Зимата и студа не спряха бежанците


Зимата и студа не спряха бежанците
Момент от акцията в Бургас по задържането на нелегалните имигранти
15 Януари 2016, Петък


Каналджиите в Странджа раздават на чужденците кокаин, за да издържат преходите

Автор: Георги Иванов

Зимата и ниските температури не спират бежанската вълна у нас. Въпреки че се наблюдава известно намаляване на броя на незаконно преминаващите българската граница, потокът от чужденци не спира.

По време на специална акция, която се проведе през седмицата в Бургас, бяха задържани 25 нелегални имигранти, които бяха засечени на три места в града. По думите на  шофьорите, които са ги превозили и също попаднаха в ареста, те са взели чужденците от селата Маринка, Ново Паничарево и Драчево. Мъжете признават, че са получили по 50 лева за гориво, като е трябвало да закарат нарушителите до квартал Ветрен, за което е следвало да вземат още по 500 евро. Заради полицейската операция обаче така и не могли да реализират уговорката.

Шофьорите работели за човек на име Тодор, който дирижирал нещата от Бургас. Той е бил и координатор на цялото мероприятие. Действал с посредници, по които свеждал заповедите си и раздавал парите.
Заловените нелегални мигранти твърдят, че идват от Сирия. Сред тях има хора на различна възраст. По думите им, те са избягали от бежански лагер, намиращ се в Южна Турция. За да отидат до Истанбул, платили по 1200 евро на човек. След това каналджиите им поискали по още 2500 евро, за да ги прекарат до границата със Сърбия.

Мъжете извървели пеша около 40 километра из пресечена местност през Странджа планина, докато стигнат до местата, откъдето са се качили на автомобилите, с които потеглили за София. В Бургас обаче са засечени от полицията. Предполага се, че е имало изтичане на информация.
Ръководителят на групата – споменатият Тодор, вече е арестуван. Според предварителните данни, той е получавал по 800 евро чисто за всеки прекаран чужденец. За половин година е направил състояние от близо половин милион евро. 

Случаят е поредното доказателство, че каналджийството вече е достигнало мащабите на организирана мафия. Печалбите са огромни, а за последната  година според източници от Гранична полиция оборотите от тази нелегална дейност са достигнали сумата от 200 милиона евро. Подобни „незаконни“ пари по границата не са заработвани от времената на югоембаргото.
Нека припомним, че в началото и средата на 90-те години на миналия век заради наложената забрана с търговия с бивша Югославия родните структури от ъндърграунда натрупаха огромни печалби.

Именно по този начин групировките СИК и ВИС създадоха икономическата база, върху която по-късно изградиха своите бизнес империи.
Сега се открива нова възможност за правене на нелегални пари и каналджиите се възползват отлично от тези схеми. Те работят през няколко коридора в Странджа. Тук няма изградена ограда, което улеснява преминаването. Пресеченият планински терен обаче е изключително тежък и са нужни големи физически усилия, за да се преодолее. За да издържат на преходите, каналджиите дават на чужденците биостимуланти, дори се стига и до употреба на кокаин. Често те се стимулират и с енергийни напитки – пътеките в граничния район са осеяни с празните им опаковки. Имало е дори случай, при който граничните полицаи са задържали група афганистанци, „почерпени“ с коктейл от енергийни напитки, кокаин и ефедрин.  

Каналджиите използват три основни коридора през планината. Те са останали още от времената на социализма, когато границата се пазеше много по-зорко и край нея имаше много застави и наблюдателни кули, от които за сигурността ни бдяха отлично обучени български войници.
Всъщност една немалка част от каналджиите са бивши граничари, сержанти и офицери, които познават отлично местностите и могат да се ориентират добре в планината.
Те работят съвместно с представители на ъндърграунда, които са основните двигатели на целия процес, както и си сътрудничат с турски структури, които придвижват бежанците до границата с България.

Първият маршрут минава в близост до село Сливарово през силно гориста местност по пътека, пресичаща една малка долинка, която е известна само на местните жители, които в този край на България вече се броят на пръсти.
Другото направление на трафика пресича село Белеврен, а третият канал е през района на село Странджа. Там пътищата са много тежки, хълмовете – особено стръмни и преминаването е много трудно. 

По последни данни, зачестява влизането на бежанците в страната ни и по море. Малки плавателни съдове, тип рибарски гемии, навлизат в български териториални води и стоварват групи от бегълци на сушата южно от Ахтопол. Там ги чакат каналджии, които веднага ги повеждат към близката Странджа планина, спускаща се в този район досами морския бряг.
Както вече споменахме, бизнесът е повече от печеливш. За прекарването на по-младите мъже тарифата е по 3000 евро, но ако са над 50 години, ставката скача на 4500 евро. Гонещите седемдесетте, жените над 50 и малките деца до 2-годишна възраст плащат по 5000 евро. Най-скъпо „върви“ уреждането на трафика на болен и трудноподвижен човек – цели 10 000 евро

Парите се дават на каналджията, който ги поема от Турция, Ливан или Сирия и ги води до България. След това нашите играчи осигуряват каналите до Сърбия. Там вече бежанците се оправят сами. Сумата се разпределя по схема между всички участници във веригата.
Мнозина се питат как така наречените бежанци намират толкова пари. Отговорът се крие в обичаите на живеещите в Близкия изток. От векове семействата там съхраняват много златни ценности. Това е стара традиция, която се предава от поколение на поколение. Едно средно сирийско семейство притежава поне 2 килограма златни накити, пръстени или стари монети. По сегашни цени на ценния метал това прави около 50 хиляди евро. Тези пари са напълно достатъчни, за да се плати пътят до заветната Германия.

Що се отнася до част от младите хора, които идват от Афганистан, Судан, Нигерия, Ирак или други държави от Северна Африка или Близкия изток, за тях се допуска, че са финансирани от различни ислямски организации от Саудитска Арабия и Катар. Там има специални фондове, които щедро наливат средства с цел наводняването на Европа с мюсюлмани. Някои от тях разполагат с финансови ресурси от по 50 милиарда долара, което е равно на БВП на една страна като България за година.


Иракчанка издъхна от мистериозно заболяване
Янко Георгиев
22-годишната иракчанка, която почина в линейка на път за спешното отделение в хасковската болница, най-вероятно е страдала от заразно заболяване. В лечебното заведение са още шестима нейни сънародници, чиито резултати от микробиологичните проби се чакат. Засега диагнозата на лекарите е вирусна инфекция с неспецифичен обрив. Аутопсията на иракчанката ще внесе допълнителна яснота за случая.
Докторите имат съмнения и за хранително отравяне. Медици обясняват, че най-вероятно иракчанката не се е хранила близо седмица.
Хората с белите престилки не изключват и версията за марсилска треска, защото симптомите се покриват.


Един от шофьорите, участващи в схемата на каналджиите На Странджа баир гората е трудно проходима и зиме, и лете

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки