Майстор на черпака създаде козе сирене с трюфели


Майстор на черпака създаде козе сирене с трюфели
Станимир Радичев мечтаел да стане банкер, но днес е сред най-титулованите български готвачи
10 Януари 2016, Неделя


Деликатесът е по патентованата рецепта на Станимир Радичев от Велико Търново

Автор: Здравка Христова

Понякога съдбата знае по-добре от нас кой път трябва да поемем. Такъв е случаят и с великотърновския майстор-готвач Станимир Радичев, който е мечтаел да стане банкер, но преминавайки през всички етапи на кулинарната наука, днес е утвърдено име сред майсторите на черпака не само в България. Той е умел майстор в кухнята, а кулинарните му иновации и творения впечатляват както любителите на свинската пържола и яхнията от зрял фасул, така и гастрономите с префинени небца и дебели портфейли.

Иновативните рецепти на ястията на Станимир Радичев впечатляват с невероятен вкус и аромат. Някои от гозбите му буквално са произведения на изкуството с включените в тях златни и сребърни частици, та дори и... крокодили. Не по-малко впечатляваща обаче е и оригиналната негова рецепта за козе сирене с трюфели и овче сирене с манатарки, които са със свои защитни марки в Българското патентно ведомство.
Сиренето му с трюфели се превърна в новата кулинарна топ атракция сред великотърновци и туристите, посещаващи старопрестолния град. Вече са на пазара и кремове от патентованите сирена. Креативният готвач споделя, че както при всички сирена и неговите са най-подходяща компания за чаша качествено вино с любим човек или с близки приятели.

Защо точно козе сирене и защо с трюфели? „Всичко се роди на маса и стана случайно, както повечето хубави неща в живота и в кухнята", споделя „авторът“ на кулинарното изкушение и уточнява, че преди време един негов приятел го помолил да му приготви яре за курбан. Когато започнали да нареждат масата, мъжът, който отглеждал кози в Севлиевско, сервирал козе сирене. Друг техен приятел, който пък гледа кучета, извадил малко трюфели от Лудогорието. „И тогава на мен ми хрумна и им предложих да направим козе сирене с трюфели" – простично обяснява Радичев.

Сътрапезниците му адмирирали идеята и предложили да осигурят нужните суровини. И кулинарят се заел със задачата да измайстори рецептата. Първи опит, втори опит, трети опит и готово – налице е един уникален продукт, който няма еквивалент у нас.
Всички знаем за разнообразните здравословни качества на козето мляко – традиционен, но малко позабравен млечен продукт за България. За производството на деликатеса е нужно и търпение, тъй като узряването на сиренето отнема 33 дни.

Оттам нататък следват разговори с няколко мандри, докато накрая в  търговищкото село Давидово се съгласяват да произвеждат изискания деликатес, който няма еквивалент в България, но с уговорката, че ще им бъде предоставяна суровината. Млякото се добива от стадо с 300 кози от севлиевското село Ловни дол. Трюфелите се събират от гористите райони в Лудогорието.

Девет месеца били необходими на кулинарния виртуоз, за да постигне перфектното съчетание между отделните продукти. После решил да предложи „произведението“ си в няколко ресторанта. „Навсякъде собствениците искаха документи за произход, а аз няма откъде да имам. Моето сирене беше в категорията на домашно приготвеното", споделя великотърновецът за трудностите на първите стъпки. Въпреки че ударил на камък, това не сломило волята му да реализира мечтата си.

Първоначално сиренето и трюфелите били изследвани 12 пъти за вредни вещества, не по-малко строг контрол минали и произведените от тях вкусотии, които Станимир Радичев приготвил – крем сирене с трюфели, в саламура и на кубчета. Най-накрая деликатесът вече разполагал с нужните документи за произход и предлагането му започнало да се осъществява. Има изпратени мостри до 20 държави, като запитвания за продукта са получени от Китай, Гърция, Франция, Румъния, Дания, Норвегия и Швейцария.

Уникалното сирене с трюфели ще бъде представено и в САЩ. Малката голяма тайна на рецептата е обработката на екзотичните гъби. „Използват се няколко вида трюфели, събрани в различно време от годината, и после се смесват в определено съотношение", издава миниатюрна част от подробностите за приготвянето на кулинарния деликатес майстор-готвачът.
„Много хора не са опитвали трюфели и когато дегустират сиренето ми, често реагират с думите: „Май си прекалил с чесъна". Не съм, но си има логично обяснение - чесновата миризма идва от белия трюфел, тъй като това е характерен за него аромат", обяснява Станимир Радичев.

Великотърновецът се занимава с кулинария вече над две десетилетия. „Това не е само бъркане с черпака, смесване на някакви продукти и миксиране на подправки. Готвенето ме кара да се чувствам щастлив. Това е моето изкуство и то не е никак лесно”, споделя той, спомняйки си с усмивка за времето, когато мечтаел да стане банкер, но така и не бил приет да учи във великотърновската гимназия по икономика. Затворената врата към икономическите науки го провокирала да се потопи в света на кулинарията. И той завършва готварство в Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Петър Берон”, като още 14-годишен започва работа в ресторант.

„В началото бях момче за всичко. Помагах на сервитьорите и барманите, белех картофи и лук”, спомня си първите стъпки в професията. Въпреки че почти всеки ден му се налагало да работи в кухнята по 17 часа, никога не си помислял да се откаже от кулинарния занаят. „Готвенето е най-голямата любов в живота ми. Жаден съм за знания, гладен съм за още умения и рецепти”, вдъхновено споделя мечтите си Станимир Радичев.


В категории: Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки