Какво да сложим в домашната аптечка


14 Януари 2016, Четвъртък


Без съмнение приемането на лекарства без пряко назначение от лекаря е недопустимо и може да донесе вместо ползва – вреда.

Автор: доц. д-р Гео Нешев, дн

Все пак използването на най-разпространените и широко известни медикаменти (с голяма терапевтична ширина, т. е. слабо токсични) се разрешава без лекарска рецепта.
Ето защо си позволяваме да препоръчаме някои лекарства за обзавеждане на домашната аптечка до общоприетите в литературата схеми:

* Болкоуспокояващи, температуропонижаващи и противовъзпалителни средства: аналгин, ацетизал, парацетамол. Лекарствата от тази група могат да се употребяват от възрастни хора без лекарско предписание при главоболие от простуден характер или преумора, лека настинка, хрема, ишиас, лумбобол и други. При липса на ефект и при усложняване на заболяването трябва да се потърси лекарска помощ.

* Успокояващи и сърдечни средства: валерианови капки или таблетки, валидол. Използват се без лекарско предписание при леки нервни разстройства, сърцебиене, слаби болки в сърдечната област в резултат на преумора или нервно напрежение.
* Стомашно-чревни средства: давилови капки, антиацид, сода за хляб, медицински въглен. Употребяват се при разстройство (капките и медицинският въглен) и киселини от претоварване на стомаха (антиацидът и содата).

* Отхрачващи средства: гръден чай.
* Слабителни средства: английска сол, рициново масло, антралакс, бизалакс и др.
* Антисептични и други средства за външно приложение: йодова тинктура, кислородна вода, риванол, благ мехлем, амоняк, калиев пермангант, вазелин.
Освен медикаменти в аптечката трябва да има и превързочни материали: бинтове, стерилна марля, памук, левкопласт или анкерпласт, а също и термометър, капкомер, чашка за пиене на капки и т.н.

Най-добре е за домашна аптечка да се приспособи  специален шкаф на стената, който да се заключва. Лекарствата в него трябва да се подредят така, че на един рафт да стоят препаратите за вътрешна употреба, на друг – тези за външно приложение. Отровните лекарства (ако има такива) трябва да бъдат отделени от останалите. Лекарствата за деца също трябва да се пазят отделно. Не бива да се държат медикаментите в случайни съдове и в никакъв случай без етикети. Особено полезно е всеки човек да изработи у себе си привичката задължително да поглежда етикета на лекарството, преди да го употребява, и да се убеди, че то е предназначено именно за него. Никога не трябва да се разчита само на външния вид на кутийката или шишенцето.


В категории: Горещи новини , Алтернативно лечение

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки