Китайци започнаха изграждането на фуражен завод у нас


Китайци започнаха изграждането на фуражен завод у нас
Управителят на българо-китайската фирма Надя Маринова и Лиу Чунюнг - представител на инвеститора, при получаването на сертификата от Община Добрич
08 Януари 2016, Петък


Във вторник в покрайнините на Добрич бе направена първа копка за изграждането на фуражен завод в добруджанския град.

Автор: Десант

Той ще се строи от българо-китайската фирма “България Тианшинонг Фийд Ко.” ООД. Планираната инвестиция на китайските собственици на предприятието е 21 милиона евро.
Идеята е с около двегодишна давност. Първото посещение на китайския инвеститор Фънг Гуоминг в Добрич бе през април 2015 г. Тогава бе представено инвестиционното предложение. Общинската администрация и държавната власт оказаха пълно съдействие на инвеститорите и необходимите процедури бяха задвижени само за няколко месеца, за да се стигне до началото на строителството на завода.

Той ще се разположи върху терен в Западната промишлена зона на града, закупен от китайците. В първия етап от изграждането му ще се вложат 11 милиона евро. Планираният първоначален дневен капацитет е 500 тона фураж, като за начало ще бъдат създадени 40-50 работни места.
Инвестициите, предвидени за втория етап, са в размер на 70 млн. йоана (малко над 10 млн. евро). Планира се дневният капацитет да се удвои и да се изгради складова вместимост за около 50 000 тона.

След тези два етапа заводът ще има годишен капацитет над 300 000 т, а персоналът ще е малко над 80 човека. Реализацията на продукцията ще бъде за Китай.
Според оценките на Земеделското министерство това ще бъде една от най-големите производствени мощности за фураж у нас. При последното си посещение в Добрич през октомври китайците обясниха, че градът не е избран случайно. Житницата на България произвежда зърнени култури, от които китайският пазар има нужда – жито, царевица, слънчоглед. Необходимата продукция ще се изкупува изцяло от Добричка област. Допълнително предимство на града е близостта до пристанище Варна, откъдето ще се товарят корабите за Поднебесната империя с готова продукция. Очаква се заводът да заработи още тази година.


В категории: Общини , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки