Мадара посрещна 2016 г. в деня на зимното слънцестоене


Мадара посрещна 2016 г. в деня на зимното слънцестоене
Възстановчиците посетиха и комплекса „Двор на кирилицата” в старопрестолна Плиска
10 Януари 2016, Неделя


По инициатива на шуменския Регионален клуб на Национално дружество „Традиция” на 22 декември 2015 г. бе пресъздадено автентичното посрещане на

Автор: Пламен Николов

българската Нова година така, както някога са го правили предците ни. Във възстановката на древните обичаи се включи и представител на Регионален клуб „46-и пехотен Добрички полк”.
Връщането хилядолетие назад във времето с жива картина бе осъществено на едно от култовите духовни средища на древните българи – капището в Мадара, разположено в местността Даул таш в археологическия резерват. Езическият храм е бил с изключителна важност за владетелската власт. Тук, в първия ден на годината лично канът участвал в принасянето на жертвено животно с надежда да се измоли благосклонноста на Тангра за плодородна и успешна за народа ни година. 

Капището в Даул таш е изградено край каменен блок, откъснал се преди десетилетия от скалите, в които после е изсечен Мадарският конник. За камъка се знае още, че в миналото е бил с височина 17 м (в последните десетилетия местни каменоделци са го скъсили до около 3 м). Изграждането на храма станало идеен израз на връзката между религията и държавната власт. Ритуалите, които се извършвали в капището в първия ден на годината, имали за цел да затвърдят божествения произход на канската власт, заявена ясно в един от надписите на Омуртаг: „Кан ювиги Омуртаг е от бога владетел в земята, гдето се е родил”. Както е известно, канът е имал функциите и на върховен колобър (жрец).

Пременени в облекла, ушити по запазени в историческите извори образци, със снаряжение и оръжия – пълни копия на използваните по време на Първата българска държава, 20 възстановчици пресъздадоха новогодишните обичаи и вярвания на древните българи. Като началото на новата година според българския календар, известен като най-точния в древността, се отбелязвал денят на зимното слънцестоене – 22 декември. Тогава е най-дългата нощ в годината и след нея денят започва да нараства. Нашите предци наричали този ден Единак.

Това е бил официалният празник на държавата – в него обикновено се избирали нови владетели, когато това се налагало; вземали се важни решения; принасяли се в жертва животни, обречени на Тангра. Възстановчиците пресъздадоха тържествения новогодишен съвет на великите боили, посрещането на кана, езически ритуали, свързани с гадаене и измолване на Божията благословия за здраве, плодородие и светли бъднини на българския род. Представлението завърши с поднасяне на дарове на владетеля и разчупване на обредния хляб.


Новогодишен поздрав пред свещените скали край Мадара

В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки