Таксата за боклука в Кърджали се оказа спорна


Таксата за боклука в Кърджали се оказа спорна
15 Януари 2016, Петък


Областният управител на Кърджали Илия Илиев върна за ново обсъждане решението на съветниците за такса „смет“, съобщиха от администрацията му в началото на седмицата.

Автор: Гергана Стоянова

С решението, взето на 28 декември 2015 г., се правят промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги, касаещи определянето на дължимото за битовите отпадъци.
Според новите текстове, годишният размер на налога следва да се определя според количеството на боклука, събиран в контейнерите, и съобразно определената честота на извозването му за годината. Когато обаче не може да се уточни колко са отпадъците от всеки отделен имот, тарифата ще се определя на база квадратен метър разгърната застроена площ на сградите.

Формулирани по този начин, поправките в Наредбата представляват нарушение на Закона за местните данъци и такси, тъй като е видно, че Общинският съвет е предвидил алтернативни способи за определяне на налога за смет, но не е предоставена възможност за преценка кой от тях да бъде приложен, изтъква като един от мотивите си за връщане на решението кърджалийският областен управител.
Формирането на такса „смет“ на базата на квадратен метър площ пък я превръща в данък, а това противоречи на понятието за такса, която се заплаща за реално предоставена услуга, се посочва още в заповедта на Илия Илиев.

Освен всичко останало, в случая са допуснати и процесуални нарушения, тъй като промените в Наредбата за местните такси не са разглеждани от съветниците в постоянните комисии и не е предоставена възможност на заинтересовани граждани или организации да направят предложения по тях.
Постоянни комисии всъщност все още не са сформирани и на практика местният парламент не може да работи, тъй като от 10 ноември м.г. до момента в ДПС не могат да постигнат съгласие кой да е председател.

На последната сесия от 28 декември депесарите напуснаха залата и точката за избора се провали. Не е известно дали и на заседанието през януари, което още не е насрочено, ще бъде избран някой, който да поеме поста.
Кърджали е единствената община в страната, която няма действително работещ общински съвет.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки