Елате ни на гости, министър Бъчварова


Елате ни на гости, министър Бъчварова
Уж в „Овча купел“ всичко е спокойно, но живущите там виждат друго
14 Януари 2016, Четвъртък


С огромен интерес ние – живущите на софийската ул. „Маестро Кънев” 78, изгледахме по телевизорите си на 18 декември парламентарния контрол в очакване министър Бъчварова



да отговори на въпроса, поставен й от депутата Настимир Ананиев „относно предприетите мерки за осигуряване на адекватни мерки за сигурност и опазване на обществения ред в столичния квартал „Овча купел”.
Вълнението ни беше голямо – не всеки ден в Народното събрание се обсъжда проблем, свързан точно с блока, в който живеем. Но още след първото изречение мнозина от нас съжалиха, че не са в залата и нямат възможност за „реплика” или „дуплика”…
„В 6-о РУ на МВР от началото на 2015 г. са постъпили общо 4 писмени сигнала” – констатира шефката на МВР. Ами останалите сигнали – тези на тел. 112 или директно в полицията, не се ли броят?!

„Изпратен е писмен отговор” – оправда се Бъчварова. Вярно, само че той пристигна около 4-5 месеца след подаването на първите сигнали. И в него „много подробно”, с 1-2 изречения, ни бе отговорено, че е направена проверка и е съставен протокол на еди-кой си собственик, на еди-кое си заведение.
„Проведена е и среща между полицейски служители и живущите” – похвали се госпожата. Така е. С едно малко уточнение – не е проведена една среща, а няколко. Така че не разбрахме коя точно от всичките цитира вътрешният министър.

„Направени са няколко проверки” – и това не можем да отречем.  Да, свидетели сме на засилено полицейско присъствие в района. И на многобройни проверки. Пред очите ни е – виждаме го. Но сериозно се притеснихме, когато бе заявено, че „не са установени бежанци без регистрационна карта, издадена от ДАБ или без временни карти". Или Румяна Бъчварова говореше за някое друго място, или това, което  ние тук  виждаме, всъщност не е това, което виждаме. Може би няколко десетки живущи в блока взимаме едни и същи психотропни вещества и халюцинираме едни и същи неща.

Та нали пред очите ни вашите служители , г-жо Бъчварова, неколкократно са „хващали” такива хора? Защо, ако въпросните бяха редовни, щяха да бъдат задържани всичките 20 човека, докато на място дойдат полицейски автомобили да  ги отведат, както това се случи на 23 ноември 2015 г.?  Ами онези двама, на които пред нас по време на проверка, заради това, че нямат „картончета”, казаха: „Хайде сега с нас горе в ДАБ” (това се случи на 26 ноември 2015 г.)?! Или онази мащабна полицейска акция преди близо два месеца, продължила повече от 3 часа, когато под терасите ни един полицай изрече, че „там има поне 100 човека”, сочейки горичката в близост.

След което дойдоха многобройни Ваши служители и вадейки по един – по двама от въпросната горичка напълниха един голям полицейски бус и няколко патрулки. Накрая влязоха с полицейско куче и откриха още двама или трима. Това се случи на 29 октомври 2015 г.
И още много неясноти останаха след отговора Ви, госпожо министър! Не знаем каква точно е истината. Няма как и да я знаем. Вие със сигурност я знаете много по-добре от нас, но не я казахте цялата. Защото ние виждаме друго с очите си в т.нар. Регистрационно-приемателен център в „Овча купел“. И сме силно притеснени, че спестихте голяма част от нея на избирателите си.

Притеснени сме и от чувството за безнаказаност, което с изказването си затвърждавате у т.нар. „превозвачи”. Които без никакви притеснения, че всички ги чуваме, спокойно питат:  „Как е днес? Има ли за извозване? Вчера бяха 207 човека”...
Чудим се какво би Ви провокирало да погледнете сериозно на ситуацията около блока ни. И да ни кажете в очите цялата истина. Официално! Нови писмени сигнали? Мирен протест? Или гражданско неподчинение и блокиране на Околовръстното шосе?
Аз и моите съседи сме тук, г-жо Бъчварова. И не живеем спокойно. Не вярвате ли? Елате ни на гости!

Неда Дойчинова
от името на живущите
на ул. „Маестро Кънев“ 78
кв. „Овча купел“,
София


В категории: Горещи новини , Трибуна

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки