Чия полиция ни пази?


15 Януари 2016, Петък


Независимо от предприетите мерки за (пр)очистване на МВР от гнили ябълки – сакън родната полиция да не заприлича на някои структури в съдебната система –


отделни черни овци в униформа продължават да петнят името на родната полиция. Друг е въпросът дали става дума за чак толкова единични и епизодични случаи и дали, както се казва, изключенията не потвърждават правилото.
Буквално преди дни Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу двама полицейски служители и бодигард в частна охранителна фирма за изнудване чрез заплахи и побой. В периода 19 май – 14 юни 2015 г. Иво Димитров – младши инспектор в отдел „Специализирани полицейски сили“ при СДВР, Красимир Михайлов – старши полицай в сектор „Охранителна полиция“ към Шесто РПУ при СДВР, и Николай Асенов – служител на охранителна фирма „Аркус-сигурност-София“ ООД, рекетирали двама длъжници с по 42 000 лева, с намерението да присвоят сумите за себе си.

Тримата са родом от Перник и са били познати от години, което предопределило действията им в съдружие.
Според обвинителния акт, полицаите Димитров и Михайлов набелязали жертвите си – и двете от Перник, в началото на май 2015 г., след като научили за дълговете им към едно и също лице, както и че срещу длъжниците са образувани изпълнителни дела, наложени са им запори и възбрани върху средства и имоти.

На 19 май 2015 г. вечерта, след като вече били привлекли за престъпните си намерения охранителя Асенов, тримата подмамили първата си жертва да излезе от жилището си и му нанесли тежък побой. Заявили му, че вече дължи парите на тях.
Ден по-късно, на 20 май 2015 г., бандата причакала втората си жертва пред детска градина, където пак с груба сила бе поставен срок за събиране и предаване на парите. Тримата рекетьори са задържани след полицейска акция по сигнал на единия от потърпевшите.

В друг случай от началото на януари Специализираната прокуратура повдигна обвинения на трима участници в организирана престъпна група за изнудване, арестувани на 5 януари при операция на Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР и ДАНС. В периода от 7 до 24 декември 2015 г.  Георги Георгиев, служител в ДАНС, Цено Филипов, служител в сектор „Обезпечаване на местата за лишаване от свобода към Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, и Борис Рангелов са принудили чрез заплахи иракски гражданин да им предаде сумата от 30 000 евро. Те заплашили иракчанина, че ако не предаде исканата сума до 10 дни, ще бъде вкаран в затвора или ще бъде върнат в Ирак.

Всичко това ни дава повод да си припомним репликата на Бойко Борисов „Във всяка банда има полицай”. Освен че звучи лошо за родната полиция, тази фраза е от времето, когато Борисов беше главен секретар на МВР (2001-2005 г.). „Трябва да си разчистим къщичката", каза тогава Борисов. Прав е. Но минаха повече от 10 години – достатъчно време за разчистване дори на Авгиеви обори…


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки