са думите на държавника, казани в интервю пред австрийски медии.

Той е на мнение, че Австрия трябва да разучи правната рамка за разграничаване на тези, които бягат от война, от тези, които имигрират поради икономически причини. И обобщи, че „при всички положения едно нещо е сигурно:  ние ще бъдем по активни по границите, отколкото досега. Германците също ще направят повече".
През последния месец Австрия направи заявки, че ще ускори депортациите на хора, които не покриват изискванията за получаване на убежище.
Тук е мястото да се запитаме докога ли европейските лидери ще продължават да  разсъждават регионално, като се фиксират върху пазенето на своите граници, които са вътрешни за Евросъюза, а не се съсредоточат върху проблема с опазването на външните граници на ЕС?!

Но нейсе. В крайна сметка след новогодишните нападения на жени в Кьолн и на други места на Стария континент все повече европейци започват да се отнасят по-критично към така наречените бежанци, като успоредно с това нараства и популярността на евроскептиците. Това с особена сила се отнася за германците, както сочат резултатите от допитване, проведено от социологическия институт INSA и публикувани в „Билд“. Така например 61% от анкетираните са заявили, че заради кьолнските събития са започнали да заемат по-критична позиция към бежанците. 25% смятат, че няма никаква заплаха от имигрантите, а останалите се затруднили да отговорят на поставения въпрос.

Рязко намалява и подкрепата за Ангела Меркел. Според социолозите на INSA за оглавявания от нея Християндемократически и Християнсоциален съюз (ХДС/ХСС) биха гласували 35% от респондентите в сравнение с 42% година по-рано. Социалдемократическата партия на Германия би получила 21,5% от гласовете на избирателите, което е с 3,5% по-малко, отколкото през януари 2015 г.
Исторически максимум биха показали евроскептиците от Алтернатива за Германия – с 11,5% те за първи път в историята биха могли да заемат места в Бундестага, отбелязват експертите.

Сегашната парламентарна опозиция – „зелените" и Лявата партия – биха получили по 10%.
В проучването са взели участие общо 2039 германци.
У нас пък жители на столичния квартал „Овча купел“, чиито блокове се намират в близост до бежанския център, се оплакват, че тълпите с мъже от северноафрикански произход, каквито са безчинствали около гарата в Кьолн, за тях са ежедневие. Хората се страхуват да изпратят децата си до магазина.
Както споделя софиянката Неда Дойчинова, живущите там осъзнават, че някои от извършителите на ужасните деяния в германския град може да е бил под прозорците им само допреди 2-3 месеца.

„И на децата стана ясно, че „има нещо гнило в Германия”. Че всичко там не е станало случайно, не е моментно хрумване на няколко от имигрантите. Целта на всичко това обаче (за мен поне) остава неясна. Както и кой и с каква цел го е организирал. Кой и с каква цел е накарал полицията да „бездейства” - отбелязва жителката на „Овча купел“.
Тя споделя, че преди три години карала детето си да отделя умалелите си дрешки, за да ги занесат заедно в близкото общежитие за бежанци. Днес обаче не му позволява дори да влезе в магазина сред тях.

„Преди година звънях на 112, когато 4 човека слушаха силно арабска музика в 23 ч. под балкона ми. Днес дори не забелязвам групичка от млади мъже, ако е по-малко от 80 човека.
Преди месец бях убедена, че проблем в района са единствено нелегалните мигранти. Днес изпитвам ужас от гледката как в общежитието настаняват около петдесетина нови „мои съседи”. Вече наистина не знам какво значи думата „бежанци”, казва жената и признава, че не призивите на управляващите у нас и в Брюксел за толерантност са я направили по-малко толерантна, а точно обратното.

„Уверенията им, че всичко е наред, не ме направиха по-спокойна. Напротив, страхът вече не ме напуска дори и по светло” – с болка споделя българката.
Тя все още се надява, че нашите политици ще успеят да докажат, че държавата може да защити своите поданици.


Насилие е имало и във Финландия

Заради постъпили след новогодишната нощ заявления за сексуални престъпления, извършени в центъра на Хелзинки, финландската полиция вече е завела седем дела. По-рано местните медии съобщиха, че при посрещането на Новата година в подземната станция на столичната железопътна гара са се събрали около хиляда мигранти, но предупредените по-рано за това представители на силите на реда са успели да предотвратят насилието, което щеше да е подобно на това, което се случи в немския Кьолн.

В Хелзинки са били регистрирани само три случая на сексуални посегателства. По думите на заместник-началника на полицията във финландската столица, в страната до 2015 г. не са били известни случаи на сексуално насилие в парковете и по улиците на града. Те се появяват, след като през миналата година в скандинавската държава пристигат 32 хиляди бежанци.
На фона на скандала с полицейското бездействие в тези случаи, проявено в Кьолн и в Стокхолм, тези дни шведски журналисти са се добрали до информация, че полицията на град Калмар в Южна Швеция е получила 14 жалби от шведки за сексуални посегателства в новогодишната нощ от страна на мигранти.


Подкрепата за Ангела Меркел в Германия рязко намалява Обичайна гледка в столичния квартал „Овча купел“

В категории: Международна политика , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки