Температурата през януари ще е около и под нормата


Температурата през януари ще е около и под нормата
12 Януари 2016, Вторник


През януари успешното зимуване на есенните посеви ще зависи от фенологичното им състояние, от стойностите на минималните температури

Автор: Дукена Жолева агрометеоролог при НИМХ-БАН

и от наличието на трайна снежна покривка през най-студените периоди от месеца.
Климатичните аномалии в началото на зимата, с необичайно високи за сезона максимални температури, надвишили на места 18-20оС ( Видин – 21оС, Враца – 21оС, Монтана – 22оС, Плевен – 20оС, Ловеч – 21оС, В.Търново – 19оС, Разград – 18оС, Добрич – 18оС, Пазарджик – 20оС, Пловдив – 19оС, Хасково – 18оС, Карнобат – 18оС), възпрепятстваха закалителните процеси при есенните посеви. С понижена студоустойчивост са и някои овощни видове, при които бе провокирано преждевременно набъбване и разпукване на плодните пъпки.

През януари прогнозираните температури, около и под нормата, ще поддържат в дълбок покой зимните житни култури. Очакваните валежи от сняг през първото и второто десетдневие ще образуват трайна снежна покривка, която ще осигури защита на есенните посеви от вредното въздействие на прогнозираните ниски минимални температури, до минус 15-20°С.

В районите с незначителна снежна покривка или отсъствието на такава отрицателни стойности от този порядък ще поставят под въпрос оцеляването на късно засетите ноемврийски посеви, които прекратиха вегетацията си във фазите поникване и трети лист, и ще нанесат в различна степен повреди от измръзване и при братилите, но не добре закалени зимни житни култури.

В районите с по-продължително задържане на температури под минус 16-18°С не са изключени повреди от измръзване и при някои десертни сортове лози и преждевременно развили се овошки.
През третото десетдневие се очаква промяна в агрометеорологичните условия. През втората половина от десетдневието се очаква повишение на температурите, но средноденонощните им стойности ще останат в граници, които ще запазят покоя на зимуващите земеделски култури.

През януари прогнозираните валежи, около и над нормата за месеца, ще увеличават есенно-зимните влагозапаси в еднометровия и двуметровия почвен слой.
В края на декември в по-голямата част от полските райони на страната почвените влагозапаси в еднометровия слой при пшеницата бяха над 90% от ППВ (пределна полска влагоемност). Изключения имаше на отделни места в Дунавската равнина (агростанциите Кнежа, Новачене) и в крайните южни райони (агростанция Любимец), където нивото на влагозапасите бе по-ниско, под 85% от ППВ.


В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки