Шифърът на Павлова: Обстановката е проходима при зимни условия


Шифърът на Павлова: Обстановката е проходима при зимни условия
По кмета ще ги познаеш
08 Януари 2016, Петък


Проблемът не е в снега, нито дори в затворените пътища, а в управленската немощ и в отказа да се признава вина и да се поема отговорност

Автор: Борислав Михайлов

Впървите дни на новата година замръзна езерото в резервата „Сребърна”. От което не стана дори новина, защото през януари е нормално да има минусови температури, да вали сняг, да замръзват езера, а водоплаващите птици нямат нужда от зимни гуми и не могат да бъдат третирани като пътуващи „касички”. „Сребърна” затова е резерват – защото нещата там стоят неразбъркани от човешка намеса – и снегът през януари е толкова нормален, колкото летния дъжд през юли.

Езерото в „Сребърна” замръзна, наоколо натрупа сняг и животът в резервата продължи с нормалния си ритъм.
Но в останалата част на страната предизвестеният снеговалеж през януари отново – както винаги, всъщност – изненада градоначалници, пътни служби и шофьори. Бяха затворени пътищата в цели области, в десетки училища занятията бяха отменени, а в Бургас, например, зад всеки почистващ автомобил пуснаха по една кола с проверяващи, защото се оказа, че машините „разчистват” снега с вдигнати снегорини.

Те ни лъжат, че работят, ние не лъжем, че им плащаме

Този частен случай всъщност демонстрира в цялост един от големите не-сезонни проблеми на съвременна България: Те ни лъжат, че си вършат работата. И проблемът не опира само до снегопочистващите фирми, въпреки че те винаги са „топа на устата”.
Уверяват ни, че тези фирми са избрани с обществени поръчки, което би трябвало да гарантира, че това са най-добрите предприятия с най-подходящата техника, предложили най-изгодни условия и предоставили гаранции, че са в състояние да свършат това, за което им се плаща – зимното почистване на общините и пътищата от републиканската и общинските пътни мрежи.

Те – тези, които ни лъжат, че са си свършили работата – обаче не се изчерпват със снегопочистващите фирми. Вече стана дума за обществените поръчки, които на общинско ниво се организират и провеждат от съответните кметски управи, а на републиканско ниво – от агенция „Пътна инфраструктура”.
Която, за ваше сведение, има „Вътрешни правила за организация за провеждане на процедура за възлагане на обществени поръчки” с обем 25 страници. В тези правила всичко е подредено и чистичко като за церемония по откриването на нова отсечка от магистрала – само дето не се предвиждат търгове и за отслужващите задължителния напоследък водосвет.

Е, в повечето случаи това са търгове с предизвестен победител, чиято победа е закодирана в прокрустовото ложе на изискванията. Което не е изненада, ако си спомним например скандално нагласените условия в неотдавнашните търгове за свръхлуксозни джипове за нуждите на държавните горски стопанства, където най-полезната за бизнеса на горските екстра се оказаха мониторите, вградени в подглавниците на предните седалки.
В крайна сметка на много места снегопочистването се поема от „наши фирми”. В Бургас една от тези фирми е „Титан”, която има не чак дотам добра слава от дейността си в минали години (вкл. сметоизвозването) в София, Перник, Велико Търново, Хасково, Димитровград, Варна, Видин (прекратен) и т.н.

Случаят в Бургас

Сигурно се досещате – освен ако не сте министър или контролен орган – че в ХХІ век има един много прост и достъпен начин да се види как вървят нещата на страшно много места в България. Става дума за стотиците онлайн камери в големите градове и курорти, които предават картина в реално време. Така можете да видите дали и какво вали и дори кой, кога и как чисти натрупалия сняг.

В първите дни на новата година упоменатите камери (които са собственост на различни фирми и организации, вкл. и на някои общини) показваха, че в София и Пловдив нещата със снегопочистването вървят общо взето нормално, докато във Варна и в Бургас положението е „майка плаче”. Като тази констатация се отнася както за улиците в двата най-големи морски града, така и за голяма част от пътната мрежа в двете области.
На 5 януари кметът на Бургас Димитър Николов обяви, че няма да плати на две от снегопочистващите фирми – „Титан” и БКС. Ден по-рано автобус на градския транспорт по линия 211 закъса в преспите на бул. „Никола Петков”. Подобни проблеми е имало и в квартал „Меден рудник” – сняг, колкото е пуснала майката природа и впечатляващо отсъствие на снегопочистваща техника.

Още на 3 януари местна електронна медия информира в заглавие: „Снежната покривка в Бургас се увеличава, пътищата са пързалки”. Само да не си помислите, че става дума за повече от няколко сантиметра снежна покривка, поне в чертите на града. В крайна сметка се стигна до решението зад всеки снегорин да се движи кола с представители на кметската администрация, които да следят дали машините наистина чистят или просто вървят и утъпкват снега.
Коментарът, както се казва, е излишен. Но не е излишно да се допълни, че заради лошото време и непочистени пътища в първите дни след ваканцията нямаше учебни занятия в 14 училища в област Бургас.

Справянето с първия за годината и предизвестен снеговалеж се превърна в огромен проблем и за Варна. Два автобуса закъсаха по пътя за Златни пясъци, близо до обновената резиденция Евксиноград. Тридесетте снегорина, предвидени за улиците на морската столица, не успяваха да смогнат. И понеже на някои хора им прекипява, а варненци видимо имат буйна кръв, недоволен шофьор нападна с бухалка водач на снегорин. Което обогати сводката за снегопочистването с чисто криминален елемент.
Що се отнася да пътищата в областта – намери се оправдание, което звучи почти като виц – областният управител Стоян Пасев съобщи, че солта, с която разполага Областното пътно управление, не е подходяща за температури от минус 7-8 градуса, така че тя не може да се използва в момента.

Лиляна Павлова от снегорин не се плаши

Преди доста години тогавашният (и сегашен) министър на регионалното развитие Лиляна Павлова не се съобрази със заповедта на премиера Борисов снежинките да се ловят още във въздуха и един ранен сняг блокира половин България.
Тогава Павлова изрече крилата фраза, която носи със себе си и до ден днешен: „Зимата не ни изненада, тази година просто зимата дойде неочаквано рано. (…). Ние готовност за снегопочистване имахме. За съжаление, бурите доведоха до изключително много големия обем паднали дървета, талпи по 20 м с голям диаметър, преплетени клони с листа, които блокираха машините за снегопочистване, машините не можеха да минават”.

От тогава та и до ден днешен Лиляна Павлова не признава нито вина, нито отговорност за несправяне със снегопочистване по магистралите и републиканските пътища. Но продължава да произвежда словесни бисери. Така в началото на 2016 г. научихме от министърката отличничка, че „обстановката е проходима в зимни условия”. Това беше казано в студиото на bTv, докато водещите прожектираха на гостенката си изпратени от зрителите снимки и видеоклипове, показващи непочистени магистрали и пътища. На което Павлова реагира с репликата: „Точно от сняг едва ли ще се уплаша”.

По това време в социалната мрежа се разпространяваха прелюбопитни колажи. На един от тях Павлова и премиерът Борисов газят в преспи до кръста и Борисов пита:
„Лиле, къде е магистралата?”.
„Шефе, на магистралата сме”, отговаря Павлова.

Друг колаж информира, че магистрала „Тракия” е отворена за шофьори. А пък водещите на разговора с Павлова я попитаха с шеговит тон дали наистина новите, по-скъпи винетки, ще важат и за пистите на Витоша и в Банско.
„Няма да важат”, отговори сериозно Павлова. След което още по-сериозно обвини медиите, че с такива клипчета подклаждат истерия, при положение че се прави всичко необходимо за нормално пътуване при зимни условия.

Анализирай това
В ХХІ век има един много прост и достъпен начин да се види как вървят нещата на страшно много места в България. Става дума за стотиците онлайн камери в големите градове и курорти, които предават картина в реално време. Така можете да видите дали и какво вали и дори кой, кога и как чисти натрупалия сняг.
В първите дни на новата година упоменатите камери (които са собственост на различни фирми и организации, вкл. и на някои общини) показваха, че в София и Пловдив нещата със снегопочистването вървят общо взето нормално, докато във Варна и в Бургас положението е „майка плаче”. Като тази констатация се отнася както за улиците в двата най-големи морски града, така и за голяма част от пътната мрежа в двете области.



Една синоптичка пролет не прави, но прави мъгла

Заявката на Лиляна Павлова, че ще отиде да работи като синоптичка в телевизията, защото сегашните въобще не показвали истинското положение на нещата, изумява: „Интересен беше фронтът. Аз исках да чуя и прогнозата за времето, но не го отразиха. Интересен фронт. Фронтът вървеше от запад на изток, ще дойда като синоптичка скоро при вас да работя, а всъщност най-големите затруднения, които имахме през тази нощ, и това, което имахме като образували се поледици, бяха Русе, Търново, а след това слезе, разбира се, и по към източната част”.

Тази жена определено има проблеми с това да казва нещата ясно и разбираемо, а не само с отликите между талпи и паднали клони. Но пък говори със самочувствие: „Магистралата е изчистена, сняг няма, но понеже именно защото няма сняг и вече се затопля, от изпарението се образува много гъста мъгла. Така че в момента тук имаме мъгли, нямаме заледявания, но мъглата също образува, както знаем, тежки инциденти”.
И все пак, недейте да драматизирате: „Направихме компромиса и оставихме снегорините да вървят, но при постоянен снеговалеж, нали, няма как да очакваме, че той ще се изпари снегът. Не трябва да драматизираме”.

Безспорно не трябва да драматизираме – най-малкото от педя сняг през януари или от минусови температури през зимата и дори от 10 см утъпкан и обработен сняг по третокласните пътища. Но е необходимо, дори задължително, да искаме Те да не ни лъжат, че работят, а да си вършат работата. Което означава прозрачни обществени поръчки, елиминиране на съмненията за нагласени търгове, изкореняване на управленския инстинкт за невиновност.

Ако перифразираме малко по-свободно Лиляна Павлова, би могло да се каже и така: Обстановката около всеки министър трябва да е проходима за критики и задължаваща поемането на отговорност.
Тогава и пътуването при снеговалеж ще е толкова нормално, колкото замръзването на езерото „Сребърна” през януари…


Не губете надежда, снежната настилка накрая винаги се самостопява Сн.: Офнюз

В категории: Анализи , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки