Джаз за деца? Защо не!


Джаз за деца? Защо не!
11 Януари 2016, Понеделник


Музиканти и актьори отново се събират на сцена под шапката на „Фортисимо Фамилия”

Автор: Веселин Максимов

Приказка за тромбон и туба. Така се казва новият спектакъл, подготвян със съдействието на образователната програма за деца „Фортисимо Фамилия”. Която и през тази година ще продължи своята идея – по възможно най-достъпен и елегантен начин българските малчугани да се запознаят с класическата музика и джаза.
Първият концерт е на 9 и 10 януари,в Камерна зала „България" в София. Той ще бъде предназначен за най-малките зрители до 7-годишна възраст. Неговите герои този път са двата инструмента Тромбон и Туба.

На сцената ще се качат актрисата Сандра Петрова и нейният най-добър приятел Форти, които ще разкрият тайните на най-големия от медните духови инструменти. Докато търсят какво се крие в тубата, те ще минат през различни перипетии и забавни приключения.
Тогава музикантът Минчо Томанов, с помощта на музиката на своя тромбон, ще им помогне да намерят пътя един към друг в труден за тях момент. Мартин Пантелеев, главен диригент на Софийската филхармония, ще дирижира оркестъра в "Приказка за тромбон и туба".

Програмата на концерта включва както веселяшките „Мисисипи Рагтайм” и „Сините камбанки”, така и класически произведения като "Хумореска" от Антонин Дворжак, Серенада" от Франц Шуберт и джаз стандарти като „Есенни листа”.
На 24 януари най-малките ще се запознаят с музикалната приказка “Петя и Вълкът”, написана от Сергей Прокофиев през 1936 година. Този път идеята ще бъде те да научат как звучат основните музикални инструменти в симфоничния оркестър.

Организаторите обещават на бъдещите зрители и техните родители, които се опасяват, че е възможно децата да бъдат стресирани, че не съществува подобна опасност. Вълкът (Иван Юруков) изобщо няма да бъде толкова зъбат и страшен, а ролята на Петя ще изпълнява дребничката Мая Бежанска, която чудесно докарва тембъра на детско гласче.
След детските и тийнейджърските образователни концерти идва ред и на порасналите деца над 18 години. Те могат да посетят „Фортисимо Академия”, където техен безценен гид в света на класическата музика ще бъде актьорът Владимир Пенев (комисар Попов от „Под прикритие”). На помощ ще му се притекат диригентът Драгомир Йосифов и оркестърът на Софийската филхармония. 

В първата лекция за сезона учениците ще се запознаят с един от най-популярните класически композитори - Антонио Вивалди. Ще чуят
музиката на “Рижият Абат”, която не спира да звучи повече от три столетия. Защо това е така и защо хората по цял свят продължават да я харесват, ще стане ясно още в първия час на академията, на 17 януари в Камерна зала „България”.

„Фортисимо Фамилия” е програма от музикално-образователни концерти, съобразени с възрастта на децата, поднесени по достъпен начин, за да се превърне всеки един от тях в необикновено приключение.
Тя е основана преди няколко години от българския диригент Максим Ешкенази, който живее и работи у нас и в чужбина.


Мая Бежанска ще влезе в ролята на Петя от музикалната приказка на Прокофиев Максим Ешкенази е в основата на „Фортисимо Фамилия”

В категории: Културен Десант , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки